Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση καταθέτει προς συζήτηση και απόφαση στην Γενική Συνέλευση της ΕΣΣΝΘ-Χ, ο κ. Βασίλης Μπετσάκος Έφορος Αγώνων της ΕΣΣΘ-Χ. Προτείνει την διεξαγωγή του 1ου Ομαδικού Πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής που να γίνει χωρίς παράβολα, χωρίς αξιολόγηση και ανεξάρτητα και έξω από την "ευρωβόρα" ομπρέλα της ΕΣΟ.
Διαβάστε την πρόταση στο σύνολό της:


ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ
Θεσσαλονίκη, 29-9-2013

Προς τα Σκακιστικά Σωματεία Θεσσαλονίκης- Χαλκιδικής

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και φίλοι!

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το ΔΣ της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ) αποφάσισε να μετακυλίσει το κόστος αξιολόγησης των Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων στις κατά τόπους Ενώσεις. Αυτό, ενώ είναι δεδομένο ότι η αξιολόγηση ήταν πλέον το μόνο κόστος που αναλάμβανε η ΕΣΟ, και ότι αυτή έχει πάψει προ πολλού να ενισχύει οικονομικά τις Ενώσεις, που δεν έχουν έσοδα.

Πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για ένα ακόμη σύμπτωμα παρακμής ενός συστήματος που πρόσφερε ό,τι είχε να προσφέρει και πλέον καταρρέει: διεξαγωγή ενός ξεχειλωμένου πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής με 34 ομάδες, εμπορευματοποίηση με υποχρεωτικές διαμονές σε πανάκριβα ξενοδοχεία, εξαγορασμένες «προκρίσεις» σωματείων που σχεδόν υποβιβάζονταν, αγορά ξένων μισθοφόρων GM με αδιαφανείς και παράνομες οικονομικές συναλλαγές.

Το σκάκι -από τη φύση του πάμφθηνο- έχει υπό την FIDE και την ΕΣΟ μετατραπεί σε κερδοφόρο προϊόν. Η FIDE εισπράττει 1,5 ευρώ για τον καθένα μας που συμμετέχει σε ένα τουρνουά, υποχρεώνει τους διαιτητές να καταβάλλουν διάφορα ποσά, ακόμα κι αν διαιτητεύουν εθελοντικά, πιστοποιεί προπονητές υποχρεώνοντάς τους σε τακτικές εισφορές. Η ΕΣΟ υποβοηθά όλα τα παραπάνω, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως εταιρεία σκακιστικού τουρισμού.

Ως εκλεγμένος από εσάς Έφορος Αγώνων της ΕΣΣΘ-Χ αδυνατώ να υπηρετώ αυτό το σύστημα και συναρτώ την παραμονή μου στη θέση αυτή από τη συζήτηση της ακόλουθης πρότασης σε Γενική Συνέλευσή μας: Κατάργηση στην περιοχή μας από το 2014 των Πρωταθλημάτων της ΕΣΟ και διεξαγωγή του 1ου ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

· Απολύτως δωρεάν για όλους. Χωρίς παράβολα, χωρίς χαράτσια στη FIDE (=χωρίς αξιολόγηση των παρτίδων για ELO), με εθελοντική διαιτησία υπό την αιγίδα της ΕΣΣΘ-Χ.

· Σε Ενιαίο Όμιλο, στον οποίο την πρώτη χρονιά θα συμμετάσχουν όλα τα σωματεία της Ένωσης, για να καταταγούν σε τρεις κατηγορίες την επόμενη χρονιά.

· Σε 11 γύρους με ελβετικό σύστημα

· Με ευέλικτη 10μελή σύνθεση σε 5 γενικές και 5 αναπτυξιακές σκακιέρες

· Με επίσημη ανακήρυξη και δημόσια βράβευση της ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑΣ Ομάδας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ σε ειδική σκακιστική γιορτή που θα γίνει σε δημόσιο χώρο της πόλης μας υπό την αιγίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης

· Με βράβευση των διακριθέντων σκακιστών ανά σκακιέρα

Η απόφαση για τη διεξαγωγή του 1ου Ομαδικού Πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθεί από το ΔΣ. Είναι απόφαση Γενικής Συνέλευσης. Η κατάθεση πρότασης στη ΓΣ απαιτεί την υπογραφή 5 Σωματείων (δεν σημαίνει ότι τα Σωματεία αυτά δεσμεύονται να στηρίξουν την πρόταση, αλλά ότι τη θέτουν προς συζήτηση στη ΓΣ). Παρακαλώ, λοιπόν, να μου δηλώσετε με ηλεκτρονικό μήνυμα (bbetsakos@hotmail.com) την συγκατάθεσή σας, ώστε να υποβληθεί η πρόταση στην επόμενη Γενική μας Συνέλευση, η οποία θα λάβει και την όποια απόφαση.

Με σκακιστικούς χαιρετισμούς!

Βασίλειος Μπετσάκος
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.