Με στυλ εποχής Πιουριφόυ*, η Αμερικάνικη εφημερίδα Wall Street Journal προαναγγέλλει τη απομάκρυνση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη στον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Όπως γράφει σχετικά, ο πρωθυπουργός προετοιμάζει ανασχηματισμό μέσα στο επόμενο διάστημα και μέσα στους υπουργούς που πρόκειται να μετακινηθούν φαίνεται ότι είναι και ο στηριζόμενος από τη «Δημοκρατική Αριστερά», υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης.

Διστακτικοί και αμήχανοι εμφανίζονται οι της ΔΗΜΑΡ που δηλώνουν ότι στηρίζουν τον κ. Μανιτάκη, ωστόσο δέχονται πως αν τεθεί το θέμα από τον κ. Σαμαρά «θα το συζητήσουμε»

Η επίμαχη παράγραφος από το δημοσίευμα:

“……But political analysts say Prime Minister Antonis Samaras is considering a cabinet shake-up in the near future, with an aim to replacing underperforming ministers. There is widespread speculation that Public Administration Minister Antonis Manitakis—appointed by the Democratic Left party—could be among those replaced. “

* Ποιος ήταν ο Πιουριφόι
Ο αμερικανός πρεσβευτής Πιουριφόι «επιθεωρεί» μαθητές και στράτευμα
στην Αλεξανδρούπολη κατά τη διάρκεια της εκεί επίσκεψής του.1952
Ο Τζον Πιουριφόι υπήρξε το παιδί θαύμα της αμερικάνικης εξωτερικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής - μετά το δόγμα Τρούμαν που έφερε τις ΗΠΑ στην ηγεσία του Δυτικού στρατοπέδου - και ένας από τους κλασικότερους εκφραστές της. Κυνικός, αδιαφορώντας για τα προσχήματα, με συμπεριφορά επικυρίαρχου - όπου στην εξουσία του όλες οι άλλες εξουσίες των χωρών στις οποίες υπηρέτησε ως διπλωμάτης έπρεπε να υποκλιθούν - έχει στο ενεργητικό του πολλές βρώμικες αποστολές, τις οποίες έφερε σε πέρας με επιτυχία.

Στην Ελλάδα ήρθε το Σεπτέμβρη του 1950, αναλαμβάνοντας την ηγεσία της αμερικάνικης πρεσβείας και κατάφερε να μείνει στην ιστορία αυτού του τόπου ως χαρακτηριστική περίπτωση - αν όχι η χαρακτηριστικότερη - αφού η ιμπεριαλιστική συμπεριφορά από τη μία και η υποτέλεια από την άλλη βρίσκουν την πλήρη έκφρασή τους. Αποστολή του ήταν η αντιμετώπιση του κομμουνισμού, η σταθεροποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος και το αλυσόδεμα της χώρας στο άρμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Εκτέλεσε την αποστολή του με επιτυχία. Στο ενεργητικό του, μεταξύ άλλων χρεώνονται η δολοφονία του Ν. Μπελογιάννη, το ανεβοκατέβασμα κυβερνήσεων, η μετατροπή της Ελλάδας σε μπανανία. Ποιος δε γνωρίζει άραγε, απ' όσους στοιχειωδώς έχουν διαβάσει ιστορία, τις δημόσιες ανακοινώσεις του, με τις οποίες υπαγόρευε, π.χ., στην κυβέρνηση Πλαστήρα να φέρει και να ψηφίσει στη Βουλή το πλειοψηφικό; Και ποιος δεν ξέρει ότι οι εντολές του, μυστικές ή φανερές, ήταν νόμος για τις ελληνικές κυβερνήσεις;

Μετά την Ελλάδα ο Πιουριφόι διέπρεψε στη Γουατεμάλα, όπου στάλθηκε στη θέση του πρέσβη, ως ειδικός στην καταπολέμηση του κομμουνισμού. Φτάνοντας εκεί συνάντησε την άρνηση της κυβέρνησης Αρμπενς να υποταχθεί στα κελεύσματα των ΗΠΑ, γι' αυτό και αποφάνθηκε υπέρ της ανατροπής της, η οποία και πραγματοποιήθηκε στα 1954 με ανοιχτή αμερικάνικη επέμβαση.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.