Οι εργαζόμενοι στην «Ελληνική Χαλυβουργία» έχουν μπει στο δεύτερο μήνα της απεργίας τους. Παλεύουν για το ψωμί, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη.  Η απεργία τους έχει δώσει ένα μήνυμα ελπίδας σε όλη τη βιομηχανική ζώνη του Ασπρόπυργου και της Ελευσίνας, σε όλη την εργατική τάξη της χώρας. Τα παιδιά των εργατών πηγαίνουν στο σχολείο τους με το κεφάλι ψηλά για τον αγώνα που δίνουν οι γονείς τους. Ένα συγκλονιστικό κίνημα συμπαράστασης εκδηλώνεται. Άνεργοι προσφέρουν τα λίγα χρήματα από τα τσιγάρα τους στο ταμείο των απεργών, μικρά παιδιά προσφέρουν από το χαρτζιλίκι τους.

  
Στις 12 Οκτώβρη η εργοδοσία της εταιρείας έκανε πρόταση στους εργαζόμενους να αποδεχθούν η πεντάωρη και πενθήμερη εργασία με 40% μείωση αποδοχών ή απολύσεις 180 εργαζομένων σε σύνολο 378. Τι θα σήμαινε η αποδοχή των προτάσεων; Ότι ένας ειδικευμένος μεταλλουργός που κινδυνεύει καθημερινά μέσα στο λιωμένο σίδερο και ήδη αμείβεται με το συγκλονιστικό ποσό – αν έχει και χρόνια προϋπηρεσίας- των περίπου 1000 ευρώ, το 2012 στην Ελλάδα θα δούλευε για 550 ευρώ το μήνα.

Οι εργαζόμενοι στη γενική συνέλευση αποφάσισαν ομόφωνα να απορρίψουν όλες τις προτάσεις της εργοδοσίας. Μέσα σε δύο μέρες απολύθηκαν 34 εργαζόμενοι. Η απεργία ξεκίνησε. Η εταιρεία το έπαιξε ότι υποχωρεί και θα ανακαλέσει τις απολύσεις αρκεί βέβαια να περνούσαν τα μέτρα που πρότεινε. Δεν είναι ότι δε κατάλαβε γιατί γινόταν η απεργία. Η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» δεν είναι μόνη. Είναι ο «λαγός» του ΣΕΒ. Είναι η εταιρεία που προσπαθεί να κάνει πράξη τους νόμους του μνημονίου. Και για να το αποδείξει προχώρησε σε ακόμη περισσότερες απολύσεις.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.