Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν απολυθεί 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι κι άλλοι τόσοι ως το τέλος του χρόνου.
Στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Οπως διευκρίνισε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες (μετά το Eurogroup) ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν απολυθεί –πιο κομψά να ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας– 12.500 υπάλληλοι του δημόσιου τομέα και μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν την ίδια «τύχη» άλλοι 12.500 υπάλληλοι. Σύνολο, 25.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα.
Το πολυνομοσχέδιο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της πρώτης δόσης δανείου προς την Ελλάδα και περιλαμβάνει 108 άρθρα. Το πολυνομοσχέδιο (όπως και οι εφαρμοστικές διατάξεις και τις υπουργικές αποφάσεις που σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα) θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τις 19 Ιουλίου.
Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας και περιλαμβάνει την απελευθέρωση στο πλαφόν αποζήμιωσης δημοσίων υπαλλήλων, τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τον φόρο πολυτελείας, τα μέτρα που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ και τα μέτρα για τον ΟΑΕΕ.
Δείτε ΕΔΩ το πολυνομοσχέδιο
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στη φορολογία
- Εφαρμόζεται φόρος πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού άνω των 1.929 κυβικών, σε σκάφη αναψυχής και σε δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες)
- Υλοποιείται ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος, καθώς και η αύξηση από 2 τοις χιλίοις σε 3,5 τοις χιλίοις του φόρου συναλλαγών στο χρηματιστήριο από 1 Αυγούστου του 2013
- Διατηρείται η έκπτωση 1,5% στην εφάπαξ καταβολή φόρου γεγονός που σημαίνει ότι δεν αυξάνεται η παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.
- Παραμένει επίσης στο 55% η προκαταβολή φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΟΕ και ΕΕ.
- Επανέρχεται η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τμ από γονείς προς τα παιδιά και το αντίστροφο.
- Και οι φοιτητές ηλικίας ως 25 ετών θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη των φορολογούμενων γονιών τους, ενώ απαλλάσσεται από τη φορολογία η διατροφή που καταβάλλεται για τα παιδιά.
- Στις περιπτώσεις διαφορών μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος οι διαφορές αυτές θα φορολογούνται με βάση τα ισχύοντα κλιμάκια και συντελεστές στην κατηγορία που ανήκει ο φορολογούμενος.
- Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος στα εισοδήματα από ενοίκια. Παράλληλα αυξάνεται από 10% στο 11% ο συντελεστής του πρώτου κλιμακίου φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ).
- Δεν προβλέπεται η συλλογή αποδείξεων από τους φορολογούμενους.
- Μειώνεται στο 15% από 20% ο φόρος υπεραξίας για ακίνητα
- Διατηρείται η ισχύουσα κλίμακα φορολόγησης για τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.
Στη δημόσια διοίκηση
- Υπάρχει η δυνατότητα κατάργησης θέσεων, κλάδων ή ειδικοτήτων στο δημόσιο, καθώς και η δυνατότητα σύστασης θέσεων. Η κατάργηση ή σύσταση θέσεων γίνεται με απόφαση του υπούργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του οικείου υπουργού
- Η επιλογή των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα διενεργείται μετά από αποτίμηση και μοριοδότηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους. Θα συνεκτιμηθεί η εργασιακή και διοικητική εμπειρία τους, η άσκηση ειδικών καθηκόντων και η εργασιακή φυσιογνωμία του υπαλλήλου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου. Η διάρκεια της διαθεσιμότητας δεν μπορεί να ξεπερνά τους 8 μήνες. Από τη διαθεσιμότητα εξαιρούνται οι υπάλληλοι που είναι ανάπηροι σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή έχουν εξαρτώμενο μέλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, οι πολύτεκνοι, οι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας, υπάλληλος του οποίου ο/η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα.
- Επιτρέπεται η μετάταξη μονίμων υπαλλήλων, η μεταφορά υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, η μεταφορά υπαλλήλων που διατηρούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα των Ν.Π.Δ.Δ. Προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μπορεί να μεταφέρεται σε Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέα. Η μετάταξη ή μεταφορά αυτών των υπαλλήλων είναι υποχρεωτική.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.