του ακτιβιστή

Ήταν ίσως από τις λίγες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου που, λόγω προσωπικών υποχρεώσεων, δεν παρακολούθησα και κατά συνέπεια δεν έχω καταγράψει.
Στα πλαίσια της ιστολογικής διαστροφής μου, για κοντά μια δεκαετία παρακολουθώ τις συνεδριάσεις και τα συμβαίνοντα, για να πληροφορώ τους αναγνώστες του "ακτιβιστή" που τυγχάνουν και δημότες του Θερμαϊκού.

Πληροφορήθηκα όμως από ανάρτηση που έκανε ο φίλος Σπύρος Κουζινόπουλος (εδώ) πως απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο (που συνεδρίασε με πολλές απουσίες στις 27/12/17) προταθέν ψήφισμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ), με το οποίο ψήφισμα ζητούνταν από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα "να τηρήσει την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992, περί μη χρήσης επ' ουδενί του όρου "Μακεδονία".
Για το ιστορικό μεταφέρουμε αυτολεξεί από την ανάρτηση:
Παίρνοντας το λόγο στη διάρκεια της συνεδρίασης ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτης τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υπερψήφισης του προτεινόμενου ψηφίσματος και κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να το εγκρίνουν. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού" Σπύρος Κουζινόπουλος, υπογράμμισε ότι τέτοια σοβαρά εθνικά θέματα, πρέπει αποκλειστικά και μόνο να τα χειρίζεται το υπεύθυνο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, σε συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, καθώς τα θέματα αυτά δεν μπορούν να λύνονται με ψηφίσματα, ανακοινώσεις και επιπόλαιες τοποθετήσεις.
Από τους 17 παρόντες, οι 9 τάχθηκαν με την πρωτότυπη (και ευρηματική θα λέγαμε) τοποθέτηση που απεμπολούσε το δικαίωμα ενός δημοτικού συμβουλίου και πολύ περισσότερο των Μακεδόνων μελών του να ασχοληθεί και και εκδώσει ψήφισμα για το τεράστιο εθνικό θέμα της Ελληνικότητας της Μακεδονίας. 
  • Επειδή πραγματικά θεωρούμε πως έχει υποχρέωση και καθήκον το δημοτικό συμβούλιο, όπως και ο κάθε πατριώτης πολίτης να πάρει θέση και να πιέσει την κάθε κυβέρνηση (πολύ δε περισσότερο μια κυβέρνηση μαριονέττα των δανειστών) να λάβει μια εθνικά περήφανη θέση και να μην συρθεί (όπως πολύ φοβόμαστε) στο άρον - άρον κλείσιμο του τεράστιου ζητήματος της ονομασίας του σκοπιανού κρατιδίου με όνομα που να εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία και
  • Επειδή συμμετείχαμε μαζί με άλλους ένα εκατομμύριο Έλληνες στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο του '92 βροντοφωνάζοντας πως "Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική" και εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια θέση, ψυχή τε και σώματι, 
αδυνατούμε να κατανοήσουμε την άρνηση στήριξης του ψηφίσματος της ΠΟΠΣΜ.

Και δεν μπορούμε επίσης να αντιληφθούμε το γκροτέσκ επιχείρημα πως στα "σοβαρά εθνικά θέματα" δεν πέφτει λόγος σε κανέναν πλην της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών. 

Και αλήθεια ποια άραγε είναι τα "σοβαρά εθνικά θέματα";  

Δεν είναι κατά τους διαφωνούντες της υπερψήφισης σοβαρά εθνικά θέματα τα μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο για τα οποία καλώς εκδόθηκε ψήφισμα; 
Ή η καταδίκη του εγκληματικού ρόλου της Χρυσής Αυγής στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα; 

Δηλαδή προκειμένου να μας εισαγάγουν   σε αυτές τις νεότευκτες πολιτικές λογικές ας μας καθορίσουν οι 9 δημοτικοί σύμβουλοι μέχρι που πρέπει να φτάνει η πολιτική ενασχόληση των δημοτικών συμβούλων. 
Και ας κάνουν με την ευκαιρία και ένα ξεκαθάρισμα των εθνικών και μη εθνικών θεμάτων που θα πρέπει μόνο η όποια κυβέρνηση να έχει λόγο (ναι αυτή ή η προηγούμενη ή η επόμενη κυβέρνηση, που φυσικά είναι  κυβερνήσεις μειοψηφίας βάσει των ποσοστών που λαμβάνουν).

Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε ενεργούς πολίτες, ενεργή πολιτικά την τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στα μεγάλα, αλλά και στα μικρά και καθημερινά ζητήματα. Αρνούμαστε να αποδεχθούμε πολίτες ή δημοτικά συμβούλια ευνουχισμένα ή πολύ περισσότερο καθοδηγούμενα από αυτολογοκρισία ή αυτοπεριορισμό των δικαιωμάτων τους.

* η φωτο από το συλλαλητήριο για την Μακεδονία (14/2/92)
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

4 comments:

  1. Χρήστο, όπως παραδέχεσαι δεν παρακολούθησες το ΔΣ γι αυτό ίσως σου είναι "ακατανόητη" η μη ψήφιση του συγκεκριμένου κειμένου. Για την πληρότητα όμως της δημοσίευσης σου θα ήταν καλό να αναφερθούν:
    1. Ήταν από τις λίγες φορές που σχεδόν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν. Ειδικά όσοι αρνήθηκαν να το ψηφίσουν και σε πληροφορώ ότι ο καθένας προέβαλε πολλούς και διαφορετικούς λόγους που σε καμιά περίπτωση δεν χαρακτηρίζονται από έλλειψη πατριωτισμού.
    2. Να ενημερώσεις τους αναγνώστες σου ποια είναι αυτή η περίφημη ΠΟΠΣΜ που συνέταξε και διακινεί το ψήφισμα. Ποιοι είναι, ποιον εκπροσωπούν;
    3. Να αναρτήσεις το κείμενο του ψηφίσματος αυτούσιο. Ένα κείμενο που διατρέχεται από ρατσισμό και φασιστικές αντιλήψεις μου. (Κι απ αυτούς που το ψηφίσαν κάποιοι διαχώρισαν τη θέση τους από το υπόλοιπο κείμενο και συμφώνησαν μόνο την κατακλείδα).
    Κατά τη γνώμη μου κανένας σοβαρός άνθρωπος και πατριώτης δεν θα μπορούσε να συνταχθεί με αυτό το κείμενο και την λογική που εκπροσωπεί. Μια λογική που διαχρονικά και αποδεδειγμένα έχει οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδα και εθνικές απώλειες και τραγωδίες.
    Απορώ ακόμα πως η διοίκηση του Δήμου έφερε ένα τέτοιο έκτρωμα (γραμμάτιο σε "σταγονίδια";). Συγχαρητήρια στους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους και στον πρόεδρο του ΔΣ που διαφύλαξαν την σοβαρότητα και την δημοκρατικότητα του ΔΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θοδωρή σ' ευαχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση στην ανάρτησή μου.
    Ως προς την ουσία του σχολιασμού σου:
    1.δεν κατηγόρησα κανέναν για έλλειψη πατριωτισμού.
    2.από αναζήτηση που έκανα (πριν ανεβάσω την ανάρτηση) στο διαδίκτυο δεν μπόρεσα να διαπιστώσω οτιδήποτε μεμπτό.Είναι μια ομοσπονδία πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων. Όπως υπάρχουν αντίστοιχοι άλλοι, Θρακιβτών, Κρητικών, Σαρακατσάνων, Ποντίων κλπ. Από το καταστατικό σταχυολογώ: Σκοποί της Ομοσπονδίας Μακεδόνων είναι οι εξής:
    -Η γνωριμία, η συνεργασία και η αλληλοϋποστήριξη των μελών της.
    -Ο σεβασμός στην Ορθόδοξη Πίστη και Παράδοσή μας, που τιμούμε με εκατοντάδες εκδηλώσεις και πανηγύρια σε κάθε γωνιά της Μακεδονίας.
    -Η ανάδειξη της τοπικής Ιστορίας των Μακεδόνων και της συμβολής τους σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων.
    -Η διαφύλαξη της γνήσιας πολιτιστικής Παράδοσης των Μακεδόνων, από αλλοιώσεις, ξένες προσθήκες και σφετερισμό.
    -Η απομυθοποίηση των Εντόπικων, δηλαδή των σλαβόφωνων τοπικών γλωσσικών εκφράσεων ορισμένων Μακεδόνων Ελλήνων, ώστε να μην συγχέονται με τα Σκοπιανά και τα Βουλγάρικα.
    -Η καταγραφή των γνήσιων Μακεδονικών χορών και τραγουδιών και ο πλήρης διαχωρισμός τους από κάθε είδους ξενόφερτες προσμείξεις και επιρροές.
    -Η προβολή της ομοιότητας των πολιτιστικών χαρακτηριστικών των Μακεδόνων με τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων άλλων γεωγραφικών περιοχών.
    -Η υπεράσπιση του ονόματός μας, ως Μακεδόνων, από ανιστόρητη προσθήκη οιουδήποτε επιθετικού προσδιορισμού ή απροκάλυπτο σφετερισμό.
    -Η συνεργασία με τις ομοειδείς οργανώσεις των Ελλήνων άλλων γεωγραφικών περιοχών, εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά και των ομογενειακών οργανώσεων σε όλον τον κόσμο, για να αναδείξουμε τις αρχές και τις αξίες του Οικουμενικού Ελληνισμού.

    Εκτός όμως από αυτό μπορώ να θυμίσω κοινή εκδήλωση την αρχή του καλοκαιριού με τον Σύλλογο των Γηγενών Μακεδόνων της Θέρμης "Μέγας Αλέξανδρος" στα πλαίσια του 1ου Ανταμώματος Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Νομού Θεσσαλονίκης με παρουσία και του δημάρχου Θέρμης.

    3.Το κείμενο του ψηφίσματος μπορείς να μου το στείλεις αν το έχεις ώστε με χαρά να το αναρτήσω. Πάντως ακόμα κι αν είχε κάποια σημεία που κατά τη γνώμη σου ή και άλλων συναδέλφων σου δημοτικών συμβούλων χαρακτηρίζονται από "ρατσιστικές ή φασιστικές αντιλήψεις", όπως αναφέρεις θα σου υπενθυμίσω ότι είναι συνήθης διαδικασία σε ανάλογες συνεδριάσεις η τροποποίηση του ψηφίσματος ώστε να γίνει ομόφωνα αποδεκτό. Ιδιαίτερα αφού η ουσία του κατά τη γνώμη μου βρίσκεται στην φράση που αναφέρεται στην ανάρτηση και του Σπύρου: Ζητείται από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα "να τηρήσει την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992, περί μη χρήσης επ' ουδενί του όρου "Μακεδονία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν ηταν ψηφισμα για την Βενεζουέλα θα το ψηφιζαν και με τα δύο χέρια οι υποκριτες!!Με την Μακεδονία εχουν κομπλεξ οι δήθεν δημοκρατες,ντροπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ... ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ ΟΛΑ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ Σ' ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΠ ΟΨΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.