Οι επιστημονικές ανακαλύψεις της χρονιάς που μοιάζουν να έχουν βγει από βιβλία επιστημονικής φαντασίας.

Ειρήνη Λαλίδου

Μπορεί ακόμα να μην έχουμε τα δικά μας ιπτάμενα αυτοκίνητα, αλλά αυτή η στιγμή δε φαίνεται να είναι πολύ μακριά, αν λάβουμε υπόψη τις ανακαλύψεις που έγιναν αυτή χρονιά.


Παραπληγική χρησιμοποιεί το μυαλό της για να ελέγξει το ρομποτικό της χέρι


Στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, το τμήμα νευροβιολογίας συνεργάστηκε για 13 εβδομάδες με την 52χρονη Jan Scheuermann, μέχρι τη στιγμή που κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ρομποτικό βραχίονα ο οποίος ελέγχεται μόνο με τη δύναμη του μυαλού της.


Ρομπότ που διασχίζουν δρόμους μετ’ εμποδίων


Η εταιρεία Darpa αυτή τη χρονιά εργάστηκε σκληρά. Εκτός από ένα ρομπότ που καταφέρνει να διασχίσει ένα δρόμο με διάφορα εμπόδια, έφτιαξε και ρομπότ ικανά να εντοπίζουν ανθρώπους και να τρέχουν τόσο γρήγορα όσο ένα τσιτάχ. Η ανθρωπότητα φαίνεται καταδικασμένη…


Γενετικά τροποποιημένο μετάξι που είναι πιο δυνατό κι από ατσάλι

 
Στο Πανεπιστήμιο του Wyoming, οι επιστήμονες τροποποίησαν μία ομάδα μεταξοσκώληκες ώστε να παράγουν μετάξι που είναι ισχυρότερο από το ατσάλι. Οι πιθανές χρήσεις του πολλές, όπως για παράδειγμα ισχυρότερα ράμματα για ιατρική χρήση, βιοδιασπώμενο πλαστικό ως εναλλακτική πρώτη ύλη ή ακόμα και ελαφριά πανοπλία για στρατιωτικούς σκοπούς.


Το DNA φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά

 
Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, ο Enzo di Fabrizio και η ομάδα του στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Γένοβα τράβηξαν τις πρώτες φωτογραφίες της περίφημης διπλής έλικας.


Ο μανδύας που σε κάνει αόρατο

 
Η εταιρεία HyperStealth Biotechnology παρουσίασε ένα λειτουργικό πρωτότυπο ύφασμα το οποίο κάμπτει τα κύματα φωτός γύρω από το χρήστη χωρίς τη χρήση μπαταριών ή καθρεφτών.


Δέρμα που ψεκάζεται

 
Το ReCell από την εταιρία Avita Medical είναι μία επανάσταση στο χώρο της ιατρικής για ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα. Με πρώτες ύλες ένα τμήμα από το δέρμα του ασθενή που δεν ξεπερνά το μέγεθος ενός γραμματοσήμου, καθώς κι ένα ένζυμο που αφαιρείται από τους χοίρους, το θαυματουργό μείγμα ψεκάζεται πάνω στην περιοχή του εγκαύματος και αναγεννά το δέρμα.


Ο Κάμερον στο βαθύτερο σημείο του ωκεανού

 
Ο Τζέιμς Κάμερον είναι ο πρώτος άνθρωπος που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έφτασε μέχρι το βαθύτερο σημείο του ωκεανού. Με ένα σκάφος που θύμιζε διαστημόπλοιο βούτηξε στο βυθό της Mariana Trench και μάζεψε μερικά δείγματα από τη θαλάσσια ζωή σε 6.8 μίλια βάθος.


Βρέθηκαν τα βλαστοκύτταρα που μπορούν να παρατείνουν την ανθρώπινη ζωή μέχρι και 100 χρόνια


Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής στο Πίτσμπουργκ βρήκαν το «ελιξίριο της ζωής» υπό τη μορφή βλαστοκυττάρων.  Συγκεκριμένα, εμβολίασαν υπερήλικα ποντίκια, των οποίων η διάρκεια ζωής δεν ξεπερνά τις 21 ημέρες, με βλαστοκύτταρα νεότερων ποντικιών. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά. Αντί να πεθάνουν σε τέσσερις ημέρες, όπως θα ήταν το φυσιολογικό, τα υπερήλικα ποντίκια έζησαν 71 ημέρες, τρεις φορές δηλαδή το μέσο προσδόκιμο της ζωής τους. Για μας, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με το να ζήσουμε ως τα 200!


Τρισδιάστατοι εκτυπωτές φτιάχνουν ολόκληρα σπίτια με μία… εκτύπωση

 
Ο εκτυπωτής D-Shape, που δημιουργήθηκε από τον Enrico Dini, είναι σε θέση να εκτυπώσει ένα διώροφο κτίριο με δωμάτια, σκάλες, σωλήνες και μεσότοιχους. Χρησιμοποιώντας μόνο άμμο και μια ανόργανη κολλώδης ουσία , το υλικό που προκύπτει έχει την ίδια αντοχή όπως ένα ενισχυμένο σκυρόδεμα με την εμφάνιση μαρμάρου. Η οικοδόμηση διαρκεί περίπου το ένα τέταρτο του χρόνου που θα χρειαζόταν να κατασκευαστεί με τον παραδοσιακό τρόπο.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.