Παραβιάσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν εγκλήματα πολέμου αποδίδει η Διεθνής Αμνηστία στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, αλλά και τους αντάρτες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.
Σε έκθεσή της, που έδωσε στη δημοσιότητα, αναφέρονται περιπτώσεις παραβιάσεων τόσο από το καθεστώς Καντάφι όσο και από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το οποίο τονίζει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τους μαχητές του για τις πράξεις του.
"Το ΕΜΣ έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να ελέγχει τους μαχητές της αντιπολίτευσης και τις ομάδες αυτοπροστασίας που ευθύνονται για σοβαρές επιθέσεις εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου, αλλά φαίνεται απρόθυμο να τους καταστήσει υπεύθυνους", αναφέρει στην έκθεσή της η Αμνηστία και προσθέτει:

"Οι αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης στους οποίους η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε τις ανησυχίες της, καταδίκασαν τις παραβιάσεις αυτές, αλλά συχνά υποβάθμισαν το μέγεθος και τη σοβαρότητά τους. Οι μαχητές της αντιπολίτευσης και οι υποστηρικτές τους έχουν απαγάγει, κρατήσει παράνομα, βασανίσει και σκοτώσει πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης, που θεωρούνταν πιστά στον Καντάφι, έχουν συλλάβει στρατιώτες και ξένους για τους οποίους πίστευαν ότι είναι μισθοφόροι".

Στο κείμενό της η οργάνωση αναφέρει κάποια παραδείγματα, ωστόσο, επισημαίνει ότι τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η αντιπολίτευση είναι "μικρότερης κλίμακας" από αυτά του καθεστώτος Καντάφι.

Σε δήλωσή της το μέλος της γενικής διεύθυνσης της Διεθνούς Αμνηστίας Κλαούντια Κορντόνε υποστήριξε ότι "η νέα ηγεσία της χώρας θα πρέπει να αποκηρύξει κάθε παραβίαση που διαπράχθηκε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και να θεσπίσει νέους κανόνες, θέτοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα στην καρδιά του προγράμματός της".

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.