Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ζήτημα των πλειστηριασμών ζητεί η ΕΚΠΟΙΖΩ, «προκειμένου να τον ενημερώσει για τις αρνητικές, κοινωνικές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις που θα έχει η ενδεχόμενη απελευθέρωσή τους, έστω και με προστασία της κύριας κατοικίας με κριτήρια».
Όπως σημειώνει, αν τεθούν κριτήρια (εισόδημα, αντικειμενική αξία της κατοικίας κτλ) για την προστασία της κύριας κατοικίας, αυτό σημαίνει ότι:
  • Με δικαστική απόφαση θα πρέπει να αποτρέπεται ο πλειστηριασμός για την κύρια κατοικία διότι το δικαστήριο θα εξετάζει την ύπαρξη των κριτηρίων. Ο οφειλέτης  για να αποτρέψει το πρόγραμμα πλειστηριασμού θα πρέπει να καταβάλει σημαντικά ποσά (δικαστικά έξοδα, αμοιβή δικηγόρου κτλ),
  • Θα υπάρξει υπερφόρτωση των Δικαστηρίων από την προσφυγή δεκάδων χιλιάδων απελπισμένων οφειλετών σε  αυτή, προκείμενου να αποφύγουν, να καθυστερήσουν τους πλειστηριασμούς με τους τρόπους που ήδη ο νόμος προβλέπει
  • Θα αποκλειστούν πολλοί οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τους οποίους δεν υπάρχει κανένα προστατευτικό πλαίσιο.
Στην ουσία, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, η θέσπιση κριτηρίων θα αφήσει εκτός προστασίας τη συντριπτική πλειονότητα των υπερχρεωμένων και θα ισούται στην πραγματικότητα με  απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
Η Ένωση ρωτά επίσης «γιατί δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η μεγάλη πτώση της αξίας  όλων των ακινήτων όλων των Ελλήνων και όχι μόνο των υπερχρεωμένων που θα επιφέρει ενδεχόμενη, έστω και εν μέρει, απελευθέρωση των πλειστηριασμών» καθώς και «η αντίδραση σύσσωμης της κοινωνίας, των επιστημονικών, επαγγελματικών, κοινωνικών φορέων που υποστηρίζουν την παράταση των πλειστηριασμών».
Η ΕΚΠΟΙΖΩ υπευθυμίζει πως έχει συγκεντρώσει και έχει αποστείλει στη Βουλή 138.000 υπογραφές κατά των πλειστηριασμών και χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτο να μην έχει τεθεί  σε διαβούλευση η πρόταση της κυβέρνησης, «έστω και την ύστατη στιγμή, σε ένα θέμα μείζονος κοινωνικής σημασίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για  εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.