του ακτιβιστή

Πολλές φορές υπάρχει μια δυσκολία όταν κρίνεις αναγκαίο να διαφοροποιηθείς από θέσεις που είχες υποστηρίξει και οι οποίες καθορίζουν τον πυρήνα της ιδεολογίας από την οποία εμφορείσαι μια ζωή.
Δυστυχώς όμως πάντα θα πρέπει να κρίνεις, εξετάζεις και ενδεχόμενα να μη διστάζεις να αναθεωρείς απόψεις που σύμφωνα με την τρέχουσα συγκυρία και την διαμορφωμένη πολιτικοοικονομική πραγματικότητα έπαψαν να πατάνε γερά στα πόδια τους.

Η αυτοκριτική εισαγωγή έχει να κάνει με την συζήτηση που παρακολουθήσαμε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού και αφορά την απόφαση της δημοπρασίας για την ενοικίαση του ΚΑΠΠΑ. Ίσως η πρόταση που έγινε από τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μαυρομάτη για την ανάγκη εξεύρεσης επενδυτή που θα αναλάβει τη λειτουργία του "στολιδιού" - όπως έχει από πολλούς χαρακτηριστεί το ΚΑΠΠΑ - να έβρισκε τους περισσότερους αντίθετους αν γινόταν σε παρελθόντες χρόνους, τότε που κατ' άλλους "λεφτά υπήρχαν". Γιατί πολλοί, κι εγώ μαζί, θα επιθυμούσαμε την λειτουργία του μέσω κάποιας υγιούς δημοτικής επιχείρησης και ικανών δημοτικών στελεχών (αιρετών και υπηρεσιακών) ώστε να καλύψει τις ανάγκες για αθλητισμό των κατοίκων της περιοχής επιπρόσθετα αυτών των ΑΜΕΑ της Βόρειας Ελλάδας, για τα οποία ΑΜΕΑ άλλωστε διατέθηκαν τα περίκου 23 εκατομμύρια για την κατασκευή του (εποχές Βενιζέλου - Αγγελούδη και αμαρτωλής και σπάταλης Ολυμπιάδας 2000).

Δυστυχώς όμως βρισκόμαστε στον 7ο χρόνο της κρίσης που εκποίησε τη χώρα μετατρέποντάς σε προτεκτοράτο με κυβερνήτες που είναι οι επιτεταμμένοι διαχειριστές των δανειστών και εξαθλίωσε τους πολίτες της, που αφού τους μετέτρεψε την θεωρία του καλοπερασάκια (του 2000) σε ηττημένες ευπαθείς ομάδες και οδηγούμενους στην μοιρολατρία του καναπέ μίζερους Έλληνες, τους έκανε να πιστέψουν πως δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής αλλά μια διαρκής κατηφόρα.
Και φυσικά να κλείσουμε την γενική πολιτική παρένθεση που θα μας έπαιρνε πολύ χρόνο για να την αναπτύξουμε και να συνεχίσουμε με το τοπικό σημερινό θέμα που έχει ανοίξει για το ΚΑΠΠΑ.

Δυστυχώς ούτε υγιή δημοτική επιχείρηση έχουμε, ούτε στελέχη τέτοια που να μπορούν με ενθουσιασμό κι αυτοθυσία να μπουν μπροστά για να αναπτύξουν έναν οργανισμό που περιήλθε την τελευταία διετία στην κυριότητα του Δήμου και έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και πέντε περίπου χρόνια. Μπορεί να μη τόλμησε να το πει έτσι ακριβώς ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του αλλά ευθαρσώς δήλωσε ότι δεν έχει την δυνατότητα να το κρατήσει και να το λειτουργήσει ο δήμος και γι' αυτό βγαίνει σε δημοπρασία. Παρόμοια τοποθέτηση είχε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μήλιος όπως και ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Αδαμίδης που υπερτόνισαν τον ενδεχόμενο κίνδυνο της μετατροπής του σε κτιριακό κουφάρι με πολλαπλές οικονομικές επιβαρύνσεις για τους δημότες.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος δεσμεύτηκε μέσω της σύμβασης όταν υπογραφεί για ευνοϊκότερη οικονομική πρόσβαση για τους δημότες και απρόσκοπτη χρήση και διευκολύνσεις για τα ΑΜΕΑ. Πιθανολόγησε (βάσει εκτιμήσεων που κατέθεσαν ορωτοί εκτιμητές) ότι το ύψος του μισθώματος θα πλησιάσει στις 300.000 € το χρόνο. Και στόχος βάσει της εισήγησης είναι η μακροχρόνια εκμίσθωση για 25 χρόνια. Μάλιστα με τους όρους που θα τεθούν θα υποχρεωθεί ο μισθωτής να κατασκευάσει τη διάνοιξη του δρόμου (μέσω Lidl) όπως και να λειτουργήσει τη μαρίνα μικρών σκαφών.

Και φυσικά δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με την πρόταση της διοίκησης, γνωρίζοντας πως θα στενοχωρήσουμε αρκετούς φίλους, κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι έτσι ο δήμος και θα γλιτώσει από πάγια έξοδα συντήρησης που μέχρι σήμερα τον επιβαρύνουν, και έσοδα θα αποκτήσει, και οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν στην κυριότητά του μετά τη λήξη της μίσθωσης (άρα δεν πρόκειται για εκποίηση περιουσίας) αλλά και σε περίπτωση μιας τόσο μεγάλης ιδιωτικής επένδυσης θα απασχοληθούν αρκετοί νέοι από την περιοχή μας που πλήττεται από την ανεργία.

Και δεν συμμεριζόμαστε απόψεις που εκφράστηκαν από την Συμπολιτεία και την Λαϊκή Συσπείρωση για το θέμα γιατί απέχουν παρασάγγας από μια ρεαλιστική πραγματιστική προσέγγιση του ζητήματος και επενδύουν σε μια ιδεολογική αρχή που μάλλον δεν έχει στέρεη βάση στη σημερινή συγκυρία που διερχόμαστε.

Θα παρακαλούσαμε τους φίλους - αναγνώστες μας να χαλάσουν λίγο από τον χρόνο τους και να ακούσουν όλη τη συζήτηση που έγινε για το θέμα στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο. Να μορφώσουν άποψη και να μη διστάσουν να την εκφράσουν μέσω σχολίων τους στην ανάρτηση του ακτιβιστή. Φυσικά και είμαστε ανοιχτοί στη δημοσιοποίηση όλων των απόψεων και προτάσεων, όπως πράξαμε και με αυτή της Συμπολιτείας (εδώ)


Το πρώτο μέρος της συζήτησης για την εκμίσθωση του ΚΑΠΠΑ (εισήγηση Μήλιου, τοποθέτηση δημάρχου, τοποθετήσεις Χρ. Βογιατζή, Σπύρου Κουζινόπουλου, )


Το δεύτερο μέρος της συζήτησης για την εκμίσθωση του ΚΑΠΠΑ (δευτερολογίες δημάρχου, τοποθετήσεις Σπύρου Αδαμίδη, Ντίνας Μώραλη, Θοδωρή Ζδούκου, Σπύρου Κουζινόπουλου, ψηφοφορία)
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

3 comments:

  1. Γενικώς διαφωνώ με το ύφος που έχεις στα άρθρα σου (κριτής των πάντων, πολλές φορές πέρα από τα διακριτά όρια της προσωπικής άποψης), παρόλο που επί της ουσίας τις περισσότερες φορές συμφωνώ. Η "αναδίπλωσή¨σου σε τιμά, άσχετα εάν κάποιος συμφωνεί ή όχι με την ουσία της άποψης περί αποδοχής του ιδιώτη - επενδυτή. Προσωπικά, συμφωνώ εν τέλει και με την ουσία της άποψης που καταθέτεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΠΑ 2000. ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΤΖΑΡΗΣ + ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.