Έναν μεγαλοπρεπή τάφο διαμέτρου 498 μέτρων έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη των Σερρών, σε μία περιοχή όπου θεωρείται πως βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνης και του γιου τους. Υπάρχουν αναφορές ότι ίσως εκεί είναι θαμμένος και ο ίδιος ο Αλέξανδρος, οι οποίες όμως μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο τάφος χρονολογείται από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. και είναι καλυμμένος εξωτερικά με μάρμαρο σκαλισμένο περίτεχνα, ενώ στην κορυφή του έφερε ένα λιοντάρι, που είχε βρεθεί από στρατιώτες το 1912 και ονομάστηκε "Το λιοντάρι της Αμφίπολης". Η περιοχή έχει ανασκαφεί στη δεκαετία του 70 και του 90, ωστόσο πρώτη φορά ανακαλύπτεται εκεί ένα τόσο σημαντικό εύρημα.

Σημειώνεται ότι η γεννημένη στη Βακτρία, Ρωξάνη, ήταν η πρώτη σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τον συνόδευσε στην εκστρατεία του στην Ινδία και γέννησε τον γιο τους, Αλέξανδρο Δ', μετά τον θάνατο του στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Δολοφονήθηκε μαζί με τον γιο της, μοναδικό διάδοχο του μακεδονικού θρόνου, με εντολή του βασιλιά Κάσσανδρου.


Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα δημοσιεύματα, η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει ότι "το εύρημα της Αμφίπολης είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό, όμως πριν προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα, οποιαδήποτε ερμηνεία και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη".

Η ανακοίνωση προσθέτει: "Οι ανασκαφές στη θέση Καστά Αμφίπολης είχαν ξεκινήσει στη δεκαετία του '60 από τον αείμνηστο Δ. Λαζαρίδη και συνεχίζονται τα δύο τελευταία χρόνια από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Αικατερίνη Περιστέρη".

"Οι έρευνες φέρνουν στο φως ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. Πρόκειται για εξαιρετικά αξιόλογο κτιστό περίβολο που ορίζει χωμάτινο τύμβο και είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου.

Έχει συνολικό ύψος 3 μ., διάμετρο 1,60μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405μ. Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στη θέση τους.

Η έρευνα της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που κατά μία εκδοχή ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου", προστίθεται.


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.