Άποψη δεν είναι μία γνώση/αλήθεια την οποία έμαθα/γνωρίζω, αλλά αυτή που έχω υπηρετήσει/έχω κάνω πράξη στις συγκυρίες εκείνες που ήταν αδύνατο να σταθεί/πραγματωθεί. (Γιατί αν ήταν να κάνω το σωστό μόνο όταν μπορώ, με βολεύει, ευκαιρώ, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα σήμερα, όλοι όταν μπορούν το κάνουν.)

Δικαιολογίες/προϋποθέσεις

Διαλέγω στην τύχη μία αλήθεια, ας πούμε «δεν είναι σωστό να παρατάς την πατρίδα σου όταν έχει πρόβλημα, να πηγαίνεις σε άλλη χώρα για να βρεις τις συνθήκες που σε βολεύουν, πρέπει να μείνεις να παλέψεις για να διορθώσεις την κατάσταση». (Για κάθε θέμα, η μία και μόνη αλήθεια είναι σε όλους μέσα και δεν χωρεί αμφισβήτηση, επίσης γίνεται κατανοητή ακόμα κι από ένα απαίδευτο παιδί.)

Είμαι τώρα εγώ και δεν μπορώ να τηρήσω το σωστό, και φεύγω, παρατώ την πατρίδα μου στο έλεος. Πώς θα αντέξω τον εαυτό μου, που ασταμάτητα μου την λέει; Εφευρίσκω δικαιολογίες! «Δεν αξίζει τον κόπο να μείνεις στην χώρα, μαλάκες οι Έλληνες, ο καθένας κοιτάζει την πάρτη του, κορόιδο είμαι να μην κοιτάξω κι εγώ τον εαυτό μου, ποιες αξίες μωρέ, αν δεν έχεις να φας αξίες θα κοιτάξεις, είδα κι αυτούς που έμειναν, ψοφάνε στα παγκάκια, και οι άλλοι στην κοσμάρα τους, αφού στα λέω δεν είναι άνθρωποι αυτοί, για να αγωνιστώ κιόλας να τους σώσω» κλπ.

Κοίτα όμως τώρα τι γίνεται, του εαυτού σου δεν γίνεται να του αλλάξεις γνώμη. Το ξέρει το σωστό, και το ότι δεν μπορείς να το πράξεις δεν το βγάζει λάθος, παραμένει σωστό, κι ο εαυτός συνεχίζει να στο ρίχνει στα μούτρα. Κι εδώ έρχεται το μέγα πρόβλημα.. να αποδεχτώ ότι ναι αυτό είναι το σωστό κι απλά εγώ δεν είμαι ικανός για να το κάνω. Δεν υπάρχει, δεν γίνεται να το σηκώσει αυτό ο άνθρωπος. Τότε τι κάνει;

Κρίνω και κατηγορώ

Για να πετύχει τον σκοπό του, πάει και βρίσκει αυτούς που έκαναν αυτό που ο ίδιος αδυνατεί να κάνει (δεν τον ενδιαφέρουν οι ίδιοι του) κι αρχίζει και τον ξεψαχνίζει με σκοπό να βρει… την ευκολία που εκείνος ο άλλος είχε και γι’ αυτό κατάφερε να το τηρήσει (ή τα λάθη του για να δικαιολογήσει τα δικά του). Κι αρχίζει «καλά αυτός εντάξει, αφού έχει την μάνα του να τον συντηρεί, έεεεετσι κι εγώ θα έμενα, να, μιλάει κι ο άλλος που έχει σπίτι, αχαχαχου, και μας κάνει τον σωστό, κι ο άλλος έχει τρία πόδια γι’ αυτό μπορεί» και πάει λέγοντας.


Συμπεράσματα 1α

• Η αλήθεια αν δεν μπορείς εσύ να την τηρήσεις δεν παύει να είναι αλήθεια.

• Το ότι δεν ΜΠΟΡΕΙΣ να την τηρήσεις, πάντα κι αυτό θα είναι αδιαμφισβήτητο, όσες δικαιολογίες κι αν εφεύρεις, τσάμπα πασχίζεις, χίλιες φορές να το παραδεχτείς, να πάει και το παλιάμπελο.

• Την μία και μόνη αλήθεια τελικά δεν είναι και πολύ δύσκολο να την δεις, απλά είναι χωμένη μέσα σ’ ένα λαβύρινθο άπειρων δικαιολογιών που έχουν εφευρεθεί με τα χρόνια. Αν κάνεις μία έτσι και τις παραγκωνίσεις, η αλήθεια θα σου βγάλει το μάτι.


Συμπεράσματα 2α

• Αν γίνεις στόχος κάποιου που μέσα από σένα προσπαθεί να δικαιολογήσει στον εαυτό του τα αδικαιολόγητά του, μην ασχοληθείς. Σαν μόνο σκοπό έχει να ανακαλύψει τα λάθη σου, για να δικαιολογήσει στον εαυτό του τα δικά του. Δεν έχει τίποτα να σου προσφέρει, δεν ψάχνει στη ζωή γνώσεις αλλά δικαιολογίες (και οι δικαιολογίες δεν έχουν να μάθουν σε κανέναν τίποτα).

• Όσο βρίσκεσαι στη διάθεσή του, τόσο θα βρίσκει λάθη να σου προσάπτει για να καταφέρει να δικαιολογείται. Αν φύγεις από τη μέση θα μείνει μόνο με τον εαυτό του. Ας τον ψήνει χωρίς εσένα -αν μπορεί.

• Τέλος, το σωστό/πρέπον/δίκαιο είναι να μην επεμβαίνουμε στις επιλογές του καθενός. Διάλεξες να φύγεις από την χώρα γιατί «οι Έλληνες είναι άχρηστοι», «δεν αξίζει τον κόπο να πολεμήσεις γι’ αυτήν», «ποιες αξίες δεν τρώγονται», και το θεωρείς αυτό σωστότερο από το άλλο το σωστό; Γιατί να στο χαλάσω, μείνε στην σπουδαία πραγματικότητά σου.

Στεφανία
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.