της Ντίνας Ιωακειμίδου

Μια μητέρα σερβικής υπηκοότητας χάνει την 13χρονη κόρη της από έκλυση μονοξειδίου του άνθρακα που προκλήθηκε από αυτοσχέδιο μαγκάλι. Σε βάρος της απαγγέλλεται ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, όμως η εισαγγελέας κάνει χρήση του άρθρου 302 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο, αν το θύμα είναι οικείο του υπαιτίου, το δικαστήριο μπορεί να απαλλάξει τον υπαίτιο, αν κρίνει ότι λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστη δεν χρειάζεται να του επιβληθεί ποινή. Οι ταγοί της τάξης και της ευνομίας ωστόσο καραδοκούν. Με συνοπτικές διαδικασίες οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όπου και της χορηγήθηκε προθεσμία 30 ημερών για να αποχωρήσει από τη χώρα. Στην Ελλάδα των μνημονίων, 350.000 άνθρωποι έχουν μόνιμη διακοπή ρεύματος, καθώς αδυνατούν να καταβάλουν τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ…

«Ποιες ζωές λογίζονται ως ανθρώπινες, αξιοσέβαστες, αξιοβίωτες και πενθήσιμες;» διερωτάται η φιλόσοφος Τζούντιθ Μπάτλερ, θέτοντας το βαθύτατα πολιτικό ερώτημα: ποιος αξίζει να ζει, ποιος αξίζει να οριοθετηθεί ως ανθρώπινη ζωή, ως υπήκοος του έθνους-κράτους; Ποιος εν τέλει αξίζει το πένθος μας;

Οι ζωές λογίζονται ως ανθρώπινες, απαντά η ίδια, με βάση τη φυλή, το φύλο, την κοινωνική τάξη, την οικονομική συνθήκη και τη σωματική αρτιμέλεια.

Μια 54χρονη μητέρα, σερβικής υπηκοότητας, που τους τελευταίους μήνες ζούσε στην απόλυτη ανέχεια λόγω ανεργίας, χάνει την 13χρονη κόρη της από έκλυση μονοξειδίου του άνθρακα που προκλήθηκε από αυτοσχέδιο μαγκάλι.

Μάνα και κόρη αναζητούσαν τρόπους να ζεσταθούν. Το αυτοσχέδιο μαγκάλι ήταν μια κάποια λύση αφού τους τελευταίους τρεις μήνες στο διαμέρισμα της δυτικής Θεσσαλονίκης το ρεύμα είχε αποσυνδεθεί. Σε βάρος της μητέρας απαγγέλλεται ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, όμως η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης κάνει χρήση του άρθρου 302 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο, αν το θύμα είναι οικείο του υπαιτίου, το δικαστήριο μπορεί να απαλλάξει τον υπαίτιο, αν κρίνει ότι λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστη δεν χρειάζεται να του επιβληθεί ποινή. Οι ταγοί της τάξης και της ευνομίας ωστόσο καραδοκούν. Η μητέρα έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της νόμιμης παραμονής στη χώρα μας: τους τελευταίους μήνες ήταν άνεργη, επομένως λόγω της έλλειψης ενσήμων δεν είχε δυνατότητα ανανέωσης της άδειας παραμονής. Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όπου και της χορηγήθηκε προθεσμία 30 ημερών, διάστημα κατά το οποίο είναι υποχρεωμένη να αποχωρήσει από τη χώρα.

Η μητέρα γλίτωσε από τις βόμβες που πέφταν στο κεφάλι τους στην διαλυμένη πλέον πατρίδα της για να θυσιαστεί, ελέω μνημονίου, η 13χρονη κόρη της στην Ελλάδα. Η σπουδή για την απέλασή της είναι σοκαριστική.

«Η πρώτη ενέργεια της πολιτείας σε μια μάνα που μόλις έχει χάσει το παιδί της είναι η απέλαση;» διερωτάται μιλώντας στο UNFOLLOW η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, υπεύθυνη του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Την ώρα που μέσα στο κοινοβούλιο συζητάμε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η φτώχεια και ο αποκλεισμός συνιστούν τη χειρότερη μορφή αποκλεισμού που οδηγεί στον θάνατο».

Για διακρίσεις ακόμη και στο θάνατο και στο πένθος κάνει λόγο από την πλευρά της η Έλενα Σπαθανά, δικηγόρος που έχει ασχοληθεί επισταμένως με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών στη χώρα μας. «Θεωρούνται πολίτες β΄κατηγορίας που ούτε το δικαίωμα του πένθους δεν τους αναγνωρίζεται» επισημαίνει.

Στην Ελλάδα των μνημονίων, άλλα δύο παρόμοια περιστατικά θανάτων έχουν καταγραφεί από την έναρξη της κρίσης, με θύματα που χρησιμοποίησαν αυτοσχέδια μαγκάλια για να ζεσταθούν. Στη διασύνδεση αυτών των δυστυχημάτων με την οικονομική κρίση αναφέρεται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Καυσίμων, η οποία με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών τονίζει ότι η πτώση των πωλήσεων του πετρελαίου θέρμανσης φτάνει στο 70%, εξαιτίας της εφαρμογής του ενιαίου φόρου κατανάλωσης.

Στην Ελλάδα των μνημονίων, 350.000 άνθρωποι έχουν μόνιμη διακοπή ρεύματος (όχι ολιγοήμερες), καθώς αδυνατούν να καταβάλουν τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ. Μάλιστα η ΔΕΗ αρνείται το τελευταίο εξάμηνο οποιαδήποτε κινηματική παρέμβαση από συλλογικότητες για διευθέτηση των υποθέσεων, κάνοντας λόγο για «εξατομικευμένη διερεύνηση κάθε υπόθεσης».Έτσι, άνθρωποι καταδικάζονται στη σιωπή, στο σκοτάδι, στο κρύο, ακόμη και στον θάνατο.

«Αίσχος» αναφώνησε ο Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το δικαίωμα της θέρμανσης και του φτηνού ρεύματος.

Το ίδιο λέμε κι εμείς, κύριε εκπρόσωπε. Αίσχος.

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.

Back To Top