Οι μάχες στην Τρίπολη, τελευταίο προπύργιο του Κανταφικού καθεστώτος συνεχίζονται αλλά η διεθνή κοινότητα των ιμπεριαλιστών και οι αντικανταφικές δυνάμεις επιχειρούν να δώσουν την εντύπωση ολοκληρωτικής επιβολής τους. Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις του πλήθους είναι η μια πλευρά της πραγματικότητας, γιατί στην άλλη καταγράφονται ήδη οι πρώτες ισχυρές αντιθέσεις τόσο μεταξύ της Συμμαχίας των Προθύμων Εισβολέων, όσο και μεταξύ των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων.


Όλοι συμφωνούν ότι ο καθοριστικός παράγοντας της επόμενης μέρας είναι το πετρέλαιο και γενικότερα η εκμετάλλευση του Λιβυκού υπεδάφους: το πως θα γίνει η μοιρασιά, από ποιους Λίβυους ηγέτες, ποιος ιμπεριαλιστής θα απαιτήσει το μεγαλύτερο τμήμα με βάση την συμβολή του στην ανατροπή Καντάφι και πως θα κάνει σεβαστές τις προγενέστερες συμφωνίες με το κανταφικό καθεστώς.




Επομένως, η ανασυγκρότηση του πετρελαϊκού τομέα που επιφέρει τα μεγαλύτερα έσοδα στο Λιβυκό κράτος αποτελεί διακύβευμα για πολλούς, τόσο εντός όσο και εκτός Λιβύης. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Λιβύη τα τελευταία χρόνια ήταν 17η στον κατάλογο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, η τρίτη μεγαλύτερη στην Αφρική, ενώ διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στη Μαύρη Ήπειρο. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα λιβυκά κοιτάσματα ενέργειας για την Ε.Ε. που απορροφά το 85% των πετρελαϊκών εξαγωγών της και η οποία εξισορροπεί σε ένα βαθμό την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.
Οι δυτικοί ιμπεριαλιστές θέλουν να τελειώνουν γρήγορα ώστε ανεμπόδιστα να προχωρήσουν στην ικανοποίηση των συμφερόντων τους. Για αυτό η μια χώρα μετά την άλλη αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και καλεί τον "Μουαμάρ Καντάφι ν' αποχωρήσει αμέσως άνευ όρων και δίνοντας έμφαση στην ανάγκη μιας ειρηνικής μετάβασης". Η ανατροπή Καντάφι στέλνει μήνυμα στα αντίστοιχα καθεστώτα, "ψυλλιάζει" τον Άσαντ, ενώ το σύνολο του Αραβικού κόσμου στηρίζει τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσε «πλήρως αλληλέγγυος» στην κυβέρνηση των αντικαθεστωτικών, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, η Τυνησία, η Μαυριτανία και το Μαρόκο συνεχάρησαν τον λιβυκό λαό για την επιτυχία της επανάστασής του, ενώ Αίγυπτος, Κουβέιτ και Παλαιστινιακή Αρχή αναγνώρισαν το CNT.
Ήδη η εξέγερση και ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε συμπληρώνει έξι μήνες και κανείς δε θα ήθελε να δει την περίοδο αστάθειας να επεκτείνεται σε ένα νέο περιβάλλον σύγκρουσης, μεταξύ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων αυτή τη φορά.
Όπως καταγράφει το σύνολο των σοβαρών αναλυτών η κατάσταση είναι έκρυθμη και οι αντιθέσεις πολύ οξυμένες. Το Προσωρινό Εθνικό Συμβούλιο, η διεθνώς αναγνωρισμένη «κυβέρνηση» των εξεγερμένων, δεν έχει νομιμοποίηση πέραν της ανατολικής περιφέρειας της Κυρηναϊκής, με κέντρο τη Βεγγάζη. Αποτελείται από πρώην υπουργούς της κυβέρνησης που απομακρύνθηκαν έγκαιρα από το κανταφικό καθεστώς για να συνδιαλλαγούν και να συμμαχήσουν με τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, φέρει την πολιτική φθορά αυτής της πολιτικής επιλογής, αλλά επίσης επενδύει σε αυτό: χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Αμπντελτζαλίλ για παραχώρηση περί «ειδικών προνομίων» σε όσους βοήθησαν να φύγει ο Καντάφι!
Επιπλέον πρέπει να υπολογίζεται ευρύ φάσμα Αράβων εθνικιστών, σοσιαλιστών, ισλαμιστών, οι φυλές, οι πολλυποίκιλες ομάδες με βαρύ οπλισμό και οι επιχειρηματίες.
Πολλοί αναρωτιούνται αν η αντιπολίτευση και το Εθνικό Συμβούλιο θα παραμείνουν ενωμένα από τη στιγμή που θα εκλείψει το μόνο που ουσιαστικά ενώνει τα μέλη του, η αντίθεση στο Μουαμάρ Καντάφι. Η "περίεργη" δολοφονία του στρατιωτικού αρχηγού της εξέγερσης και ηγετικής μορφής της επανάστασης του 1969, στρατηγού Γιούνις, αποκάλυψε όχι μόνο τις εσωτερικές αντιθέσεις, αλλά και τη διάσταση που μπορεί να πάρουν. Καθόλη τη διάρκεια της σύγκρουσης με τις κανταφικές δυνάμεις διαγράφονταν ο φόβος διάσπασης της Λιβύης, αυτού του ψηφιδωτού φυλών, ενώ τώρα τίθεται από διαφορετική αφετηρία. Τα σενάρια εξάλλου χερσαίας επέμβασης του ΝΑΤΟ επανεξετάζονται και δεν είναι δύσκολο να βρουν δρόμο επιβολής αν απειληθούν τα οικονομικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Όμως προς το παρόν όλοι ετοιμάζονται για τη μοιρασιά καθώς ανησυχούν για τη διασφάλιση των πετρελαϊκών και άλλων οικονομικών συμφερόντων τους στη Λιβύη.
Η Ε.Ε., ενώ επιβάλλει σε σειρά λαών της εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, επιδιώκοντας την συνολική κινεζοποίηση των εργασιακών σχέσεων και προαναγγέλλει τα ακραία μέτρα κρατικής καταστολής των κοινωνικών εξεγέρσεων που απαιτεί ο σύγχρονος Κοινοβουλευτικός Ολοκληρωτισμός, θέλει να συμβάλλει "στον εκδημοκρατισμό της Λιβύης" (!) με χρήματα, τεχνογνωσία και πολιτική στήριξη.
Φυσικά τα ερείπια του πολέμου και των νατοϊκών βομβαρδισμών με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, πρέπει να αναστηλωθούν και η Γερμανία, που κράτησε ιδιόμορφη στάση, προανήγγειλε την συμμετοχή της στην ανοικοδόμηση. Η Κίνα και η Ρωσία που ήταν αντίθετες στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ έσπευσαν να αναγνωρίσουν τους αντάρτες μπαίνοντας στο παιχνίδι της διεκδίκησης συμβολαίων πετρελαίου. Η Ρωσία, που έχει επενδεδυμένα συμφέροντα στην περιοχή, εξέφραζε την ελπίδα ότι η νίκη των αντικαθεστωτικών θα σημάνει το τέλος της αιματοχυσίας αλλά και της ανάμειξης των ξένων χωρών στα εσωτερικά της Λιβύης, αποκαλύπτοντας ότι η Λιβύη μετατρέπεται σε ένα πεδίο σκληρού ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ενώ ακόμη δεν έχουν σιγήσει τα όπλα... Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που προσπάθησε ανεπιτυχώς να κρατήσει την ισορροπία ανάμεσα στον παλιό του φίλο Καντάφι και το ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών θα συναντηθεί με τον ηγέτη τον ανταρτών στην Ιταλία επιθυμώντας να διασφαλίσει τα συμφέροντα της ιταλικής πετρελαϊκής ΕΝΙ που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στη Λιβύη.
Επίσης, η Βρετανία ανακοίνωνε ξεπάγωμα των λιβυκών κεφαλαίων για να βοηθήσει τους αντικαθεστωτικούς να επαναφέρουν την τάξη και ουσιαστικά αποκαλύπτει ότι ο λογαριασμός στέλνεται ξανά στον λαό της Λιβύης: οι βρετανικές ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας που εκπαίδευαν μέχρι πρότινος τους Πραιτοριανούς του Καντάφι θα αναλάβουν τώρα τους αντικαθεστωτικούς, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρίες κατασκευής μέσων ανάκρισης-βασανισμού αντί για τον Καντάφι θα τα στέλνουν στο Εθνικό Συμβούλιο.
Το θέμα είναι να δουλεύει το καπιταλιστικό σύστημα. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες!
Όμως η μεγάλη σύγκρουση σημειώνεται ανάμεσα στη Γαλλία, που από την πρώτη στιγμή επεδίωξε να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή του κανταφικού καθεστώτος, συνεκτιμώντας τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα και το διευρυμένο ιμπεριαλιστικό της ρόλο στην Αφρική και τις ΗΠΑ, που ανταγωνίζονταν πλέον να καθορίσουν τις εξελίξεις.
Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί συνομίλησε με τον επικεφαλής του CNT Μαχμούντ Τζιμπρίλ, τον οποίο προσκάλεσε στο Παρίσι και επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη γαλλική υποστήριξή στο λιβυκό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT).
Θέλοντας να αναδειχτεί σε πρωταγωνιστή και της επόμενης μέρας από την συντριβή του κανταφικού καθεστώτος ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να φιλοξενήσει την ερχόμενη εβδομάδα μια σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη.
Σύντομα όμως ήρθε η αμερικανική απάντηση. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον και μέλη της Ομάδας Επαφής συμφώνησαν σε μια συνάντηση διπλωματών στην Κωνσταντινούπολη.
Το αμερικανογαλλικό «μπρα ντε φερ» θα συνεχιστεί και θα οξυνθεί.
Εντύπωση όμως προκαλούν οι δηλώσεις της τουρικής κυβέρνησης ότι "το διαγραφόμενο τέλος της διακυβέρνησης Καντάφι αποτελεί μάθημα για τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής που αγνοούν τις επιθυμίες των λαών τους". Και μάλιστα τα μεγάλα και ωραία αυτά λόγια διατυπώνονται την ίδια στιγμή που το τουρκικό καθεστώς εξουσίας βομβαρδίζει την κουρδική μειονότητα με αεροπλάνα και πυροβολικό, στην Νοτιοανατολική Τουρκία και το Βόρειο Ιράκ, σκοτώνοντας αμάχους, κλιμακώνοντας τη μακρόχρονη σύγκρουση, αρνούμενο κάθε πρόταση διαλόγου κια συμβιβασμού.
Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται δικαιωμένη από τον κομβικό ρόλο που έπαιξε στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη και ετοιμάζεται να διατυπώσει τα πολιτικά και οικονομικά αιτήματα του ελληνικού κατεστημένου.


Εμείς να τους αφιερώσουμε, παραφρασμένο, ένα γνωστό στοίχο:


σαν τα σκυλιά, για τα πετρέλαια, τρωγόμαστε
και ύστερα, ενάντια στον κόσμο της εργασίας, ανταμώνουμε...

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.