Μέσα στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις των εκλεγμένων διοικήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκτός της συνήθους και αναγκαίας διαχείρισης (έσοδα, έξοδα, πληρωμές προσωπικού, λειτουργία δημοτικών επιχειρήσεων, επιστροφή ανταποδοτικών τελών ύδρευσης, καθαριότητας κλπ που θα μπορούσε να διεκπεραιώνει η διοικητική υπηρεσία) συμπεριλαμβάνεται η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοτικότητα της δημοτικής μηχανής αλλά και η εξάντληση της όποιας ενεργητικότητας, εφευρετικότητας και φαντασίας των αιρετών της στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών.
Δυστυχώς - για μας αλλά και γι' αυτήν - η Δημοτική αρχή του Δήμου Θερμαϊκού δεν νομίζουμε ότι "ίδρωσε τη φανέλα" για την εξεύρεση διαδικασιών και θεσμών που θα βελτίωναν την καθημερινότητά μας, όπως είναι κοινώς πανθομολογούμενο.
Θα περίμενε κανείς - ιδιαίτερα στην άσχημη συγκυρία που βρισκόμαστε εξαιτίας κύρια του σαθρού πολιτικού συστήματος  αλλά και της διαχρονικής ανοχής  αν όχι στήριξής μας - να γεννιόντουσαν ιδέες και προτάσεις που με την υλοποίησή τους θα ανακούφιζαν σημαντικά τουλάχιστον τις πλέον ευπαθείς κατηγορίες συμπολιτών μας.
Και δεν θα κινδυνεύαμε να χαρακτηριστούμε πολύ αυστηροί στην κριτική μας προς τους δημοτικούς άρχοντες, αν περιμέναμε στα 2,5 χρόνια της δημαρχίας Αλεξανδρή να είχαν δρομολογηθεί πρωτοβουλίες που θα πρότασσαν την αλληλεγγύη, την κοινωνική μέριμνα και φροντίδα για τους ιδιαίτερα πληττόμενους κατοίκους αλλά και η δημιουργία θεσμών που θα μπορούσαν και διέξοδο στις ανάγκες των νέων να έδιναν αλλά και τις οικογένειές τους θα απάλλασσαν από σημαντικά οικονομικά βάρη.
Αντ' αυτών των προσδοκιών μας παρατηρούμε μια νωχελική και ράθυμη δημοτική αρχή  που αδιαφορώντας δείχνει να επαφίεται είτε "κλείνοντας το μάτι" στην ιδιωτική πρωτοβουλία, είτε σε κοινωνικές ομάδες, συλλόγους και συλλογικότητες που την υποκαθιστούν εκθέτοντάς την.
Και εκείνη αρκείται στις επιλεκτικές διακρίσεις (ανάλογα με τη σύνθεση των διοικήσεων ή των υπευθύνων)  που σχεδόν πάντα συναρτώνται με τις εκλογικίστικες και ψηφοθηρικές επιδιώξεις και καταλήγουν στην "πριμοδότηση" κάποιων δραστηριοτήτων. 
Θα μπορούσαμε να δώσουμε και συγκεκριμένα παραδείγματα με παραχωρήσεις χρήσης εκτάσεων    (γηπεδικών ή άλλων) σε συλλόγους. 
Οι σύλλογοι αυτοί χωρίς να φροντίζουν να μειώσουν τις ετήσιες επιβαρύνσεις των αθλουμένων παιδιών (ούτε λόγος να είναι ανοιχτά τα γήπεδα σε πολίτες που θέλουν να αθληθούν  σε παρέες ή οικογενειακά)   δεν αρκούνται στην δωρεάν παραχώρηση αλλά επωφελούνται με πρόσθετα έσοδα από διαφημίσεις. Μάλιστα σε ακραίες περιπτώσεις παρατηρήσαμε και εξαφάνιση μέρους της περιμετρικής δενδροφύτευσης για να εξυπηρετηθούν οι στόχοι της διαφήμισης.

Και φυσικά   είμαστε οι πρώτοι που     χειροκροτούμε το άνοιγμα των δημοτικών χώρων στους δημότες. Αλλά αυτό θα πρέπει  να γίνεται χωρίς σκοπιμότητες και "αποκλεισμούς". Και χωρίς να αναγορεύονται ορισμένοι σε περισσότερο ευνοημένους και μάλιστα σε βάρος των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της πλειονότητας των δημοτών.

Ακτιβιστής


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.