Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση από την ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde των αποκαλύψεων για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) στη Γαλλία, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Aμερικανό πρεσβευτή στη Γαλλία Τσαρλς Ρίφκιν, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι από το 2009.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Εμανουέλ Βαλς είχε χαρακτηρίσει "σοκαριστικές" τις αποκαλύψεις της εφημερίδας προειδοποιώντας ότι "απαιτούν εξηγήσεις".
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde, οι οποίες προέρχονται από τα στοιχεία του πρώην συνεργάτη της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν, σε διάστημα δέκα ημερών, από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 και τις 8 Ιανουαρίου 2013, 70,3 εκατομμύρια καταγραφές δεδομένων τηλεφωνικών επικοινωνιών γάλλων πολιτών πραγματοποιήθηκαν από την NSA.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της NSA που έχει στη διάθεσή της η Le Monde, η αμερικανική υπηρεσία εστίασε από την 1η έως τις 31 Ιανουαρίου 2013 το ενδιαφέρον της στις διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας wanadoo.fr, πρώην θυγατρικής της Orange, με 4,5 εκατομμύρια χρήστες και alcatel.lucent.com την γαλλο-αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Εντουαρντ Σνόουντεν, τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA αφορούσαν τόσο διευθύνσεις, όσο και λέξεις-κλειδιά. Μεταξύ των νέων στοιχείων που αποκαλύφθηκαν σήμερα από τη γαλλική εφημερίδα περιλαμβάνονται οι τεχνικές που χρησιμοποιούσε το πρόγραμμα με την επωνυμία "US-985D" για την παρακολούθηση των γαλλικών τηλεπικοινωνιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος που αναλύθηκαν από τη γαλλική εφημερίδα, στόχοι παρακολούθησης ήταν πρόσωπα ύποπτα για σχέσεις με τρομοκρατικές δραστηριότητες, αλλά και ιδιώτες που ανήκουν στον κόσμο των επιχειρήσεων, της πολιτικής ή της δημόσιας διοίκησης.
Οι αμερικανικές αρχές παρέπεμψαν στην επίσημη δήλωση της 8ης Ιουνίου με την οποία διευκρινίσθηκε ότι τα πρόσωπα που αποτελούν στόχο του προγράμματος εκτός των ΗΠΑ παρακολουθούνται για νόμιμους λόγους, όπως η απειλή τρομοκρατικής δραστηριότητας ή η ύπαρξη απειλής στον τομέα της πληροφορικής ή της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
Στην έκδοσή του της 11ης Αυγούστου το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel είχε αποκαλύψει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, και ειδικότερα η Γαλλία και η Γερμανία, ήταν προνομιακοί στόχοι της NSA.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Και τι περιμένουν τώρα οι Γάλλοι από τους Αμερικανούς ; Να τους πουν μήπως " s'il vous plaît excusez-moi " ; Μάλλον θα περιμένουν πολύ ακόμη...
    gnborn2shoot

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.