Ένοπλες ομάδες στην ανατολική Λιβύη διέκοψαν τουλάχιστον τις μισές πετρελαϊκές εξαγωγές της βορειοαφρικανικής χώρας για να πιέσουν προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους να εκχωρηθεί στις περιοχές τους μεγαλύτερη αυτονομία, ενόψει των πρώτων ελεύθερων βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν σήμερα στη χώρα. 


Ένα ελικόπτερο, το οποίο μετέφερε προεκλογικό υλικό, αναγκάστηκε να κάνει κατεπείγουσα προσγείωση κοντά στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, αφού επλήγη από τα πυρά ενός αντιαεροπορικού όπλου κι ένας άνθρωπος που επέβαινε σε αυτό σκοτώθηκε, είπε αξιωματούχος.

Οι εκλογές για την ανάδειξη μιας μεταβατικής βουλής είναι η πρώτη χαρακτηριζόμενη ως ελεύθερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Λιβύη εδώ και πάνω από μισόν αιώνα και σημειώνεται περίπου ένα χρόνο μετά την ανατροπή του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έπειτα από μια εξέγερση που κλιμακώθηκε σε εμφύλια σύρραξη, με τους αντάρτες να υποστηρίζονται από το NATO. Όμως, μια σειρά επιθέσεων σε εκλογικά κέντρα στο ανατολικό τμήμα της χώρας και οι εκκλήσεις για να υπάρξει αποχή στην περιοχή δείχνουν το πώς οι περιφερειακές διενέξεις που καταστέλλονταν υπό τον Καντάφι έχουν έλθει στο προσκήνιο σε μια χώρα όπου οι ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να είναι ισχυρότερες από τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις του νέου καθεστώτος.

"Δεν υπάρχει ασφάλεια σε αυτή τη χώρα", δήλωσε ο Αϊμάντ ελ Σέιχ, ο αντιπρόεδρος της εθνικής εκλογικής επιτροπής. "Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο στρατός αδυνατούν να προστατεύσουν τις εκλογές. Η (εκλογική) επιτροπή βρίσκεται σε κρίση".

Σύμφωνα με μεταφορικές εταιρείες, η δυνατότητα εξαγωγής πετρελαίου έχει ουσιαστικά ανασταλεί και η παραγωγή έχει μειωθεί κατά περίπου 300.000 βαρέλια την ημέρα λόγω των κινητοποιήσεων ομάδων που αξιώνουν μεγαλύτερη αυτονομία στην ανατολική Λιβύη, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων της. Τουλάχιστον τρεις τερματικοί εξαγωγικοί σταθμοί έκλεισαν την Πέμπτη και την Παρασκευή αναφέρθηκαν οι πρώτες καθυστερήσεις στις αφίξεις φορτίων καυσίμων. Σύμφωνα με ένα ενημερωτικό σημείωμα που έλαβαν πετρελαϊκές εταιρείες οι οποίες παραλαμβάνουν αργό στα λιμάνια που επλήγησαν, οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι καθυστερήσεις "θα συνεχιστούν για τουλάχιστον 48 ώρες" εάν η Κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στα αιτήματα των ομάδων που αξιώνουν μεγαλύτερη αυτονομία. Η νέα Βουλή, που θα έχει 200 μέλη, θα αναδείξει τον επόμενο πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του και θα αναλάβει να προετοιμάσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές το 2013 και να καταρτίσει νέο Σύνταγμα. Επρόκειτο να ονομάσει επίσης την επιτροπή που θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα-αλλά, σε μια παραχώρηση προς τις ένοπλες ομάδες της ανατολικής Λιβύης, οι μεταβατικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι η επιτροπή αυτή θα εκλεγεί απευθείας από τους πολίτες σε μια νέα εκλογική διαδικασία. Πολλοί στην ανατολική Λιβύη εξέφρασαν οργή για το γεγονός ότι η περιοχή τους, η μία από τις τρεις διοικητικές περιφέρειες στη Λιβύη, θα έχει μόλις τις 60 από τις 200 έδρες στη νέα βουλή, έναντι 102 της δυτικής περιοχής γύρω από την πρωτεύουσα, Τρίπολη. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα σε εμάς στην ανατολή και την δύση, διότι δεν έχουμε ισάριθμες έδρες με την δύση", δήλωσε ο Χάμεντ αλ Χάσι, επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Κυρηναϊκής, όπως ονομάζεται η ανατολική περιοχή της Λιβύης.

"Η χώρα θα βρεθεί σε κατάσταση παράλυσης, διότι κανένας στην κυβέρνηση δεν μας ακούει", είπε ο Χάσι, η ομάδα των ανταρτών του οποίου είχε αναλάβει την ασφάλεια στην Κυρηναϊκή αλλά ήλθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση λόγω των διαφωνιών για την κατανομή των βουλευτών. Ο Αχμεντ Αμπντελμαλίκ, εργαζόμενος στην εκλογική επιτροπή, είπε ότι "ετοιμαζόμασταν να παραλάβουμε εκλογικό υλικό που επρόκειτο να φτάσει με ελικόπτερο από την Τρίπολη αλλά (το ελικόπτερο) χτυπήθηκε κι ένας άνδρας σκοτώθηκε".

Την Πέμπτη, ο κύριος αποθηκευτικός χώρος για το εκλογικό υλικό στην ανατολική πόλη Ατζνταμπίγια υπέστη μεγάλες ζημιές από μια εμπρηστική επίθεση, ενώ το περασμένο σαββατοκύριακο ένοπλοι έκαναν έφοδο σε ένα εκλογικό κέντρο στη Βεγγάζη και κατέστρεψαν εξοπλισμό.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.