Γράφει ο Δημήτρης Τεκίδης

Αγαπητέ αναγνώστη ,

Το εν λόγω άρθρο γράφηκε με αφορμή επιστολή , με ερωτήματα , που εστάλλει από τον συνδημότη μας Αντώνη Παρταλιό και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ακτιβιστή .

Ρωτάει στο 6ο ερώτημα του : ΄΄ Εκείνο το ………. ειδικό τέλος 80% τι διάολο είναι ;; Σε τι ανταποκρίνεται ;; ΄΄ . 


Επειδή το συγκεκριμένο ερώτημα με απασχόλησε κι εμένα ως πρώην δημοτικό σύμβουλο του πρώην Δήμου Επανομής , θεωρώ πως είναι σημαντικό ερώτημα αλλά έχει και ουσία . Γιαυτό θα προσπαθήσω , εκτενώς και με στοιχεία , να βοηθήσω στη λύση της απορίας του συνδημότη μου κ. Αντώνη Παρταλιού και ίσως και πολλών άλλων συνδημοτών μου .

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) ιδρύθηκαν με το Νόμο 1069/80 (ΦΕΚ – 191 Α΄) . Σύμφωνα με το άρθρο 10 του εν λόγω νόμου ένας από τους πόρους (πέραν των άλλων) είναι και το ειδικό τέλος 80% δια την μελέτην και κατασκευήν έργων υδρεύσεως και αποχετεύσεως . Στο δε άρθρο 11 παράγρ. 1 λέει επί λέξη : ΄΄ Επιβάλλεται υπέρ των κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου συσταθησομένων επιχειρήσεων , προς τον σκοπόν μελέτης , κατασκευής ή επεκτάσεως έργων υδρεύσεως και αποχετεύσεως και δια μίαν δεκαετίαν από της 1ης Ιανουαρίου του επομένου της συστάσεως των έτους , πρόσθετον ειδικόν τέλος υπολογιζόμενον εις ποσοστόν 80% επί της αξίας του καταναλισκόμενου ύδατος . Το αυτό τέλος επιβάλλεται και εν περιπτώσει επεκτάσεως της Επιχειρήσεως ΄΄ .

Σύμφωνα με τα ανωτέρω , το επόμενο ερώτημα που γεννάται είναι: Τα χρήματα που εισπράττονται(80%) πηγαίνουν για τον σκοπό που ο νόμος ρητά ορίζει ; Δηλαδή για μελέτες , κατασκευές και επεκτάσεις έργων ύδρευσης και αποχέτευσης ; Εδώ είναι η ουσία του θέματος , διότι νομικά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί , αφού όπως διαπιστώνουμε το επιβάλλει ρητά ο νόμος .

Όταν λοιπόν ήμουν δημοτικός σύμβουλος του πρώην Δήμου Επανομής , διαπίστωσα πως , τα χρήματα που εισπράττονταν από την Τοπική Κοινότητα Μεσημερίου , οι κάτοικοι του οποίου γόγγυξαν φυσικά από τους υπέρογκους λογαριασμούς ύδρευσης που τους ήρθαν , δεν πήγαιναν για τον σκοπό που ο νόμος ορίζει , ζήτησα με εξώδικο μου στις 15 – 12 – 2009 από την τότε διοίκηση της ΔΕΥΑ Επανομής να μου εξηγήσει που διατέθηκαν τα χρήματα αυτά . Σημειωτέον ότι το εξώδικο αυτό το κοινοποίησα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω δικαστικού επιμελητή . Η απάντηση , της τότε διοίκησης της ΔΕΥΑ Επανομής , ήρθε στις 16 – 7 – 2010 (Ιούλιος) . Δηλαδή 7 μήνες μετά . Και φυσικά τα έργα που αναφέρονται στην απάντηση , δεν έχουν καμία σχέση με το ειδικό τέλος 80% αφού είναι όλα από τα ανταποδοτικά τέλη δηλαδή από το κόστος κατανάλωσης του νερού . Όμως μεσολάβησε το καλοκαίρι και στη συνέχεια την έπεσαν όλοι με τα μούτρα στις εκλογές (2010 εκλογικό έτος) και το θέμα παρέμεινε εκεί χωρίς επεκτάσεις .

Συμπερασματικά θα έλεγα πως οι οργανωμένοι δημότες κυρίως , «Ανεξάρτητη πρωτοβουλία πωλητών» , «Κίνηση πολιτών Επανομής» , μπορούν να ζητήσουν διευκρινήσεις από τη σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑ Θερμαϊκού για το που διατίθεται το ποσό του ειδικού τέλους 80% και μάλιστα κατά Τοπική ή Δημοτική Κοινότητα , αν είναι δυνατόν , ώστε να μην υπάρχουν αδικίες και αδιαφανείς διαδικασίες , μια και το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι έντονο σε όλες τις δημοτικές ενότητες .

Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν που πηγαίνουν τα χρήματα τους . Αυτό άλλωστε είναι καθήκον και της εκάστοτε διοίκησης .
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.