Με το «βραβείο ειρήνης» μιας αυστραλιανής οργάνωσης τιμήθηκε ο Αυστραλός ιδρυτής της ιστοσελίδας WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, από την οποία διέρρευσαν χιλιάδες απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, γεγονός που εξόργισε την Ουάσινγκτον. Ο Ασάνζ τιμήθηκε για το «εξαιρετικό θάρρος» που επέδειξε ασχολούμενος με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ασάνζ τιμήθηκε στο Λονδίνο με το χρυσό μετάλλιο του Ιδρύματος Ειρήνης του Σίδνεϊ. Είναι μόλις το τέταρτο μετάλλιο που δίνεται από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα, το οποίο στηρίζεται από το δήμο του Σίδνεϊ και διατηρεί δεσμούς με το πανεπιστήμιο της πόλης. Η οργάνωση επαίνεσε τον Ασάνζ γιατί «αμφισβήτησε παμπάλαιες μεθόδους κυβερνητικής μυστικοπάθειας και προάσπισε το δικαίωμα των ανθρώπων να γνωρίζουν».
«Πιστεύουμε ότι ο αγώνας για ειρήνη με δικαιοσύνη αναπόφευκτα συνεπάγεται διενέξεις, αναπόφευκτα συνεπάγεται αμφισβήτηση. Πιστεύουμε ότι εσείς και το WikiLeaks φέρατε αυτό που θεωρούμε ως διαχωριστική γραμμή στη δημοσιογραφία και την ελευθερία της πληροφόρησης και ενδεχομένως στην πολιτική», είπε ο διευθυντής του Ιδρύματος, καθηγητής Στιούαρτ Ρις.
Ο καθηγητής επέκρινε την αυστραλιανή κυβέρνηση λέγοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να «συμπεριφέρεται σαν ολοκληρωτικό κράτος» και δήλωσε «τρομοκρατημένος από τη βίαιη συμπεριφορά σημαντικών πολιτικών στις ΗΠΑ». Ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι ο ιστότοπος WikiLeaks θα πρέπει να χαρακτηριστεί διεθνής τρομοκρατική οργάνωση.
Ο ίδιος ο Ασάνζ ισχυρίζεται ότι η δημοσιοποίηση των απόρρητων τηλεγραφημάτων βοήθησε τις εξεγέρσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι το WikiLeaks τάσσεται με την πλευρά της δικαιοσύνης. Με το βραβείο ειρήνης του ιδρύματος έχουν τιμηθεί στο παρελθόν ο Νέλσον Μαντέλα και ο Δαλάι Λάμα.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.