Συνολικά 373 ημέρες μετά την προφυλάκισή του (14 Απριλίου 2012) και λίγα 24ωρα μετά την τελευταία «κίνησή» του μέσα από τη φυλακή -τη μαζική αποστολή εξώδικων προς τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και άλλα μέλη της τότε κυβέρνησής του- ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος κάθεται στο εδώλιο του Γ' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σήμερα. Πρωί πρωί, ο Ακης Τσοχατζόπουλος και 18 συγκατηγορούμενοί του θα ακούσουν τον πρόεδρο του δικαστηρίου να κηρύσσει την έναρξη της δίκης για τις μίζες 60.000.000 ευρώ από τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα των υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών TOR-M1.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός απέστειλε εξώδικες επιστολές προς τα πρόσωπα που συμμετείχαν επί υπουργίας του στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας την ανυποχώρητη θέση του ότι θα πρέπει να κληθούν να καταθέσουν στην υπόθεση.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος μοιράζεται το εδώλιο της μεγάλης υπόθεσης πολιτικής διαφθοράς με πέντε μέλη της οικογένειάς του: τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, την κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, την πρώην σύζυγό του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, τον αδελφό της συζύγου του Παναγιώτη Σταμάτη, τον πρώτο εξάδελφό του και «ταμία» του Νικόλαο - Παύλο Ζήγρα. Δίπλα τους, επίσης κατηγορούμενοι, βρίσκονται και στενοί συνεργάτες του πρωην υπουργού, όπως ο ιδιοκτήτης κατασκευαστικής Αστέριος Οικονομίδης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο επιχειρηματίας Γεώργιος Σαχπατζίδης, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα - Μαρία Τσεκούρα, ο ιδιώτης Παντελής Ζαχαριάδης, ο δικηγόρος Σπυρίδων Χατζηνικολάου, ο συνταξιούχος πρώην βουλευτής Φώτιος Αρβανίτης, ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ Νικόλαος Καρατζάς και ο δικηγόρος Γεώργιος Κωνσταντάτος.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (υπ' αριθμόν 545/2013), ο Ακης Τσοχατζόπουλος και οι 18 συγκατηγορούμενοί του ενεργώντας με δόλο τέλεσαν, από κοινού ή και μόνοι τους, «το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας τού πρώην υπουργού, στρεφόμενης κατά του Ελληνικού Δημοσίου, με το όφελος που πέτυχε να υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, με αντίστοιχη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση». Ο Ακης Τσοχατζόπουλος αναμένεται να επιμείνει στην άρνηση των κατηγοριών, γραμμή που ακολουθεί από την πρώτη ημέρα της σύλληψής του. Η ακροαματική διαδικασία ξεκινά σήμερα το πρωί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, ένα υπερσύγχρονο αμφιθέατρο 850 θέσεων.


Απόρριψη αίτησης

Την αίτηση του Ακη Τσοχατζόπουλου να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (υπ' αριθμ. 545/2013) που τον στέλνει στο εδώλιο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος απέρριψε το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου (απόφαση 632/2013). Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν τον ισχυρισμό του Ακη Τσοχατζόπουλου ότι η κατάργηση του δικαιώματος άσκησης αναίρεσης για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος (όπως προβλέπει ο νόμος 3904/2010) συνιστά αποκλεισμό των δικαιωμάτων του. Συγκεκριμένα, έκριναν ότι η κατάργηση αυτή δεν είναι αντίθετη με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (δίκαιη δίκη).

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. "Εσένα θα σε στείλω στα...Γρεβενά!". Έτσι δεν είπε στον σωφρονιστικό υπάλληλο ο "Ακης", όταν αυτός του αφαίρεσε το (απαγορευμένο κατά τα άλλα μεν,
    επιτρεπτό κατά "περίσταση και περίπτωση" δε) κινητό του στην φυλακή;
    Λοιπόν, προσέχετε τι λέτε και τι γράφετε για τον κύριο...υπουργό, γιατί σας βλέπω και σας προς τα... εκεί! O..."υπουργός" δεν αστειεύεται !
    Ακου εκεί, να γράφουν τέτοια πράματα για τον Κύριο (με κεφαλαίο το " Κύριο" !)...Υπουργό!
    Η κυρά υπουργού πήγε αμακιγιάριστη στο δικαστήριο. Έτσι φυσικά την συμβούλεψαν τα γεράκια οι δικηγόροι της. Για να δούμε εμείς οι υπόλοιποι πόσο "κακοπερνάει" στην στενή ή για να πιστέψουμε ότι την καταντήσαμε να μην έχει λεφτά ούτε για ...καλλυντικά; Στο διάλλειμα δε της δίκης, η κυρά..."κατέρρευσε"! Το "μπαλαμούτι" πήγε σύννεφο! Με το "πες-πές" και κάνε την "άρρωστη", όλο και πιο κοντά στον ΑΝΣΚ* (που λέγαμε και στον στρατό) θα πλησιάζουμε, δηλαδή στο "βγες από την φυλακή!".
    *ΑΝΣΚ = ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ

    gnborn2shoot

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.