Σε μία οδυνηρή, όπως κρίνεται, πολιτική συμφωνία κατέληξαν Eurogroup και Κύπρος για το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας μετά από σκληρές ολονύχτιες διαπραγματεύσεις. H συμφωνία αφορά την παροχή δανείου στην Κύπρο ύψους 10 δις ευρώ. Οι εταίροι ζήτησαν και πήραν κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων. Αναμένεται η έγκριση από την κυπριακή βουλή που μάλλον θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες οι καταθέσεις έχουν μπλοκαριστεί. Eπιλέξαμε τη λιγότερο οδυνηρή λύση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου. Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο.

Υπό την απειλή του κλεισίματος τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κυπριακή πλευρά δέχθηκε τα ακόλουθα:
Εφάπαξ εισφορά ύψους 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε όλα ανεξαιρέτως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και 6,7 για καταθέσεις κάτω από τις 100.000.
Φορολογία επί των τόκων των καταθέσεων
Αύξηση του εταιρικού φόρου από 10 σε 12,5%.


Αναφορικά με το μέλλον των υποκαταστημάτων που διαθέτουν στην Ελλάδα οι δυο μεγάλες κυπριακές τράπεζες το ανακοινωθέν του eurogroup αναφέρει ότι το όργανο “καλωσορίζει την συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, η οποία θα προστατεύει την σταθερότητα τόσο για το ελληνικό όσο και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα χωρίς να επιβαρύνει το χρέος της Ελλάδας”.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ασμουνσεν της ΕΚΤ η συμφωνία θα προχωρήσει με τρόπο ώστε μια ελληνική τραπεζική οντότητα θα αγοράζει το ενεργητικό και τις υποχρεώσεις των υποκαταστημάτων αυτών, και αυτό θα γίνει χωρίς να επηρεάζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Δεν θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας θυγατρικής που θα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση, μια ελληνική τράπεζα θα τα αγοράσει», ξεκαθάρισε.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.