Του ΘΑΝΑΣΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ  

ΤΟΤΕ που ο κόσμος ήταν χωρισμένος σε Ανατολή και Δύση. Με το σύστημά του έκαστος και τη νοοτροπία των ανθρώπων του. Και την πρακτική τους. Σε κατάστημα είτε «πάγκο» μιας πόλης του ανατολικού (λεγομένου) μπλοκ; Σε κοίταζε αφηρημένα και καπνίζοντας αδιάφορος ο πωλητής. Του έλειπε το κίνητρο κι ας μην τον απειλούσε η ανεργία. Όλοι στο πόστο τους και απασχολημένοι, ωστόσο, ακόμα κι όλο το προϊόν να’ ταν προσωπικό του κέρδος, δεν τα’ χει βγάλει τα λεφτά του ο «εργαζόμενος» (για τροφή, ένδυση και υπόδηση).


ΚΑΙ πάμε στην «ημετέραν» Δύση, με τις μεθόδους και τα κίνητρά της για δουλειά. Ξεκινάμε απ’ τον…εκβιασμό της ανεργίας. Υπόβαλε την αίτησή σου και περίμενε, σου λέει ο καπιταλισμός. Θα επιλέξει όποιον κι όποιαν γουστάρει το αφεντικό. Με τα εχέγγυα του υποψηφίου, αλλά και με το ελεύθερο να επιλέξει κατά τις «αρχές» της επιχείρησης. Και, βέβαια, αν μου πεις ότι οι επιλογές είναι οι σωστές, σε παραπέμπω π.χ. σε κανάλια που μάζεψαν «μεσημεριανούς» κίναιδους και «μεταμεσονύχτιες» κρυπτοπόρνες. Και στο δημόσιο; Εκεί να δεις…αξιοκρατία με τον νόμο του ΑΣΕΠ πεταμένο στα σκουπίδια.

ΠΑΜΕ, λοιπόν, σε καθημερινές εικόνες εργαζομένων στην αγορά μας. Με τον καπιταλισμό χωμένο παντού, φτιασιδωμένο κι άλλοτε ακάλυπτο, απαίσιο, αποκρουστικό. Μπαίνουμε σε κατάστημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Σε μαγαζί που το αφεντικό έχει τις σκοτούρες του, έχει και τους/τις υπαλλήλου του. Μακάρι να’ χε και καμιά…καρέκλα. Για να καθίσει ο υπάλληλος, όταν δεν υπάρχει μέσα πελάτης. Ν’ ακουμπήσει τα πόδια της η κοπέλα και να γλυτώσει τους κιρσούς. Να ξεκουραστεί φευγαλέα ο εργαζόμενος και η επιχείρηση δεν θα ζημιωθεί. Το αντίθετο! Με ξεκούραστο τον υπάλληλο, θα’ ταν πληρέστερο το σέρβις. Ο νέος/νέα πιο ορεξάτος για δουλειά και θα τινάζονταν σαν ελατήριο, όταν έμπαινε ο πελάτης.

ΕΙΝΑΙ διαρκές το βασανιστήριο κι ας πρόκειται για νέα παιδιά. Κι αν βάλεις το ηθικό τους δίπλα στον γλίσχρο μισθό, βγάζεις συμπέρασμα για το…ήθος του καπιταλισμού. Με τα καλά του (αραδιασμένα στα ράφια) και τα άσχημά του-το εξής ένα: Κέρδος υπεράνω όλων, πάση θυσία, ακόμα και με (άσκοπο) βασανισμό των εργαζομένων.

ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ(!) ο 89/χρονος τ. ναζί και των S-S φρουρός του Χίτλερ. Καθυστέρησε να το κάνει, αλλά είναι αφορμή για το κληροδότημά του Media Markt. Κόπιασε, λοιπόν, για ένα τέτοιο απ’ τα πολλά. Θα δεις παιδιά με θλιμμένο βλέμμα πρόθυμα να σε εξυπηρετήσουν, βασανισμένα απ’ την 8/ωρη ορθοστασία.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.