Ιχνη ζωής στο Αρη ψάχνει το Curiosity!Με επιτυχία προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Αρη το πανάκριβο, πυρηνοκίνητο ρομποτικό όχημα Curiosity της NASA. Η διάρκειας επτά λεπτών διαδικασία, αποτελεί την δυσκολότερη προσεδάφιση μη επανδρωμένου διαστημικού οχήματος στον Κόκκινο Πλανήτη. Η προσεδάφιση έγινε χωρίς προβλήματα στις 08:32.

Το ρομποτικό όχημα Curiosity έστελε το πρώτο του σήμα όταν εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Άρη. «Λάβαμε σήματα, τα πράγματα φαίνονται καλά» δήλωσε μέλος της αποστολής. Το διαστημόπλοιο της NASA εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 26 Νοεμβρίου 2011 και η απόσταση που διένυσε είναι 570 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Το πυρηνοκίνητο ρομπότ της NASA, Curiosity, θα ξεκινήσει μια νέα αποστολή εξερεύνησης του Άρη με σκοπό να διευκρινιστεί αν ο Κόκκινος Πλανήτης είχε ποτέ τις συνθήκες να υποστηρίξει οποιαδήποτε διαβίωση.

Το πρόγραμμα κόστισε 2,5 δισ. δολάρια.

Το σκάφος εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Αρη με ταχύτητα περίπου 20 χιλιάδων χλμ/ώρα. Ένας συνδυασμός συστημάτων (αλεξίπτωτα, ειδικά σχεδιασμένοι προωθητήρες κ.α.) που είναι ενσωματωμένα στο σκάφος βοήθησαν το Curiosity ώστε να προσεδαφιστεί όσο πιο «μαλακά» γίνεται για να μην υποστεί ζημιά κανένα από τα προηγμένα και υπερευαίσθητα όργανα που διαθέτει.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας προσεδάφισης στον Αρη με επιτυχία έγινε δεκτή με επεφημίες, χειροκροτήματα και αγκαλιές από το προσωπικό της NASA.

Κι ενώ το Curiosity της NASA προσεδαφίζεται στον Κόκκινο Πλανήτη, σε μία από τις πλέον φιλόδοξες αποστολές της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις επόμενες γενιές των οχημάτων εξερεύνησης του ηλιακού μας συστήματος.

Στην περίπτωση του Curiosity, πρόκειται για ένα ογκώδες όχημα,βάρους ενός τόνου στο μέγεθος ενός τζιπ, καθώς είναι σχεδιασμένο για να μεταφέρει μεγάλο όγκο εξοπλισμού.

Ωστόσο, όσο μεγαλύτερο είναι ένα όχημα εδάφους, τόσο δυσκολότερη είναι και η αποστολή του σε έναν πλανήτη, λόγω κόστους, ενέργειας και εμβέλειας, οπότε και οι έρευνες στον χώρο πλέον στρέφονται προς την κατεύθυνση της νανοτεχνολογίας.


Πανηγυρισμοί στη NASA μετά την προσεδάφιση.



Παλαιότερες αποστολές

Οι αποστολές που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν με προορισμό τον κόκκινο πλανήτη ανέρχονται σε 40. Μόνο 14 από αυτές ήταν επιτυχείς.


1960: Το ρωσικό διαστημόπλοιο «Marsnik» δεν κατάφερε να μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη.
1971: Το πρώτο ρωσικό διαστημόπλοιο που κατάφερε να προσεδαφιστεί στον Αρη σταμάτησε να λειτουργεί 20 δευτερόλεπτα μετά.
2003: Εκτοξεύτηκαν δύο ρομπότ της NASA, το «Rover» και το «Opportunity», πέντε φορές μικρότερα από το «Curiosity».


Πλανήτης Αρης


- Η βαρύτητα στον Αρη ισούται με το 38% της βαρύτητας στη Γη.
- Μια ημέρα διαρκεί 24 ώρες και 40 λεπτά.
- Ενα έτος διαρκεί 687 ημέρες.
- Η ατμόσφαιρά του εμπεριέχει 95% διοξείδιο του άνθρακα και 0,1% οξυγόνο.
- Η ελάχιστη απόσταση από τη Γη είναι 56 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ η μέγιστη αγγίζει τα 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
- Η διάμετρός του είναι 6.780 χιλιόμετρα, μισή από τη διάμετρο της Γης και διπλάσια από εκείνη της Σελήνης.
- Η θερμοκρασία κυμαίνεται από -128 βαθμούς Κελσίου στους πόλους του έως 27 βαθμούς Κελσίου στον ισημερινό.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.