Σε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας - παρότι αυθόρμητη και χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία - που πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Μηχανιώνα, σπουδαστές και καθηγητές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας πλαισιωμένοι από εκατοντάδες κατοίκους, τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης,  το Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού (όλες τις παρατάξεις) αλλά και παρουσία εκπροσώπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διατρανώθηκε η έντονη αντίθεση για την επιχειρούμενη παύση λειτουργίας της μοναδικής ναυτικής σχολής της Βόρειας Ελλάδας.
Ο χώρος αποδείχτηκε μικρός για την συγκέντρωση
Η προσπάθεια του υπουργού της τροϊκανής κυβέρνησης κ. Χρυσοχοΐδη, να αναβάλλει την έναρξη της λειτουργίας της σχολής για ένα μήνα, "εντέλλοντας" το Δήμο να δώσει λύση στο πρόβλημα της στατικότητας των κτιρίων της σχολής και "απειλώντας" με απομάκρυνση της σχολής από τη Μηχανιώνα, έχει οργίσει τους κατοίκους αλλά και τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες.
Από τις τοποθετήσεις των περισσοτέρων διεφάνη ότι έγιναν αντιληπτοί οι σκοποί του υπουργείου, που με το πρόσχημα της στατικότητας (χωρίς να έχει υπάρξει συνολική επιστημονική μελέτη - μόνο οπτική έγινε όπως καταγγέλθηκε) ενός κτιρίου (που είναι εκτός λειτουργίας από το 2005), επιχειρεί να δημιουργήσει ζήτημα επικινδυνότητας και  να θέσει ουσιαστικά υπό διωγμό μια από τις καλύτερες ναυτικές σχολές της Ελλάδας και τη μοναδική στη Μακεδονία.
Αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις, με την διαχρονική υποβάθμιση της σχολής (μειωμένα κονδύλια, φημολογίες μετακίνησής της, διαχρονική ομηρία ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού, κατάργηση από φέτος της σίτισης και στέγασης των σπουδαστών κλπ) και με την επίκληση της επικινδυνότητας ενός από τα 13 κτίρια της σχολής (που είναι γνωστό στο υπουργείο από το 2005) να προχωρήσει στην πιθανή παραχώρηση και της ναυτικής εκπαίδευσης σε ιδιωτικούς φορείς.
Αντίθετοι ακόμη και σε μία ώρα κλεισίματος της σχολής στάθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι φορέων που πήραν το λόγο:

Ο κ. Κώστας Κούτουκας, Αντιδήμαρχος Θερμαϊκού, ενημέρωσε για τις ενέργειες που προέβη η Δημοτική αρχή. Κλήθηκε το Τεχνικό Επιμελητήριο που έκανε αυτοψία στο κτιριακό συγκρότημα, τα αποτελέσματα της οποίας θα επιδώσει ο Δήμαρχος στον Υπουργό, δηλώνοντας την αντίθεση  για, έστω και προσωρινό, κλείσιμο της σχολής.
Ο κ. Κυριάκος Στεφανίδης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εξέφρασε τη συμπαράσταση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου στον αγώνα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας των κατοίκων, φορέων, σπουδαστών και εκπαιδευτικών.
Ο κκ. Γιάννης Μαυρομάτης, Θανάσης Μπαλασάς και Ντίνα Μώραλη, εκ μέρους της μειοψηφίας στάθηκαν αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στον αγώνα.
Η Περιφερειακή Σύμβουλος της Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ιωάννα Τζάκη ζήτησε να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι φορείς ώστε να σταθούν απέναντι σε μια αυθαίρετη, σκόπιμη και προμελετημένη επίθεση του υπουργείου, που μόνο ζημιά στην παιδεία, στους σπουδαστές και στον τόπο θα επιφέρει.
Τη δυσχερή θέση των σπουδαστών περιέγραψε αδρά ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Πλιάτσικας τονίζοντας ότι μετά την κατάργηση της στέγασής, έχουν όλοι οι σπουδαστές αναγκαστεί να νοικιάσουν  πληρώνοντας μισθώματα για την φετινή χρονιά. Και παράλληλα δηλώνοντας ότι θα βρίσκονται όλοι στη σχολή για το ξεκίνημα των μαθημάτων από Δευτέρα.
Αίσθηση προκάλεσε η μεστή τοποθέτηση του καθηγητή της σχολής κ. Κώστα Χαραλαμπίδη, οποίος έδωσε όλες τις διαστάσεις που έχει για την τοπική οικονομία αλλά και το κύρος και την προοπτική που δίνει η σχολή στους ναυτικούς και τον τόπο. Τόνισε τον κίνδυνο από το σταμάτημα έστω και για ένα μήνα της σχολής, που θα οδηγήσει στο χάσιμο του εξαμήνου,  του έτους και με  συνέπεια το οριστικό κλείσιμο της Ακαδημίας.
Η επιτροπή αγώνα ανανέωσε την κινητοποίηση για την Δευτέρα 3 του Οκτώβρη, η οποία θα οργανωθεί αρτιότερα και θα δείξει τις αμετακίνητες θέσεις της περιοχής αλλά και την αποφασιστικότητα των φορέων της.




Ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.