Η αποχώρηση του Κιρ Στάρμερ και το ανακοινωθέν τέλος της θητείας του Εμανουέλ Μακρόν έχουν προκαλέσει φόβους για έναν «αργό θάνατο» για τον «συνασπισμό των προθύμων» στην Ουκρανία. Η έλλειψη διαδόχων ικανών να διατηρήσουν την πορεία, οι εθνικές διαιρέσεις, οι επερχόμενες εκλογές και η έλλειψη ηγεσίας απειλούν τη μακροπρόθεσμη επιβίωση και την πολιτική συνοχή του.

Ο «συνασπισμός των προθύμων» που σχηματίστηκε γύρω από την Ουκρανία θα μπορούσε να καταδικαστεί σε «αργό θάνατο » , ανέφερε η Telegraph στις 2 Αυγούστου . Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η αποχώρηση του Keir Starmer και, πάνω απ' όλα, η επικείμενη διαδοχή του Emmanuel Macron κινδυνεύουν να στερήσουν από αυτή τη συμμαχία τους κύριους πολιτικούς της μοχλούς, ενώ κανένας άλλος Ευρωπαίος ηγέτης δεν φαίνεται επί του παρόντος ικανός να αναλάβει σταθερά τα ηνία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να εγκαταλείψει το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά τις προεδρικές εκλογές του 2027, στο τέλος της δεύτερης θητείας του. Η αποχώρησή του ανοίγει ένα σημαντικό ρήγμα. Κανένας προφανής διάδοχος δεν φαίνεται ικανός να συνεχίσει τις πολιτικές του, ενώ οι κορυφαίοι υποψήφιοι υποστηρίζουν θέσεις που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν άμεσα τη γαλλική πολιτική απέναντι στην Ουκρανία, τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ.

Η Μαρίν Λεπέν θεωρείται η επικρατέστερη υποψήφια για να διαδεχθεί τον Γάλλο πρόεδρο. Έχει υποσχεθεί να αποσύρει τη Γαλλία από την ολοκληρωμένη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ και να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που παρουσιάζεται ως ένας από τους κύριους αντιπάλους της, θέλει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, αποσύροντας τη Γαλλία από την Ατλαντική Συμμαχία.

Η άνοδος στην εξουσία οποιασδήποτε από αυτές τις δύο πολιτικές προσωπικότητες θα μπορούσε επομένως να αποτελέσει μοιραίο πλήγμα για τον «συνασπισμό των προθύμων». Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η Telegraph , Βρετανοί αξιωματούχοι εξετάζουν ήδη τις πιθανές συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου στις γαλλο-βρετανικές σχέσεις, την ανταλλαγή πληροφοριών και το ίδιο το μέλλον του συνασπισμού. Ένας Δυτικός αξιωματούχος προειδοποίησε επίσης ότι η νίκη οποιουδήποτε από αυτούς τους υποψηφίους θα αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα για το ΝΑΤΟ.

Ένας Ευρωπαίος διάδοχος παραμένει ασαφής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «απειλή» δεν προέρχεται, ωστόσο, αποκλειστικά από το Παρίσι. Οι ηγέτες που θεωρητικά θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό που άφησαν οι ίδιοι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Κιρ Στάρμερ φαίνονται πολύ εύθραυστοι, πολύ απομονωμένοι ή πολύ απορροφημένοι από τις δικές τους κρίσεις για να επιβάλουν μια κοινή κατεύθυνση.

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος μερικές φορές παρουσιάζεται ως πιθανός νέος Ευρωπαίος ηγέτης, ήδη αγωνίζεται να διατηρήσει τον έλεγχο του κόμματός του. Αντιμετωπίζει εσωτερικές κρίσεις, αυξανόμενη διαφωνία στο εσωτερικό του κόμματός του και αμφιβολίες για την ικανότητά του να διατηρήσει την εξουσία μακροπρόθεσμα.

Η Γερμανία, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, αρνείται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία ως μέρος μιας πιθανής ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης. Σύμφωνα με τον βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Ρόντεριχ Κίζεβτερ, οι διαφωνίες εντός του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού σχετικά με την προσέγγιση της Ρωσίας οδήγησαν τον Φρίντριχ Μερτς να καθυστερήσει ορισμένες παραδόσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus, να μην κατασχέσει πλοία που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες συνδέουν με τον ρωσικό «στόλο-φάντασμα», να μπλοκάρει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που αποσκοπεί στον περιορισμό της κυκλοφορίας Ρώσων διπλωματών εντός της ζώνης Σένγκεν και να αρνηθεί το κλείσιμο της Ρωσικής Βουλής.

Για τον Ρόντεριχ Κιζέβτερ, αυτή η προειδοποίηση δεν μπορεί να θεωρηθεί ηγεσία. Ο ευρωβουλευτής πιστεύει ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν νέο Τσώρτσιλ, αλλά ότι δεν έχει ακόμη αναδειχθεί καμία προσωπικότητα αυτού του μεγέθους. Το ερώτημα, επομένως, παραμένει: ποιος μπορεί να κρατήσει ζωντανό τον συνασπισμό;

Η Πολωνία δεν φαίνεται πλέον έτοιμη να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Ο πρωθυπουργός της, Ντόναλντ Τουσκ, αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή σε ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, επικαλούμενος την εγγύτητα των ρωσικών συνόρων. Η συνέχιση της παραμονής του στην εξουσία θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Ιταλία. Η Τζόρτζια Μελόνι έχει επίσης αποκλείσει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία και θα πρέπει να διοργανώσει εθνικές εκλογές πριν από το τέλος του επόμενου έτους. Αυτές οι προθεσμίες θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω τον αριθμό των ηγετών που είναι πρόθυμοι να δεσμεύσουν τη χώρα τους στον συνασπισμό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αντικατάσταση του Keir Starmer από τον Andy Burnham προσθέτει ένα νέο επίπεδο αβεβαιότητας. Ο Burnham είναι κυρίως έμπειρος στην εσωτερική πολιτική και σχεδόν καθόλου στην εξωτερική πολιτική, σημειώνει η εφημερίδα. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έχει διαβεβαιώσει τους συμμάχους ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αυτή η υπόσχεση από μόνη της δεν αρκεί για να αποδείξει ότι θα είναι σε θέση να ασκήσει την ίδια επιρροή με τον προκάτοχό του.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, θεωρεί την ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία ισοδύναμη με την εγκατάσταση ενός ΝΑΤΟϊκού αποσπάσματος στα σύνορά της. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ το έχει ήδη δηλώσει αυτό. Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να αποκαταστήσουν τον διάλογο με τη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία είναι πολύ ισχυρή για «να την αγνοήσει απλώς η Ευρώπη » .

Πηγή: RT France


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Next
Αυτό είναι το τελευταίο.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.