Μεγάλης έκτασης αδήλωτη εργασία  προκύπτει από στοιχεία δράσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το α' πεντάμηνο 2011. 


Η αδήλωτη εργασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, κυρίως για τους αλλοδαπούς εργαζομένους.


Τα στοιχεία είναι από τους ελέγχους οι οποίοι διενεργήθηκαν από τα μεικτά κλιμάκια, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του Ι.Κ.Α. και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και είναι   δειγματοληπτικοί και στοχευμένοι στους κλάδους της νυχτερινής διασκέδασης των Café bar, της καθαριότητας, στους κλάδους των κατασκευών της εστίασης φιλοξενία και στις υπηρεσίες ασφαλείας (security), κλάδους  στους οποίους παρατηρούνται υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας.


Για τον εντοπισμό μαύρης εργασίας, διενεργηθήκαν έλεγχοι σε 7.085 επιχειρήσεις που αντιστοιχούν στο 1% περίπου των συνολικών επιχειρήσεων στη χώρα. Από τους 24.350 εργαζόμενους οι 7.133 ήταν ανασφάλιστοι. Οι 2.894 είναι αλλοδαποί, που αντιπροσωπεύουν το 39,26% σε σχέση με το συνολικό αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων, ο οποίος ανέρχεται στους 7.372 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι. Οι ανασφάλιστοι Έλληνες είναι 4.239, ποσοστό 24,97% των 16.978 συνολικά εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.


Επιβλήθηκαν πρόστιμα τα οποία ανέρχονται στα 4.263.500 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται πρόστιμα για παραβάσεις της Εργατικής νομοθεσίας.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.