«ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ 2017» 
Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 
Κεντρική πλατεία – Ώρα 12.00 
Χορευτικά συγκροτήματα – Παραδοσιακή ορχήστρα 

Ορεινή πεζοπορία στο "Περιαστικό δάσος" και το «Καλογερικό»

Γιορτή Καστάνου στο Λιβάδι δεν σημαίνει μόνο άφθονα κάστανα, εδέσματα, χορό και γλέντι. Πέρα από αυτά, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου μπορείτε να πάρετε μέρος σε μια ορεινή πεζοπορία στο δάσος, να απολαύσετε την υπέροχη πανοραμική θέα προς το Θερμαϊκό, τον Όλυμπο, τη Χαλκιδική, το Βέρμιο και το Πάικο, καθώς και να περιηγηθείτε στον παραδοσιακό οικισμό του Λειβαδίου.

ΤΟ ΛΕΙΒΑΔΙ

Το Λειβάδι του Δήμου Θέρμης είναι κτισμένο σε ένα λεκανοπέδιο της κορυφογραμμής Κισσού (Χορτιάτη) –Ομβριανού – Χολομώντα Χαλκιδικής.Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με μακραίωνη ιστορία που φθάνει μέχρι τους προϊστορικούς χρόνους. Καταστράφηκε ολοσχερώς το 1821 από τους Τούρκους, επειδή συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση της Χαλκιδικής με 25 οπλαρχηγούς και πολλούς αγωνιστές που είχαν ενταχθεί στο επαναστατικό σώμα του Εμμανουήλ Παπά.
Το Λειβάδι διατηρεί μέχρι ζωντανή την μακεδονική αρχιτεκτονική με διώροφα λιθόκτιστα σπίτια και στενά λιθόστρωτα σοκάκια που διασώζονται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Μεγάλης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας είναι ο ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου που κτίστηκε το 1818 και φέρει έναν σπάνιο αγιογραφικό διάκοσμο στα κλίτη. Απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου Χαλκιδικής, από τη διασταύρωση Λειβαδίου Πετροκεράσων και από τα Βασιλικά.


Η γιορτή του κάστανου αποτελεί παράδοση για το Λειβάδι. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην κεντρική πλατεία του παραδοσιακού οικισμού «Τα Πλατάνια» με λαϊκούς χορούς και τραγούδια, τοπικά εδέσματα, άφθονο κρασί και κάστανα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λειβαδιωτών σε συνεργασία την Τοπική Κοινότητας, τον Δήμο Θέρμης και την Πολιτική Προστασία Θέρμης στα μέσα Οκτωβρίου, παράλληλα με τη συγκομιδή των καστάνων. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η γνωριμία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος του χωριού, η ανάδειξη της μακραίωνης ιστορίας του, η προβολή της πολιτισμικής του παράδοσης και των τοπικών προϊόντων καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα οι διοργανωτές προσδοκούν πως η γιορτή του κάστανου θα δημιουργήσει κίνητρα στους νέους για τη συστηματική καλλιέργεια και εκμετάλλευση της καστανιάς που ευδοκιμεί στον τόπο. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην κεντρική πλατεία του χωριού «Τα Πλατάνια». Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 από τις 09:00 ξεκινά η πεζοπορία στο "Περιαστικό δάσος" και το "Καλογεράκι" , ενώ από τις 12.00 ξεκινά παραδοσιακό γλέντι με χορευτικά συγκροτήματα από περιοχές της Χαλικιδικής και της Θεσσαλονίκης που κρατά μέχρι τις 16:00. Στους επισκέπτες προσφέρονται κάστανα, κρασί και τοπικά εδέσματα και προϊόντα

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.