Πολλοί φίλοι, συνδημότες μας έχουν ζητήσει να τους ενημερώσουμε για τα αυτοδιοικητικά τεκταινόμενα στον Θερμαϊκό, σχετικά με τις διεργασίες ενόψει των εκλογών του Μαΐου.
Θελήσαμε να αποφύγουμε να γράψουμε ως τώρα, στην προσπάθειά μας να μην αναφερθούμε σε εικοτολογίες και ευσεβείς πόθους δημοτικών παραγόντων. Μετά όμως από την παρακίνηση των φίλων, θα επιχειρήσουμε να διαγράψουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο "κινούνται", αυτή την δεδομένη χρονική στιγμή, οι φιλοδοξίες παρατάξεων και προσώπων.

Υπάρχουσα κατάσταση

Σε οποιοδήποτε επίπεδο συζητήσει κανείς (είτε σ'αυτό των απλών δημοτών είτε στο "υψηλό" των εκλεγμένων ή στο περί των παρατάξεων) κοινή είναι η διαπίστωση πως ο τόπος αλλά και αυτοί που έχουν αναλάβει να διαχειρίζονται τις τύχες του βρίσκονται σε τέλμα.
Τίποτα δεν δείχνει να προχωράει. Καμιά ιδιαίτερη πρόοδος σε όποιο τομέα δεν έχει συντελεστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Οπισθοδρόμηση σε όλα τα επίπεδα. Ανικανότητα στην διαχείριση της καθημερινότητας. Κατηγορίες (που εκπορεύονται κύρια από τους ίδιους) για πλήθος απευθείας αναθέσεων - που μπορεί να είναι νόμιμες αλλά δεν είναι  ηθικές - σε ημέτερους, παντελής έλλειψη οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής υπέρ των ραγδαία αυξανόμενων ασθενών οικονομικά τμημάτων του πληθυσμού του δήμου, πλήρης ανεπάρκεια στην διαχείριση των απορριμάτων (μια ατέλειωτη μπόχα σε όλο τον Θερμαϊκό που μας κάνει πρωταθλητές στην βρωμιά πανελλαδικά), λειτουργία δημοτικών επιχειρήσεων με υψηλούς προϋπολογισμούς αλλά με μηδενικό κοινωνικό έργο, αδυναμία συγκρότησης και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού σε κατεύθυνση παραγωγής ικανοποιητικού έργου. Και φυσικά οι όποιες προσδοκίες για την ύπαρξη ενός μακρόπνοου σχεδιασμού έχουν καταντήσει ανέκδοτο στα χείλη και των πλέον καλόπιστων κριτών της τρίχρονης ανυπαρξίας της διοίκησης Αλεξανδρή.

Φυσικά δεν μπορούμε να κρύψουμε κάτω από το χαλί και την συμβατική  άσκηση αντιπολίτευσης από εδράνων  της μειοψηφίας. Που χωρίς να καταθέσει προτάσεις και να δημιουργήσει μια κινητικότητα που θα υποχρέωνε την διοίκηση να "ποιήσει την ανάγκη φιλοτιμίαν" και να δράσει, αλλά και χωρίς να σταθεί (ούτε αυτή) στο πλευρό των κοινωνικών κινημάτων, των συλλογικοτήτων πολιτών και των δομών αλληλεγγύης (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα), έδειξε πως απλώς ανέμενε την πτώση των ώριμου - ή μάλλον του σάπιου - φρούτου από το δέντρο.

Μέσα σ' αυτό το διαγραφόμενο κάδρο οι όποιες ελπίδες των δημοτών κατευθύνονται στην ανάδειξη νέων δυνάμεων, που θα μπορούσαν να δώσουν κάποια προοπτική διακυβέρνησης του δήμου, που θα βρίσκονται παρασάγγες  μακράν του φθαρμένου και αναποτελεσματικού μοντέλου διαχείρισης που επιδεικνύουν οι σημερινοί "οικοδεσπότες" του δημαρχιακού μεγάρου. Δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε μετά λύπης μας πως οποιαδήποτε  πραγματοποιηθείσα διαβούλευση (εξ όσως γνωρίζουμε), μας προκαλεί την εικόνα της ρίψης πέτρας σε νερόλακκο. Δεν έχει την δυναμική εκείνη να ανατρέψει τις ξεπερασμένες και αποτυχημένες παρελθοντικές λογικές κι αυτό γιατί - το έχουμε ξαναπεί - δεν μπορείς να περιμένεις σπουδαία πράγματα με την ανακύκλωση παλιών και εν πολλοίς δοκιμασμένων υλικών.

Παρατηρούμε και καταγράφουμε με μεγάλη προσοχή τις διαβουλεύσεις που εναγωνίως και αγχωτικά γίνονται από φερόμενους "μελλοντικούς" δημάρχους. Μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση η ευλυγισία με την οποία πολλοί, εκ των υποψηφίων δημάρχων αλλά και των  "μόνιμων" εκτιθέμενων στην  δημοτική ψηφοθηρική επιδοκιμασία παραγόντων, περιφέρονται από το ένα τραπέζι διαβούλευσης και παζαριού στο άλλο. Είμαστε δε περίεργοι αν ενθυμούνται τις αρχές τους και τις διατηρούν στις συζητήσεις που κάνουν με  τους εντελώς παράταιρους διαδοχικούς συνομιλητές τους. Και φυσικά αποδοκιμάζουμε με ένταση τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο ορισμένοι σχολιάζουν προθέσεις και φιλοδοξίες φερέλπιδων δημάρχων, πάντα όμως πίσω από την πλάτη τους. Χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε ότι οι υπέρμετρες και ανεδαφικές φιλοδοξίες σε συνδυασμό με τις πιεστικές συμπεριφορές προς συνομιλητές τους, αποτελούν μέρος της αιτίας που δέχονται παρόμοιες κριτικές.

Παράλληλα διατελούμε σε θλίψη και απογοήτευση, επειδή φοβόμαστε ότι εξαντλείται μέρος του οποιουδήποτε παραταξιακού σχεδιασμού σε εκπόνηση "γκρίζων" σεναρίων για  "χτυπήματα", που σχέση δεν έχουν με την πολιτική και τη στόχευση για έναν αποδοτικό και υπηρέτη δήμο για τους κατοίκους του, αλλά που θα επιχειρήσουν να αναδείξουν σκούρες πτυχές της προσωπικής ζωής των φιλόδοξων διεκδικητών.

Τώρα στο δια ταύτα, θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε αναλυτικά το προεκλογικό σκηνικό, εξήμιση μόλις μήνες πριν τις εκλογές:

Αλεξανδρής: Αμηχανία

Σε αμηχανία βρίσκεται ο σημερινός δήμαρχος και εκλεγμένος ως εκλεκτός της ΝΔ κ. Γιάννης Αλεξανδρής. Κι αυτό γιατί εκτός από τις πολλαπλές αποχωρήσεις - και μάλιστα με σοβαρές κατηγορίες για την ανεπάρκεια, ανικανότητα, ανευθυνότητα και ακαταλληλότητά του - που έχουν ανακοινωθεί, υπάρχουν και στελέχη του που φέρονται διατεθειμένα να  μην παραμείνουν μαζί του αν επιμείνει να διεκδικήσει εκ νέου τον θώκο. Και φυσικά γιατί παραμένει με το βλέμμα στραμμένο στις δικαστικές αίθουσες όπου εκδικάζονται (και προβλέπεται να εκδικαστούν) υποθέσεις του εσωκομματικού του ανταγωνιστή κ. Τσαμασλή.

Μαυρομάτης: Έξαψη

Περίοδο έξαψης κι αδημονίας φαίνεται ότι διάγει ο εκ των κύριων διεκδικητών του Δήμου, κ. Γιάννης Μαυρομάτης. Παρά τις αποχωρήσεις στελεχών του, που κατέγραψε κι αυτός, ίσως εξαιτίας της εικόνας διάλυσης που δίνουν οι δεξιοί ανταγωνιστές του, ίσως και λόγω της δυναμικής νίκης που τα στελέχη του διατυμπανίζουν, υπάρχει μια εικόνα αισιοδοξίας που όμως μετριάζεται από το γεγονός ότι δεν φαίνεται καθαρά ακόμη το προφίλ και το όνομα του βασικού αντιπάλου.

Τσαμασλής: Υπό την σκιά των δικών

Σε αβεβαιότητα ως προς την υποψηφιότητά του εμφανίζεται ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και νυν υπόδικος κ. Γιώργος Τσαμασλής. Και ενώ οι φήμες τον φέρουν να διεκδικεί με όλες τις δυνάμεις του (οικονομικές και κομματικές) την μεταπήδηση στον 1ο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος εξαιτίας κάποιας δικαστικής απόφασης, η υποψηφιότητά του  να σκαλώσει. Αλλά και τότε ίσως χρησιμοποιηθεί η εναλλακτική υποψηφιότητα του κ. Αντώνη Βουδούρη, που από δεξί χέρι του κ. Μαυρομάτη, έγινε γραμματέας του Μεσημεριώτη Αντιπεριφερειάρχη και τώρα πλασάρεται ως ο αντ' αυτού.

ΣΥΡΙΖΑ: Μπορεί να φέρει το ΝΕΟ;

Σε συχνές - πυκνές συνεδριάσεις αναλώνονται για το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών οι ΟΜ του Σύριζα Θερμαϊκού και Σύριζα Επανομής-Μεσημερίου. Μάλιστα οι πληροφορίες μας λένε πως επίκειται η δημοσίευση της διακήρυξης της δημοτικής παράταξης, που θα καλεί στη δημιουργία ενός ευρέος αυτοδιοικητικού σχηματισμού. Θεωρούμε ότι με την δυναμική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την συνένωση ευρύτερων αντισυμβατικών - αντιμνημονιακών δυνάμεων θα μπορούσε να συμβάλλει στην συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου προοπτικής.

Επιχειρηματίες;

Τα ονόματα τουλάχιστον δύο επιχειρηματιών άρχισαν να συζητούνται ως μέρος του προεκλογικού σκηνικού. Μάλιστα προχώρησαν σε επαφές με πρόσωπα που συμμετέχουν στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο. Οι ζυμώσεις  που γίνονται αλλά και η δυναμική τους,που θα πρέπει να μετρηθεί (γκαλοπατζήδες τρέξτε!!), θα καθορίσουν αν θα φτάσουν ως τις κάλπες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση: Σταθερή παρουσία;

Η δημοτική παράταξη  που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, με την εκπροσώπησή της στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου από την κ. Ντίνα Μόραλη επέδειξε μια σταθερότητα στις θέσεις της. Με σαφή φιλεργατικό χαρακτήρα, αν και χωρίς να εκπλήξει με ρηξικέλευθες προτάσεις, προφανώς βάζει στόχο την καθιέρωση της παρουσίας της και για νέα θητεία με τουλάχιστον ένα εκλεγμένο.

Οι λοιποί: Αγνώστου δυναμικής και αγνώστων προθέσεων.

Για τους άλλους υποψηφίους δημάρχους (στην πορεία θα δούμε πόσοι από αυτούς θα μείνουν στην κούρσα μέχρι τέλους ή θα πάρουν στροφή αποχωρώντας ή ενώνοντας τις δυνάμεις τους με κάποιο άλλο ψηφοδέλτιο) θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε:

Στεφανίδης: Υπό σκέψη;

Ο πρώην Πρόεδρος του ΔΣ, γιατρός και Μηχανιώτης κ. Κυριάκος Στεφανίδης, η αποχώρηση του οποίου (με την συγκροτημένη ομάδα στελεχών από Μηχανιώνα και Επανομή) στοίχισε ιδιαίτερα στην παράταξη Αλεξανδρή, ενώ είχε διαρρεύσει από μήνες την ανοιχτή συγκέντρωση στελεχών και φίλων για την συγκρότηση ψηφοδελτίου υπό την αρχηγία του, φαίνεται πως για λόγους που δεν γνωρίζουμε ενδέχεται να μετέβαλλε άποψη. Κάποιες πληροφορίες τον φέρουν να συνομιλεί με διαφόρους (εκτός Αλεξανδρή) εν δυνάμει υποψηφίους.

Παράσχου: Υπό απόσυρση;

Ο φέρων μεγάλες προσδοκίες στις περασμένες εκλογές, κ. Νίκος Παράσχου, παρ' ότι ανακοίνωσε σε φιλική του ιστοσελίδα ότι θα κατέλθει εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, δεν δείχνει να συγκεντρώνει την υποστήριξη ικανού αριθμού στελεχών.Μάλιστα μετά την αποχώρηση από την παράταξή του, περισσότερων από 15 μελών, συμπεριλαμβάνοντος και του μοναδικού εκλεγμένου της παράταξης κ. Ζαβέρκου, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις πως η ανακοίνωση σκοπό έχει την διαπραγμάτευση με άλλους συνδυασμούς.

Μπαλασάς: Με επιμονή.

Ο αποχωρήσας από τον "Θερμαϊκός-Νέα Πορεία" και ανεξαρτητοποιηθείς δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ κ. Θανάσης Μπαλασάς δείχνει να επιμένει να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος, έχοντας όπως ο ίδιος διαβεβαιώνει την στήριξη των συμπολιτών του της Επανομής. Προς τον σκοπό αυτό ο έμπειρος αυτοδιοικητικός αναζητά στελέχη και πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με πολίτες του δήμου.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

2 comments:

  1. Ξέρω ρε παιδιά...σας ενοχλώ και πάλι...για πέστε μου όμως :
    Ο ...Πεντούσης πάλι με τον Αλεξανδρή θα είναι; Γνωρίζει κανείς; Μην μου πείτε ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος...Περιμένω πως και πως τις εκλογές για να τον ψηφίσω!
    gnborn2shoot

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ31 Οκτωβρίου 2013 στις 11:39 μ.μ.

    ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΙΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΟΜΗ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΟΧΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.