Ένταση και μικροδιαπληκτισμούς περιείχε η σημερινή πρωινή στάση εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον δήμο Θερμαϊκού.

Την στάση εργασίας προκήρυξε η ΠΟΕ -ΟΤΑ και συμμετείχαν σωματεία εργαζομένων που υπάγονται στην ομοσπονδία από όλο το νομό Θεσσαλονίκη και έγινε για να διαμαρτυρυθούν οι εργαζόμενοι στην επιχειρούμενη ανάθεση μεγάλου τμήματος της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο από τον δήμο Θερμαϊκού.

Η ένταση προκλήθηκε όταν οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν πως η αρμόδια επιτροπή (αποτελούμενη από εργαζόμενους) για το άνοιγμα των προσφορών ιδιωτών για την καθαριότητα δεν βρισκόταν στον χώρο του δημαρχείου.


Έτσι επιχειρήθηκε και πραγματοποιήθηκε άμεση παράσταση της αντιπροσωπείας του Σωματείου στον δήμαρχο, κ. Γιάννη Μαυρομάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας εκείνος αρνήθηκε να τους υποδείξει που συνεδρίαζε η επιτροπή.

Όπως φέρεται να δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θερμαϊκού "Τέσσερις είναι οι εταιρίες που κατέθεσαν προσφορές τους και οι οποίες άνοιξαν σήμερα, μετά από απόφαση του 88% του δημοτικού συμβουλίου" και ότι "την επόμενη Τρίτη, η οικονομική επιτροπή του δήμου θα αποφασίσει για την προμήθεια πέντε απορριμματοφόρων, ενώ στον προϋπολογισμό του 2018 έχει προβλεφθεί η αγορά άλλων πέντε οχημάτων προκειμένου να λύσουμε το θέμα με την καθαριότητα".

Όπως είπε ο κ. Μαυρομάτης, προσπάθησε να επικεντρώσει την αιτία του προβλήματος στην προηγούμενη διοίκηση του δήμου που ανέθεσε αρχικά την καθαριότητα σε ιδιώτες και αύξησε τα δημοτικά τέλη κατά 24% σε μια μέρα. Τότε, όπως δήλωσε, "δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους εργαζόμενους, ενώ εμείς μειώσαμε τα δημοτικά τέλη σε όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους ανέργους κατά 50%, ενώ το 2018 θα τα μειώσουμε κατά 3% σε όλους τους δημότες του Δήμου Θερμαϊκού".

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Θερμαϊκό, κ. Πέτρος Πετρίδης δήλωσε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" πως "όλο και μεγαλώνει η πίτα που παίρνει ο ιδιώτης από την αρμοδιότητα που έχει ο δήμος να ασκεί τις υπηρεσίες καθαριότητας".
"Έχουμε βρώμικη πόλη με πανάκριβα δημοτικά τέλη και οι πολίτες δεν απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που αναλογούν για τα χρήματα που ξοδεύουν" σημείωσε ο κ. Πετρίδης.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος υποστήριξε πως «το παράδειγμα του Δήμου Θερμαϊκού είναι παράδειγμα προς αποφυγήν. Εδώ και 3,5 χρόνια, που έχει παραχωρηθεί η καθαριότητα σε ιδιώτη, η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι τουλάχιστον 50% χειρότερη από ό,τι γινόταν από την υπηρεσία του Δήμου».

Σύμφωνα με τον κ. Κουζινόπουλο, εάν τα χρήματα που θα δοθούν στον ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων «δίνονταν για να προμηθευτεί ο Δήμος τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό και προχωρούσαν οι προσλήψεις με βάση τον τελευταίο νόμο του ΥΠΕΣ, τότε η υπηρεσία θα μπορούσε να δουλέψει καλά».

Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, αποφάσισε να εκχωρήσει για άλλα δύο χρόνια την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη, έναντι περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ – ΟΤΑ καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Θερμαϊκού υποστηρίζοντας ότι, παρά το γεγονός πως πλέον δεν υφίσταται απαγόρευση προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα) των δήμων, δεν αξιοποίησε αυτή τη δυνατότητα και δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την πρόσληψη του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού.

Αντιδράσεις και συνθήματα στα εγκαίνια παιδικής χαράς

Οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με τον δήμαρχο και λίγη ώρα αργότερα κατά την εκδήλωση παράδοσης παιδικής χαράς  που δημιουργήθηκε από τη Μ.Κ.Ο «Κάριτας Ελλάς» ανταποδοτικά για τη φιλοξενία των προσφύγων στη δομή του Πάλιουρα Επανομής.
Η εκδήλωση εγκαινίων διακόπηκε από συνθήματα που φώναζαν  οι εργαζόμενοι την ώρα που μιλούσε στους παρισταμένους, κύρια Σύριους πρόσφυγες από τη δομή του Πάλιουρα Επανομής, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης,   διαδηλώνοντας  κατά της απόφασης της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην εκποίηση της καθαριότητας.
«Ο Δήμος ανήκει στους δημότες και όχι στους εργολάβους και της ιδιώτες», ήταν το κεντρικό σύνθημα που ακούστηκε πολλές φορές.



Τηλεοπτική κόντρα με βαριές κουβέντες Δημάρχου και Προέδρου Εργαζομένων

Είχε προηγηθεί ο τηλεοπτικός διαξιφισμός του δημάρχου με τον πρόεδρο του Σωματείου στην εκπομπή του TV100 "Τα λόγια της πόλης" όπου εκτός από την επιμέρους επιχειρηματολογία που καλό είναι να προσεχθεί, ακούστηκε και η κατηγορία του κ.Πετρίδη για φιλικές σχέσεις του δημάρχου με τον εργολάβο καθαριότητας.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

3 comments:

  1. Το show Πετρίδη και των υπολοίπων συνδικαλιστικολαμόγιων, οι οποίοι πληρώνονται από τα λεφτά των φορολογούμενων δημοτών, και το μόνο που κάνουν είναι να αφιερώνουν το καθημερινό χρόνο τους σε ενέργειες που ενισχύουν το συνδικαλιστικό τους ατομικό προφίλ (χωρίς κατά τα άλλα να παράγουν τίποτα στην υπηρεσία την οποία υπηρετούν), ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΚΕΝΟ. Ο Μαυρομάτης τους έκανε μεγάλη τρίπλα!!!!! ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΑΣΚΟ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ!!! Από την άλλη βεβαία και ο Πετρίδης το πέτυχε αυτό που ήθελε προσωπικά (για το συνδικαλιστικό του προφίλ): Ακούστηκε το όνομα του σε κάποια ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια. Γιατί τελικά αυτές οι κινητοποιήσεις έχουν πάντα ως βασικό σκοπό έναν: Την επιβεβαίωση του ρόλου των συνδικαλιστών.
    Τελικά ίσως να είναι και οι δύο κερδισμένοι: Ο μεν Μαυρομάτης έκανε το διαγωνισμό κανονικά, ο δε Πετρίδης προβλήθηκε ως συνδικαλιστής!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και γενικά ο Μαυρομάτης δεν αξιολογείται σαν πετυχημένος δήμαρχος (είναι τραγικό το γεγονός ότι έχει καταφέρει στη μέχρι τώρα διοίκησή του και τον ιδιώτη τόσο καιρό να έχει και καθαριότητα να μην υπάρχει), του αξίζουν συγχαρητήρια για τον τρόπο με τον οποίο "άδειασε" την παράσταση διαμαρτυρίας (στην κυριολεξία παράσταση θεατρική) κάνοντας τους συνδικαλισταράδες να κοιτιούνται μεταξύ τους με απορία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αντι να δειτε οτι εδω και 3 χρονια μονο καθαριοτητα δεν εχουμε με τον ιδιωτη και οτι την νυφη θα την πληρωσουμε πολυ ακριβα και με τους νεους φορους που μπαινουν εσεις βλεπεται μονο τους συνδικαλιστες αυτο μονο σας απασχολει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.