Συνεχίζονται οι αντιδράσεις του Βερολίνου μετά τις πληροφορίες ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες ενδεχομένως παρακολουθούσαν το κινητό της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία κλήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ενώ κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «απαράδεκτη» συμπεριφορά, εάν ευσταθούν οι αναφορές.

O υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε στο υπουργείο τον αμερικανικό πρέσβη στο Βερολίνο, Τζον Έμερσον, όπως αναφέρει το πρωί της Πέμπτης το Spiegel. 

Νωρίτερα, η ίδια η Aνγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει διευκρινίσεις από τον Ομπάμα μετά από αναφορές για πιθανή παρακολούθηση του κινητού της από τις αμερικανικές υπηρεσίες, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση του αμερικανού προέδρου πως «οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της καγκελαρίου».

Από το πρωί της Πέμπτης, το ζήτημα έχει προκαλέσει οργή σε όλα τα κόμματα στο Βερολίνο. O υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ ανέφερε ότι «εάν έχει βάση αυτό που λέγεται, τα πράγματα θα ήταν πολύ άσχημα». Οι ΗΠΑ είναι στενοί σύμμαχοι, ανέφερε ο υπουργός, «αλλά δεν γίνεται έτσι».

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο Τόμας Όπερμαν έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή αθέτηση εμπιστοσύνης, εάν ευσταθεί» λέγοντας πως το ζήτημα πρέπει να «διαλευκανθεί πλήρως και αμέσως».

Κριτική άσκησε και ο αρχηγός του κόμματος της Αριστεράς (Linke), λέγοντας πως «οι ΗΠΑ δεν είναι μία δύναμη, στην οποία ανήκει όλος ο κόσμος» και σημειώνοντας πως «περιμένω εκτός από διαμαρτυρία και σοβαρή αντίδραση».

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Προσέξτε τι είπε ο Ομπάμα: …«οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της καγκελαρίου». Δηλαδή κάποιους άλλους (και όσους γουστάρουμε) θα τους παρακολουθούμε, αλλά εσένα …άντε, στην…χαρίζουμε !
    Γιατί αλήθεια αμέσως θυμήθηκα το εξής ; : Όταν κάποιος δημοσιογράφος ρώτησε κάποτε τον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ *, αν κρύβει…πολυβόλο κάτω από το ράσο όπως ακούγεται, εκείνος απάντησε: «Ε πια, υπερβολές!». Η απάντησή του μου φάνηκε, σαν να μας έλεγε: « Εντάξει ρε παιδιά, κανένα πιστόλι, άντε και κανένα αυτόματο το πολύ-πολύ έχω, αλλά όχι και…πολυβόλο !»
    *Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, κατά κόσμον Βησσαρίων Τίκας του Χρήστου, διατέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος την περίοδο 1974 με 1998.
    gnborn2shoot

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.