Η φωτο από πραγματικές συνελεύσεις κατοίκων,
άλλων περιοχών της χώρας
Χθες πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον Καλλικράτη, ο απολογισμός του Τοπικού Συμβουλίου της Αγίας Τριάδας. Στην ουσία πρόκειται για μια συνέλευση κατοίκων που με βάσει το άρθρο 85 του νόμου  θα πρέπει να συγκαλείται μια φορά το έτος από το Τοπικό συμβούλιο. Οι στοχεύσεις της Συνέλευσης περιγράφονται στο σχετικό άρθρο, το οποίο και παραθέτουμε:


Άρθρο 85

Συνέλευση κατοίκων τοπικής κοινότητας
Στις τοπικές κοινότητες, με ευθύνη του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας ή του προέδρου του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, καλούνται οι κάτοικοι και οι φορείς της τοπικής κοινότητας, τουλάχιστον μια φορά κατ’ έτος σε συνέλευση, και προτείνουν στα αρμόδια όργανα του δήμου, ανάλογα με το χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της τοπικής κοινότητας και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη, τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει ο δήμος ιδίως ως προς:
α) την παροχή κοινωνικών ή άλλων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής τους,
β) τη λήψη μέτρων για την προστασία των ηλικιωμένων και των παιδιών στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του δήμου,
γ) τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν στην τοπική κοινότητα,
δ) την παροχή υπηρεσιών για την τουριστική αξιοποίηση και προβολή της τοπικής κοινότητας,
ε) την εφαρμογή πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών προγραμμάτων και
στ) κάθε άλλο θέμα που αφορά την τοπική κοινότητα.
Για την ανωτέρω διαδικασία τηρούνται πρακτικά από υπάλληλο του δήμου ενώ οι αποφάσεις για τα ανωτέρω θέματα λαμβάνονται από τους παρόντες με σχετική πλειοψηφία.


Δυστυχώς δεν διαπιστώσαμε ούτε καμία ψηφοφορία για τα οξυμένα προβλήματα της κοινότητας που τέθηκαν, ούτε έγινε αντιληπτή  κάποια ιδιαίτερη μέριμνα για εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής στους ηλικιωμένους και τα παιδιά (οι παράνομες κεραίας συνεχίζουν να "βομβαρδίζουν" αν και υπάρχει απόφαση για κατεδάφισή τους και όλοι σφυρίζουν κλέφτικα), ούτε σημειώσαμε ενέργειες - προτάσεις που να δείχνουν κάποια κινητικότητα του Δήμου για τουριστική ανάπτυξη της παραμελημένης από χρόνια περιοχής.


Καταγράψαμε την πολυπληθή παρουσία της δημοτικής αρχής (παραβρίσκονταν ο Δήμαρχος και όλοι οι Αντιδήμαρχοι) που κυρίως κινήθηκε μονότονα το γνωστό μότο: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ (χρήματα) , ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ (να κάνουμε αυτά που θέλουμε), αλλά ΘΑ ΔΟΥΜΕ....


Κατά την υποκειμενική άποψη του γράφοντος ήταν μια διαδικασία που θα μπορούσε:

  • να είχε γνωστοποιηθεί με καλύτερους και προσφορότερους τρόπους ώστε να μην παρουσιαζόταν το παράδοξο οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι περισσότεροι από τους κατοίκους
  • να δημιουργούσε τους όρους ζωντανής και εποικοδομητικής συζήτησης που θα οδηγούσε σε αποφάσεις και όχι ευχολόγια κενού περιεχομένου
  • να μην προκαλούσε το αίσθημα της μιζέριας στους λιγοστούς (κυρίως ηλικιωμένους) κατοίκους που την παρακολούθησαν
Ας ελπίσουμε ανάλογες υποχρεώσεις - συνελεύσεις των τοπικών παραγόντων σε άλλες τοπικές κοινότητες να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.



Ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.