έρευνα από τον (ΟΡΘΕ) 
Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης 

Η ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων και λυμάτων θεωρείται από τους κατοίκους ως το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της παράκτιας περιοχής της Επανομής, ενώ ακολουθούν το παράνομο κυνήγι και η διέλευση οχημάτων. Ένας στους δύο κατοίκους εκτιμά ότι η κατάσταση στη λιμνοθάλασσα της περιοχής είναι κακή.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν μεταξύ άλλων σε έρευνα κοινής γνώμης που έγινε από τον Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ) και ανατέθηκε στην Interview, με προσωπικές συνεντεύξεις κατοίκων της Επανομής, με σκοπό να αποτυπωθεί ο βαθμός της γνώσης των κατοίκων για την περιβαλλοντική αξία της περιοχής. Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Accolagoons, που περιλαμβάνει δράσεις για τη διατήρηση παράκτιων οικοτόπων και σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας των περιοχών του δικτύου Natura 2000. Το έργο είναι σε εξέλιξη από τον ΟΡΘΕ σε συνεργασία με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
·         Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι πάνω από ένας στους δύο κατοίκους των περιοχών δεν γνωρίζουν το δίκτυο Natura - περισσότερο ενημερωμένοι δείχνουν οι ηλικίες από 56 και άνω.
·         Έξι στους δέκα κρίνουν πως με τη δραστηριότητά τους δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.
·         Οι κατηγορίες αγρότης, ψαράς, κτηνοτρόφος, σε ποσοστό 75% θεωρούν πως η δραστηριότητά τους δεν έχει καμία επιβάρυνση για το περιβάλλον.
·         Πάνω από ένας στους δύο θα παρατηρούσαν κάποιον που με τη δράση του θα έβλαπτε το περιβάλλον.
·         Το 21% θα προέβαινε σε καταγγελία, το 14,5% δεν θα έκανε τίποτε και το 12,5% δεν θα ήξερε τι πρέπει να κάνει.
Οι μισοί κάτοικοι δηλώνουν ότι θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε δράσεις εθελοντισμού και περίπου τρεις στους δέκα θα συμμετείχαν σε δράσεις ενημέρωσης του κοινού για τη σημασία της λιμνοθάλασσας και των παράκτιων ζωνών. Το 83% των ερωτηθέντων κατοίκων δηλώνουν ότι γνωρίζουν πως η περιοχή τους είναι σημαντική για τα πουλιά, ενώ καλύτερα ενημερωμένοι είναι και πάλι οι ηλικίες από 56 ετών και πάνω.
makthes.gr – Φώτης Κουτσαμπάρης - 15/12/2012
το είδαμε εδώ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.