Στον αντίπερα όχτο (πλευρά) του παζαριού  κει που δεν  φτάνει η ίσκιους του  γεροπλάτανου, είνι ούλνοι  οι καφινιέδες,τα μπακάλικα, το μπαρμπέρικο,  το μαγεριό, το χασάπικο, και ο τεκές με τα σίρκα, (λιμνίσιο ψάρι) τα ρακιά, και το στουμπιχτό  κρομμύδι με τ΄αλατόξυδο.

Κατά τις εξι μι τ'χαραυγή ανιβαίνουν τα κιουπένγκια, (τα στόρια) και κατεβαίνουν με την  τσιγκρίκα (μανιβέλα) οι παρδαλιές οι τέντες με το ασπρογάλαζου του χρώμα.

Ου καφενές του Κυρ-Ζάχου εινι ου ξακουστότερους.
Καφέδεις απ' ουλα τα τσιασίτια (τα είδη) Θες καφέ μαύρουν ,θες καφέ ξανθόν ψιλοκομμένον, η καφε καρδαμουμένουν κι φουσκωτόν??

Ο Κυρ-Ζαχος τύπος βαρυς κι ασήκωτος,παλιός παζαριώτης, πάντα καλοσιδερωμενος και καλοντυμένος. Άσπρη μπουζάτη πουκαμίσα, με τα μανικια πάντα ανασκουμπωμένα στον αγκώνα,και πανταλόνα  γκρι με τήν τσάκα ξουράφι, και παντοφλίτσες τσοχα-καμηλό (Χειμωνα-Καλοκαίρι) με το χαρακτηριστικό σύρσιμο στο περπάτημά του.
Οι καφέδεις ούλνοι γιέντι (ψηνοντε) στη χόβολη,κι αλλοίμονο σε όποιον  κάνει λαμογιά  στη σειρά τσ' παραγγιλίας. Τον διαολλόστελνε  άδι  'δώ .(αμέσως)

Ου μπακάλς ο Κυρ-Στουμπουτός, ου χασάπς το Καπρανι, ου τεκετζής ου Τσιόμπανους, ου μάγειρας το Ζιαπόνι, κι ο μπαρμπέρης ο Κυρ- Μητσιους   είνι  οι πρωινοί παντα πελάτες, αλλά και αρκετοί εργάτες και υπάλληλοι που δουλεύουν στη Σαλονίκη ,και φεύγουν  με το πρώτο Κ.Τ.Ε.Λ. που είνι αραγμένου στήν ρεμίζα.
 
Ο οδηγός του λεωφορείου, πίνει τον  καφεδάκο του και χασμιρεύει(χαζολογάει) με τους ΄΄πελατες΄΄ που βρίσκουν ευκαιρια για χοντρό δούλεμα και μουχαμπέτ (κουβέντα)ταχα περιοπής.
Κάποια στιγμή και ενώ ανάβει το δεύτερο τσιγαράκι του ,πέφτει μια μύγα στον αχνιστό ακόμα καφέ του.  Ενοχλημένος  φωνάζει τον Κυρ- Ζαχο για να παραπονεθεί.

Κύριε Ζάχο,  κύριε Ζαχο έπεσε μια μύγα μες τον καφέ μου .

Κυρ-Ζάχος: Δε μι λιές ρε παλλικάρι ,πόσα φράνγκα έδουκις γιά τουν καφέ?
Οδηγός: Έδωσα μια δραχμή.
Κυρ-Ζαχος:  Εεεε   Κι μι 'ενα φράγκου που έδουκις τι καρτιράς (τι περιμέμεις) να πέσει μέσα , καμμιά  ουρτίκα???????



Υ.Γ Από την επόμενη κιόλας εβδομάδα ο οδηγός του ΚΤΕΛ  άλλαξε δρομολόγιο και πήγαινε 
Θέρμη - Τριάδι - Βασιλικά και πίσω,
 
Αντώνης Παρταλιός
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.