"Λάθος δρόμο πήρατε, λάθος μονοπάτι" φαίνεται πως φωνάζουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα προς το Ecofin.
"Χωρίς ανάπτυξη δεν θα υπάρξει δημοσιονομική βελτίωση"  δηλώνουν και καλούν τους ηγέτες να αλλάξουν πορεία.
Προειδοποιούν δε για κινδύνους που πιθανόν να διαταράξουν την κοινωνική ειρήνη, προβλέποντας έκρυθμες καταστάσεις. Και όλα αυτά από ανώτατο όργανο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων στο φετινό 12ο Συνέδριό της.

"Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Η σημερινή ελληνική κρίση αποδεικνύει ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες διάσωσης δεν κατέληξαν σε μία βιώσιμη σταθεροποίηση της ευρωζώνης. Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, οι επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης ανέλαβαν δεσμεύσεις δανειοδότησης της Ελλάδας με αντάλλαγμα αυστηρά μέτρα λιτότητας και βαθιές κοινωνικές περικοπές" επισημαίνει η ΣΕΣ και υπογραμμίζει ότι "τα αυστηρά μέτρα λιτότητας βύθισαν την ελληνική οικονομία βαθύτερα στην ύφεση. Οι μαζικές κοινωνικές και μισθολογικές περικοπές θέτουν την κοινωνική ειρήνη σε κίνδυνο".
Ακόμη η ΣΕΣ παραθέτει στοιχεία όσον αφορά στην ελληνική οικονομία υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι τόκοι του χρέους δεν μπορούν να πληρωθούν και υπογραμμίζει ότι "το μέλλον της Ελλάδας δεν πρέπει να αφεθεί στην αγορά των κεφαλαίων".
Και ζητά να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα από το Ecofin:
- Τα δάνεια στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες με ελλείμματα πρέπει να έχουν χαμηλά επιτόκια, τα οποία δεν πρέπει να είναι υψηλότερα από αυτά με τα οποία επαναχρηματοδοτούνται οι τράπεζες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ οι όροι τους πρέπει να επεκταθούν.
- Η οικονομική βοήθεια σε χώρες με ελλείμματα δεν πρέπει να συνδέεται με την παρεμπόδιση της ανάπτυξης και με αντικοινωνικά μέτρα λιτότητας που επιταχύνουν ακόμα περισσότερο το καθοδικό σπιράλ. Συνεπώς: να δοθεί άμεσα τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις και στις μονόπλευρες επιταγές αποταμίευσης προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες με ελλείμματα, οι οποίες επιδεινώνουν περισσότερο την κατάσταση στην Ευρωζώνη.
- Ενίσχυση μιας στρατηγικής δημοσίων επενδύσεων που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να εξέλθει από τα χρέη και τα ελλείμματά της. - Να δοθεί η δυνατότητα διαχείρισης των ελλειμμάτων σε μια πιο ρεαλιστική και μεγαλύτερη χρονική περίοδο.
- Για να αποφευχθεί η οικονομική στασιμότητα, ο στόχος του ελλείμματος της τάξεως του 3% θα επιτευχθεί μόνο μέσα στο χρονικό ορίζοντα 2016-2017.
- Ένταξη μιας δεσμευτικής στρατηγικής επενδύσεων για την ανάπτυξη και την απασχόληση στο Πακέτο Οικονομικής Διακυβέρνησης: να τεθεί σε πορεία μια αντικυκλική οικονομική πολιτική.
- Αναγνώριση της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων και απόρριψη της αρμοδιότητας των ευρωπαϊκών κέντρων χάραξης πολιτικής στις αμοιβές: καμία άμεση ή έμμεση παρέμβαση στις αμοιβές, στην αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή στα συστήματα διαμόρφωσης μισθών, κανένας ευρωπαϊκός στόχος που να περιορίζει τους μισθούς - ενσωμάτωση των προστατευτικών ρητρών διασφάλισης στο Πακέτο Οικονομικής Διακυβέρνησης.
- Αποκατάσταση της αρχής της συνήθους (και όχι αντίστροφης) ενισχυμένης πλειοψηφίας κατά τη λήψη απόφασης ότι μια χώρα βιώνει «υπερβολικές» ανισορροπίες.
- Εισαγωγή ειδικών διατάξεων που θα αποκλείουν από το καθεστώς των κυρώσεων τις συστάσεις για τις αμοιβές.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.