του Στεφανίδη  Κυριάκου *
Το άρθρο αυτό γράφτηκε με αφορμή την καταδίκη του Παναγιώτη Ψωμιάδη για παράβαση καθήκοντος, γιατί μείωσε υπερβολικά το πρόστιμο σε κάποιον πρατηριούχο, που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Χωρίς να θέλω να κρίνω πόσο δίκαιη ήταν η δικαστική απόφαση, και φυσικά χωρίς να μπορώ να εξακριβώσω πόσο ανθρώπινη ήταν η πράξη του Παναγιώτη, αναρωτιέμαι αν τελικά θα έπρεπε να ορίζονται δικαστικοί για να μας διοικούν «με το γράμμα του νόμου» ή αν ξαφνικά γίναμε «βασιλικότεροι του Βασιλέως» - ίσως λόγω της οικονομικής κρίσης - και θεωρούμε τους κανόνες αλάνθαστους και πάνω από τους ανθρώπους. Κατά πόσο αυτό το φαινόμενο απαντάται σε επίπεδο Δήμου;


Οι κανόνες είναι σημαντικοί και επιθυμητοί στην παροχή των δημόσιων υπηρεσιών. Είναι όμως στόχος, η αναγωγή όλης της διοίκησης «στο γράμμα του νόμου»; Αν θέλουμε να αναγάγουμε όλη τη δημόσια διοίκηση σε διοίκηση με το «γράμμα του νό¬μου», πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτοί που θα συμμετέχουν στην διοίκηση πρέπει να γνωρίζουν και να είναι εύκολο να βρουν τους κανόνες, προτού λάβουν τις αποφάσεις, που αυτοί οι κανόνες ρυθμίζουν. Οι κανόνες πρέπει να είναι ευρέως αποδεκτοί και να εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Επίσης πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτη λογική ακολουθία μεταξύ τους, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε αβεβαιότητες και να μην αφήνουν κανένα περιθώριο για «αυθαίρετη» ερμηνεία των κανόνων.


Στην πράξη όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο «ρόδινα». Οι κανόνες συνήθως είναι δυσνόητοι και όχι σταθεροί. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα υπάρχει μια χαώδης – δαιδαλώδης πολυνομία. Οι κανόνες μεταβάλλονται συνεχώς ανάλογα με τις συνθήκες ή ανάλογα με τις επιθυμίες του νομοθέτη. Ακόμη και αν κάποιος θέλει να είναι νομοταγής, δύσκολα μπορεί να είναι σίγουρος για το ότι πράγματι υπακούει στους κανό¬νες. Δυστυχώς δεν υπάρχει η απαραίτητη νομοτεχνική τεχνογνωσία, δηλαδή ένας συγκροτημένος μηχανισμός συντονισμού και αξιολόγησης της ποιότητας και των επιπτώσεων των παραγόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν χιλιάδες νόμοι, ρυθμίσεις, τροπολογίες με ασάφειες και αντιφάσεις, που επιτρέπουν την κατά το δοκούν ερμηνεία τους. Επίσης υπάρχουν απαρχαιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές, γιατί πολλοί νόμοι δεν έχουν προσαρμοσθεί στα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα και στις νέες κοινωνικο-οικονομικές απαιτήσεις. Τέλος είναι δύσκολο να πληροφορηθεί κανείς τους κανόνες, είτε γιατί χρειάζεται αρκετός χρόνος και χρήμα, είτε γιατί αποκρύπτονται σκόπιμα.


Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα: Διοίκηση από νόμους ή από ανθρώπους;. Η διοίκηση τελικά, είναι μια τέχνη που ακροβατεί ανάμεσα στους κανόνες και στις ανθρώπινες σχέσεις και ανάγκες. Είμαι πεπεισμένος ότι η κρίση χρέους, που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, αλλά και ο Δήμος μας, οφείλεται στο ότι οι πολιτικοί μας, όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχαν την απαραίτητη αυτή ισορροπία. Οι εξυπηρετήσεις και τα ρουσφέτια σε ψηφοφόρους, για χάριν του πολιτικού οφέλους, έβλαψαν τελικά το σύνολο των πολιτών και δημοτών αντίστοιχα. Σήμερα το κράτος και ο δήμος είναι υπερχρεωμένοι και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα αυτονόητα. 


Η διαφορά είναι ότι, ενώ στο κράτος υπεύθυνοι είναι τα ίδια τα κόμματα, που μας διοικούσαν τα τελευταία 30 χρόνια, στον δήμο μας έχουμε την μείζονα αντιπολίτευση (και κυρίως τον επικεφαλή της), που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο τεράστιο έλλειμμα των οικονομικών του δήμου μας. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ήταν αυτός που πριν από λίγους μήνες κορόιδευε τους δημότες - για να αποσπάσει την ψήφο τους - λέγοντας τους ότι «ο δήμος Μηχανιώνας παρουσιάζει σοβαρό αποθεματικό 3.000.000 ευρώ και αποδεικνύει ότι είναι ένας εύρωστος και νοικοκυρεμένος δήμος που κουβαλά προίκα στο νέο καλλικράτειο δήμο. Η συνετή οικονομική διαχείριση αποτελεί εγγύηση για το ευοίωνο μέλλον του» (συνέντευξη στο 45ο τεύχος του περιοδικού «ΝΕΑ Μηχανιώνα-Κερασια-Αγγελοχώρι»).


Σήμερα η Διοίκηση του Γιάννη Αλεξανδρή δυσκολεύεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Από την μια είναι τα στενά πλαίσια των κανόνων που επεβλήθησαν με τον «Καλλικράτη» σε συνδυασμό το τεράστιο οικονομικό έλλειμμα και από την άλλη το τροχοπέδη της αντιπολίτευσης, που σχεδόν σε κάθε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προβάλλει ενστάσεις και προσφυγές. Η καθυστέρηση που επιδιώκει έχει σκοπό την αμαύρωση της εικόνας της διοίκησης. Αυτός ο καιροσκοπισμός της μείζονος αντιπολίτευσης επιβάλλει στην διοίκηση να κινείται μέσα στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τα χρονοβόρα όρια που θέτει ο Καλλικράτης. Μια σοβαρή αντιπολίτευση θα έπρεπε σ’ αυτήν την δύσκολη μεταβατική περίοδο, που επηρεάζει όλους τους δημότες, να συναινεί και να διευκολύνει το έργο της διοίκησης.


Σήμερα η διοίκηση του Γιάννη Αλεξανδρή καλείται να πατάξει την αναποτελεσματικότητα, να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους δημότες και ταυτόχρονα να μειώσει το χρέος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες και να αυξήσει τα έσοδα. Την ίδια στιγμή οι δημότες καλούνται να αλλάξουν νοοτροπία, απέναντι σ’ ένα τεράστιο Δήμο, που δεν έχουν πλέον, την αμεσότητα της επικοινωνίας με την διοίκηση (όπως παλαιότερα) και μάλιστα σε μια περίοδο που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.


Για μια φορά ακόμα τονίζω ότι η ανάπτυξη είναι μονόδρομος, για να βγούμε από την κρίση. Η ανάπτυξη θα έρθει με την εκμετάλλευση των φυσικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας. Αυτό απαιτεί αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα και ευελιξία, ώστε να περιοριστεί ο χρόνος υλοποίησης αυτής της προσπάθειας. Επιβάλει δηλαδή μια αυστηρή τακτική – πολιτική, χωρίς όμως αυτό να είναι εις βάρος της ανθρωπιάς, που πρέπει να επιδεικνύει η εκάστοτε διοίκηση. Ανθρωπιάς που δεν έχει καμία σχέση με το πολιτικό όφελος ή το πολιτικό κόστος, αλλά με την δικαιοσύνη.


* Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θερμαικού
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

6 comments:

  1. Σταματα επιτελους να τις ασκησεις ισσοροπιας και κανε κατι.....Απαντησε ανοιχτα αν εισαι υπερ ή κατα της ονοματοδοσιας δρομου Σ.Κτενιδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αξιότιμε κ. Στεφανίδη, με προσοχή διάβασα το άρθρο σας και σέβομαι τους προβληματισμούς σας. Αυτή όμως η εμμονή σας για τον κ.Μαυρομάτη, παρόλο που ίσως και να έχετε δίκαιο, έλεος.... Μας έχει κουράσει.. Και κυρίως σας αδικεί, γιατί χάνετε τμήμα της ενεργητικότητάς σας και της διάθεσής σας για προσφορά, εξαιτίας αυτής της ανούσιας -για τους πολίτες- κόντρας. Αν έχετε κάτι μεμπτό για τον κ. Μαυρομάτη, πάτε στον εισαγγελέα για να τελειώνει η ιστορία. Ούτε τον υπερασπίζομαι τον κ. Μαυρομάτη, ούτε τίποτα άλλο ισχύει. Αλλά μην εξαντλείστε στο τι έκανε ή δεν έκανε ο κ.Μαυρομάτης... Φτάνει πια.. Είστε μια νέα διοίκηση, με φρέσκα μυαλά στις περισσότερες θέσεις διοίκησης, μπορείτε να τα καταφέρετε. Για το καλό του τόπου. Βγάλτε όλα τα άπλυτα στη φόρα και του κ. Μαυρομάτη και του κ. Οικονομίδη και ενεργείστε σύμφωνα με τις διαδικασίες. Μην αναφέρετε σε άλλο άρθρο σας όμως τον κ. Μαυρομάτη!!! Μας έχετε κουράσει... Είστε πολύ πιο ικανός και ευφυής απ' ότι δείχνετε στην αρθρογραφία και στα δημοτικά συμβούλια. Αξιοποιείστε τα στοιχεία αυτά για το καλό του Δήμου και μόνον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΒΑΣΩ11 Ιουλίου 2011 στις 10:00 π.μ.

    Τελικα Κυριακο δεν μας εδωσες να καταλαβουμε. Επρεπε να καταδικαστει ο Ψωμιαδης η οχι? Μην μου πεις πως δεν μπορεις να καταληξεις? Αν ο τυπος ηθελε να διοικησει ανθρωπινα οπως λες, τοτε να πληρωνε τα προστιμα του βενζινα απο την τσεπη του. Η ιστορια ειναι ολοκαθαρη. Η αποφαση ειναι και νομιμη και ανθρωπινη απεναντι στους πολιτες του νομου.Ολοι μιλατε για διοικηση χωρις ρουσφετια και λαμογιες, αλλα στο ζητουμενο ολοι αλλαζετε σταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα έλεγα οτι ειναι σαφής η θέση κάποιων σχετικά με τον αν έπρεπε να καταδικαστεί ή οχι ο Ψωμιάδης.Οταν ο χαρακτηρισμός μιας δικαστικής απόφασης ως δίκαιης ή οχι περνά μέσα απο την κομματική μας ταυτότητα,θαρρώ πως δεν χρειάζεται να αναρωτιόμαστε. Αυτό όμως είναι και το θλιβερό του πράγματος.Ετσι σήμερα, με την δημοσιοποίηση κάποιων σκανδάλων όπως και αυτού γύρω απ τα "ποδοσφαιρικά" ,που είναι σίγουρο πως καμμιά καταδίκη δεν θα υπάρξει(ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ)η σοσιαλιστική κυβέρνηση,μας παραπλανά ! Προσπαθεί να μας πείσει ότι κάνει πράξη τις διακηρύξεις της περι διαφάνειας και τιμωρίας όσων καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα ενώ οδηγεί μεθοδευμένα στη οριστική διαφραφή εκείνων των σκανδάλων που έκαναν κροίσους υπουργούς,υπουργίσκους,συνδικαλιστές και παρατρεχάμενους πασοκους & νδδες κατακλέβοντας επι δεκαετίες τις τσέπες μας,οδηγώντας το μέσο έλληνα στη πλασματική ευτυχία της υπερκατανάλωσης και του ατομικισμού .Εχει λοιπόν για μένα πολύ ενδιαφέρον , να δω τι θέση παίρνουν οι "ξεχωριστοί" για την κοινωνία μας ιδεαλιστές αριστεροί πασόκοι, βλέποντας το "κόμμα τους" να γίνεται ο τιμητής της διαφθοράς, ο νεκροθάφτης των εργασιακών κεκτημένων ο ξεπουλητής της δημόσιας περιουσίας(ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ !!!!!!!) . Για τους νδδες , δε με νοιάζει ! Ετσι κι αλλιώς υποστηρικτές του καπιταλιστικού συστήματος λένε πως είναι(αν ξέρουν τι σημαίνει).
    Ας ελπίσουμε οτι έχουμε τη δύναμη να ασκήσουμε έλεγχο και πίεση , ώστε να μην το δούμε και στα όρια της δικής μας μικρής κοινωνίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Στεφανίδη ας δεχθώ την άποψη σας για ανθρώπινη μεταχείρηση στον βενζινά . Για τα 45άρια των απευθείας αναθέσεων για έργα που πληρώθηκαν αλλά δεν έγιναν ποτέ τι έχετε να πείτε ; Διαβάσατε το άρθρο που αναρτήθηκε στο bloggs του Ακτιβιστή πως οι αδελφοί Ψωμιάδη κατηγορούντε για τρία κακουργήματα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ στάματα να αναπαράγεις τα ίδια και τα ίδια.
    Τι σχέση η πολυδαίδαλη και δυσνόητη (για τους άσχετους )νομοθεσία με την δουλειά που κάνεις .ποιος εισαι εσυ που θα εκφρασεις αποψη για το νομοθετικο εργο?εδω δεν μπορεις να ερμηνευσεις τον κωδικα δημων και κοινωτητων ,εκφραζεις και αποψη για τους νομοθετες .εχεις χασει το μετρο ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ.
    πρέπει να καταλάβετε επιτέλους άλλοι εσείς οι μικροί συμφεροντολόγοι δημοτικοί σύμβουλοι ότι η δουλεία σας είναι να εφαρμόζετε τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων. περα από αυτόν δεν έχετε καμιά δουλειά σε καμία άλλη νομοθεσία.
    τον έχεις διαβάσει τον κώδικα ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ? τον ξέρεις απ έξω?
    ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΜΟΝΟ.ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.
    Μας έχεις παλαβώσει με τον ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ .θα το τελειώσεις αυτό το παραμύθι?
    γιατί δεν μας λέτε ποσά από τα 25000000ευρω χρέος αντιστοιχούν στον μαυροματη. θα μας το πείτε επιτέλους ?αν έχετε στοιχεία να τον στείλετε φυλακή .αν όμως δεν έχετε να το βουλώσετε και να σκάσετε.
    είναι δυνατόν μαςκρύβετε το πραγματικό χρέος του δημου. ειναι δυνατόν να μην μπορεί να μάθει ο δημότης ποσά τον φέσωσαν οι δήμαρχοι του.
    μπορείτε επιτέλους να μας πεις ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ
    1ΠΟΣΟ ΧΡΕΟΣ ΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ
    ΠΟΣΑ??????
    2ΠΟΣΟ ΧΡΕΟΣ ΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
    ΠΟΣΑ?????
    3ΠΟΣΟ ΧΡΕΟΣ ΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΠΑΝΩΜΗΣ
    ΠΟΣΑ????
    ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΜΕ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.