Αν το σφράγισμα των δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων πράγματι είναι σχέδιο που μέλλει να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση της υποτέλειας της συρρίκνωσης αποβλέποντας στην διάλυση των όποιων δημοτικών δομών ακόμα υφίστανται τότε θα πρέπει - για πρώτη έστω φορά - να συμφωνήσουμε με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σίμο Δανιηλίδη που μιλάει για αρρωστημένα μυαλά που επινόησαν αυτήν την εξέλιξη.

Και καταγράφει τις κοινωνικές δομές που καλύπτουν και που σε περίπτωση κατάργησής τους θα δρομολογηθεί η κατάρρευση της όποιας κοινωνικής συνοχής ακόμα υφίσταται: "...Μέσω των κοινωφελών επιχειρήσεων υφίστανται και λειτουργούν 4.460 δομές κοινωνικής φροντίδας, που ξεκινούν από την προσχολική αγωγή (βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί, εκπαιδευτική υποστήριξη με τα ΚΔΑΠ), επεκτείνονται στη φροντίδα παιδιών με αναπηρία μέσω των ΚΔΑΠμεΑ και απευθύνονται σε 300.000 οικογένειες, φθάνουν στην Τρίτη Ηλικία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΑΠΗ και τα ΚΗΦΗ, που απευθύνονται σε 100.000 οικογένειες. Μέσω των επιχειρήσεων αυτών λειτουργούν τα Κέντρα για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα κέντρα για τα κακοποιημένα παιδιά και τις κακοποιημένες γυναίκες, τα κέντρα για τους συμπατριώτες και συμπολίτες μας αθίγγανους, τα κέντρα για τη φροντίδα των μεταναστών, τα δημοτικά ιατρεία, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά φροντιστήρια, τα κοινωνικά συσσίτια, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη όλων των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, τα γραφεία υποστήριξης ανέργων και συμβουλευτικής απασχόλησης, και τόσες άλλες κρίσιμες δομές. Επίσης, ένας άλλος πολύ μεγάλος τομέας των κοινωφελών επιχειρήσεων εξυπηρετεί τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, τα δημοτικά ωδεία, τις δημοτικές σχολές χορού, τα δημοτικά και τα θεατρικά εργαστήρια, που το 100% των λειτουργικών τους εξόδων καλύπτεται από το χαμηλό τίμημα το οποίο καταβάλλουν οι οικογένειες ως δίδακτρα. Το ίδιο ισχύει και για τα χιλιάδες δημοτικά γυμναστήρια σε όλη τη χώρα τα οποία παρέχουν, με πολύ χαμηλό επίσης τίμημα, είτε αθλητισμό για όλους, είτε για το παιδί, είτε για την Τρίτη Ηλικία, είτε αθλητισμό για τους ενήλικες για λόγους υγείας ή σωματικής ευεξίας και απευθύνονται σε πάνω από 500.000 οικογένειες ....."

Επίκληση δικαστικού αγώνα από Μπουτάρη

Τελείως απαράδεκτη χαρακτήρισε οποιαδήποτε σκέψη για κλείσιμο της δημοτικής τηλεόρασης Θεσσαλονίκης (TV 100), ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή τα σενάρια που είδαν το «φως» της δημοσιότητας, για κλείσιμο των δημοτικών μέσων ενημέρωσης.

Εξέφρασε δε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο κλείσιμο της δημοτικής τηλεόρασης, πρότεινε στο Σώμα να εκδοθεί ένα ψήφισμα για τη στήριξη της ΔΕΠΘΕ, στο οποίο να αναγράφεται, όπως είπε ότι, η ΔΕΠΘΕ δεν είναι προβληματική επιχείρηση, καλύπτει μια μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης για τους δήμους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ενημέρωσης.

Ο δήμαρχος προανήγγειλε ακόμα και “δικαστική οδό” για το θέμα και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι "είναι απαράδεκτο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Δεν υπάρχει δημοσιονομικό όφελος από το κλείσιμο της ΔΕΠΘΕ. Όταν αναλάβαμε (τη διοίκηση) το 2010, το κόστος ήταν 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα είναι 3,5.

Σιωπή προς το παρόν από τον Δήμο Θερμαϊκού (;)

Μέσα στις δημοτικές επιχειρήσεις που βαίνουν (σύμφωνα με το δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας) προς κατάργηση και οι εργαζόμενοί τους προς απόλυση είναι και η ΔΗΚΕΘ του Δήμου Θερμαϊκού που φυσικά δεν έχει τις δράσεις που απαριθμεί ο Δανιηλίδης (η κοινωνική πολιτική είναι μια άγνωστη λέξη και πράξη για τον Δήμο Θερμαϊκού) αλλά απασχολεί περίπου 70 εργαζόμενους, που έστω οι μισοί καλύπτουν τις ανάγκες των τριών παιδικών σταθμών του δήμου Θερμαϊκού («Θαλασσοπούλια» και «Παιδική Φωλιά» στην Περαία, και Παιδικός Σταθμός Ν.Μηχανιώνας), καθώς επίσης το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στη Ν.Μηχανιώνα, την «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Επανομή, τη Μηχανιώνα και το Θερμαϊκό, αλλά και τη Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας της Νέας Μηχανιώνας.

Δεν ακούσαμε βέβαια μέχρι σήμερα καμιά αντίδραση από επίσημα χείλη της διοίκησης αλλά αναμένουμε να υπάρξει έστω ένα ψήφισμα (κάπου εδώ εξαντλείται πάντα η "μαχητική" δημαρχιακή θητεία Αλεξανδρή).

Κόκκινη γραμμή από τον Δήμο Θέρμης

Την κάθετη αντίθεσή του διατυπώνει και ο Δήμος Θέρμης, που βλέπει να απολύονται 200 περίπου εργαζόμενοι στην ΔΕΠΠΑΘ που "καλύπτει 2.000 μαθητές στα πολιτιστικά τμήματα και 1.250 στα προγράμματα άθλησης! Που στα κτίριά της φιλοξενούνται και δραστηριοποιούνται 1.800 μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων και 4.000 μέλη Αθλητικών Ερασιτεχνικών σωματείων του Δήμου Θέρμης". Και όπως εκφράζει με δελτίο τύπου "Η Αυτοδιοίκηση μπροστά σε αυτό το αλαλούμ οφείλει να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή! Η τρομοκρατία εις βάρος όσων προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και να βοηθήσουν τον τόπο τους πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει! Ο ορθολογισμός του κράτους δεν μπορεί να γίνει με παράλογα μέτρα".

Δανιηλίδης

Αναλυτικά η δήλωση του Δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, Προέδρου της Π.Ε.Δ.-Κ.Μ και Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, έχει ως εξής:

«Σήμερα δεχθήκαμε ένα ακόμη αιφνιδιασμό που προκαλεί την έντονη οργή και αγανάκτησή μας. Εάν πρόκειται για ένα αληθές σενάριο, που η έγκριτη εφημερίδα αποκαλύπτει ως ειλημμένο σχέδιο της κυβέρνησης στο όνομα της δήθεν δημοσιονομικής εξυγίανσης, και η οποία θέλει να περάσει μέσα από καταργήσεις κρίσιμων κι ευαίσθητων οργανισμών για την κοινωνία, οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένων, τότε εύκολα κανείς μπορεί να ισχυρισθεί ότι πρόκειται για αποφάσεις που μόνο κάποια αρρωστημένα μυαλά μπορούν να λάβουν.

»Εάν, λοιπόν, το συγκεκριμένο δημοσίευμα έχει την παραμικρή έστω βάση, είτε πρόκειται για διαρροή από αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, είτε είναι σοβαρές και έγκυρες πληροφορίες προερχόμενες από οποιοδήποτε υπουργείο, τότε δεν μπορώ παρά να καταγγείλω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτοί οι οποίοι το σκέφτηκαν, το εκπόνησαν και το διοχέτευσαν είναι άνθρωποι διαταραγμένης προσωπικότητας κι αρρωστημένα μυαλά που χρήζουν θεραπείας από ειδικούς επιστήμονες, καθώς η συμπεριφορά τους αυτή καθίσταται πολιτικά, εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνη για τη χώρα, για την κοινωνία και για τους πολίτες. Και είναι επικίνδυνοι γιατί όφειλαν να γνωρίζουν ότι:

1. Αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις, που θέλουν να καταργήσουν, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν τον επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές, όπως είναι οι ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης κι Αποχέτευσης) καλύπτουν με το παραπάνω τα λειτουργικά τους έξοδα και τα έξοδα κατασκευής έργων υποδομής από τους λογαριασμούς ύδρευσης που πληρώνουν οι πολίτες. Αυτή τη στιγμή πάνω από 1,5 δισ. ευρώ είναι τα εκτελούμενα έργα των ΔΕΥΑ από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. (τομεακό πρόγραμμα περιβάλλοντος-ΕΣΠΑ), τα οποία έχουν σχέση με δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικούς καθαρισμούς. Αντιλαμβάνεται ο καθείς σε αυτήν τη χώρα ότι, εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης που λειτουργούν οι δυο πρώην κρατικοί οργανισμοί της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, όλη η άλλη Ελλάδα εξυπηρετείται από τις ΔΕΥΑ, και δεν υφίσταται στη χώρα μας, αλλά ούτε και προβλέπεται, άλλος τρόπος διαχείρισης είτε του αποχετευτικού δικτύου με τους βιολογικούς καθαρισμούς, είτε της υδροδότησης των πολιτών.

2. Όσο για τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, οι οποίες προβλέπονται ρητά και κατηγορηματικά από το Ν.3852 του «Καλλικράτη», είναι αυτές που έχουν περισώσει τον αγώνα και την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας και της κοινωνίας για κοινωνική συνοχή. Μέσω των κοινωφελών επιχειρήσεων υφίστανται και λειτουργούν 4.460 δομές κοινωνικής φροντίδας, που ξεκινούν από την προσχολική αγωγή (βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί, εκπαιδευτική υποστήριξη με τα ΚΔΑΠ), επεκτείνονται στη φροντίδα παιδιών με αναπηρία μέσω των ΚΔΑΠμεΑ και απευθύνονται σε 300.000 οικογένειες, φθάνουν στην Τρίτη Ηλικία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΑΠΗ και τα ΚΗΦΗ, που απευθύνονται σε 100.000 οικογένειες. Μέσω των επιχειρήσεων αυτών λειτουργούν τα Κέντρα για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα κέντρα για τα κακοποιημένα παιδιά και τις κακοποιημένες γυναίκες, τα κέντρα για τους συμπατριώτες και συμπολίτες μας αθίγγανους, τα κέντρα για τη φροντίδα των μεταναστών, τα δημοτικά ιατρεία, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά φροντιστήρια, τα κοινωνικά συσσίτια, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη όλων των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, τα γραφεία υποστήριξης ανέργων και συμβουλευτικής απασχόλησης, και τόσες άλλες κρίσιμες δομές. Επίσης, ένας άλλος πολύ μεγάλος τομέας των κοινωφελών επιχειρήσεων εξυπηρετεί τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, τα δημοτικά ωδεία, τις δημοτικές σχολές χορού, τα δημοτικά και τα θεατρικά εργαστήρια, που το 100% των λειτουργικών τους εξόδων καλύπτεται από το χαμηλό τίμημα το οποίο καταβάλλουν οι οικογένειες ως δίδακτρα. Το ίδιο ισχύει και για τα χιλιάδες δημοτικά γυμναστήρια σε όλη τη χώρα τα οποία παρέχουν, με πολύ χαμηλό επίσης τίμημα, είτε αθλητισμό για όλους, είτε για το παιδί, είτε για την Τρίτη Ηλικία, είτε αθλητισμό για τους ενήλικες για λόγους υγείας ή σωματικής ευεξίας και απευθύνονται σε πάνω από 500.000 οικογένειες

3. Η λειτουργία των κοινωφελών επιχειρήσεων, με τα δεκάδες τμήματα και δομές, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε στο ελάχιστο. Και το σημαντικότερο, δεν μιλάμε για δημόσιους υπαλλήλους, δεν μιλάμε καν για δημοτικούς υπαλλήλους. Μιλάμε στις περισσότερες των περιπτώσεων για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή για ωρομίσθιους μερικών ωρών απασχόλησης εβδομαδιαίως, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί στα τμήματα μουσικής ή των θεατρικών εργαστηρίων, ή γυμναστές για τα γυμναστήρια. Και τέλος, οι εκπαιδευτικοί των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, όπως επίσης και στο «Βοήθεια στο Σπίτι», που είναι πάνω από 10.000, καλύπτονται όλοι στο 100% της μισθοδοσίας τους από την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιτυγχάνει με την υπεραπορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, όταν όλοι οι άλλοι φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καταγράφουν συνεχώς υστερήσεις στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Μέσα από την απορρόφηση των 500 εκατ. ευρώ και πλέον ετησίως καλύπτεται η μισθοδοσία αυτών των προσώπων, που είναι είτε ορισμένου χρόνου είτε με συμβάσεις έργου, που δεν μπορεί σε καμιά των περιπτώσεων να τους υπολογίσει κανείς, ούτε η τρόικα ούτε η χώρα, ως μειούμενο προσωπικό του δημόσιου τομέα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, μόνο εγκληματική μπορεί να χαρακτηρισθεί η σκέψη για την κατάργηση των κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων. Ένα τέτοιο σχέδιο, εάν πράγματι υφίσταται, που κάποιοι μάλλον το εκπόνησαν ελαφρά τη καρδία, συνιστά άμεσο ακρωτηριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα την οδηγήσει και στον τελικό θάνατο, και μαζί της θα συμπαρασύρει σε θάνατο και την ίδια την κοινωνία. Για αυτό και ισχυριζόμαστε ότι τέτοιες σκέψεις μόνο αρρωστημένα μυαλά μπορούν να κάνουν συμπληρώνοντας έναν τέτοιο κατάλογο μελλοθάνατων.

Βεβαίως, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά, ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε την πρόθεση να συγκαλύψουμε και να προστατέψουμε οποιαδήποτε κακή διαχείριση. Όπου κι αν υπήρξε, ή όπου κι αν υπάρχει, για την παραμικρή κακή διαχείριση σε οποιαδήποτε δημοτική επιχείρηση, να γίνει αυστηρός κι εξονυχιστικός έλεγχος σε βάθος, και αν υπάρχει η παραμικρή σκιά τότε οι υπεύθυνοι να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για την πιο αυστηρή τιμωρία.

Όχι, όμως, πονάει δόντι, κόβει κεφάλι... Αυτό σε καμιά περίπτωση, ούτε εμείς ως δήμαρχοι, ούτε ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, πολύ περισσότερο ούτε εγώ ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, αλλά κι ευρύτερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοιο σχέδιο και δεν πρόκειται ποτέ να καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε αυτού του είδους εγκληματικές σκέψεις αρρωστημένων μυαλών. Για αυτό καλούμε τους πάντες να ανακαλέσουν πάραυτα οποιαδήποτε τέτοια σκέψη κι αν έχουν κάνει. Δεν πρόκειται να τη δεχθούμε ούτε και ως αστείο... Άλλωστε, οι πάντες οφείλουν να γνωρίζουν, με βάση το υπάρχον πολιτικό, νομικό και συνταγματικό θεσμικό πλαίσιο, ότι είναι βέβαιο - και με μαθηματική ακρίβεια - πως εάν αυτό το σχέδιο οδηγηθεί προς νομοθέτηση θα καταπέσει με την πρώτη προσφυγή.

Τέλος, καλούμε κάποια συνδικαλιστικά, κομματικά και παραταξιακά σχήματα, που επί τόσα χρόνια λοιδορούσαν, υπονόμευαν, απαξίωναν και κατήγγειλαν τις Δημοτικές Επιχειρήσεις απαιτώντας την κατάργησή τους, στρώνοντας έτσι με τον τρόπο τους χαλιά στο δρόμο της καταστροφής, ας αναλογισθούν - έστω και τώρα - τις τραγικές ευθύνες τους και ας αλλάξουν - επιτέλους - ρότα...
».

ΘΕΡΜΗ

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Θέρμης για την ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας της ΔΕΠΠΑΘ.

"Έντονη και κάθετη είναι η αντίδραση του δήμου Θέρμης στα πιθανολογούμενα σχέδια διακοπής της λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού (ΔΕΠΠΑΘ) αλλά και άλλων ωφέλιμων και απαραίτητων φορέων των ΟΤΑ στη χώρα μας.

Η ΔΕΠΠΑΘ περιλαμβάνεται σε λίστα δημοτικών επιχειρήσεων (δημοσίευμα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ της 1ης και 2ας Δεκεμβρίου) που κινδυνεύουν με οριστικό κλείσιμο γιατί έχουν πολλούς εργαζόμενους!! Κινδυνεύει με λουκέτο και οι εργαζόμενοι με απόλυση γιατί απασχολεί 64 εργαζόμενους αορίστου χρόνου και 132 εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, που προσφέρουν έργο στο περιβάλλον και στην κοινωνία μας, αλληλεγγύη στους πολίτες και παιδεία στους νέους που έχουν πράγματι ανάγκη! Γιατί έχει 2.000 μαθητές στα πολιτιστικά τμήματα και 1.250 στα προγράμματα άθλησης! Γιατί στα κτίριά της φιλοξενούνται και δραστηριοποιούνται 1.800 μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων και 4.000 μέλη Αθλητικών Ερασιτεχνικών σωματείων του Δήμου Θέρμης!

Όμως η ΔΕΠΠΑΘ δεν επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό, έχει συνεχώς μειούμενο κόστος για το δήμο, το κόστος της καλύπτεται ανταποδοτικά από τους δημότες, οι αμοιβές των εργαζομένων έχουν μειωθεί 40% και αποφέρει συνεχώς κέρδος στα δημόσια έσοδα (φόροι, ασφάλιστρα, κλπ.). Επιπλέον χρηματοδοτείται και από το ΕΣΠΑ ως δομή Δημιουργικής Απασχόλησης. Η διακοπή λειτουργίας της δεν θα αποφέρει κανένα όφελος στο έλλειμμα της χώρας, αλλά θα το μεγαλώσει!

Η Αυτοδιοίκηση μπροστά σε αυτό το αλαλούμ οφείλει να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή! Η τρομοκρατία εις βάρος όσων προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και να βοηθήσουν τον τόπο τους πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει! Ο ορθολογισμός του κράτους δεν μπορεί να γίνει με παράλογα μέτρα.

Πιθανό κλείσιμο της Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ. συνεπάγεται την απόλυση περίπου 200 εργαζομένων και τη διακοπή των δραστηριοτήτων πολιτισμού και άθλησης σε πάνω από 9.000 συνδημότες μας, στην πλειοψηφία νέους και νέες.

Δεν νοείται λειτουργία του Δήμου Θέρμης χωρίς τη ΔΕΠΠΑΘ. Για την κοινωνία μας η ΔΕΠΠΑΘ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δήμου μας. Για το δήμο και τους εργαζόμενους, που γνωρίζουμε την ποιότητα του έργου της επιχείρησης και την αναγκαιότητα ύπαρξής της, η μόνη επιλογή είναι η συλλογική και κάθετη αντίδραση. Στα σενάρια διακοπής λειτουργίας της ΔΕΠΠΑΘ οφείλουμε και θα απαντήσουμε συλλογικά και κινηματικά !

Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να διαψεύσει άμεσα τα δημοσιεύματα.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τα σχέδια εις βάρος της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων. Η διαφθορά και η σπατάλη πρέπει να παταχθούν. Όχι όμως σε βάρος όσων προσπαθούν και δουλεύουν εξυπηρετώντας τους πολίτες, που έχουν αυξημένες ανάγκες, κάνοντας οικονομία στο κράτος !

Ενημερώνουμε τα κόμματα και τους βουλευτές που θα στηρίξουν αντίστοιχες επιλογές ότι θα βρουν απέναντί τους το δήμο Θέρμης και όλους τους πολίτες του.

Καλούμε σε επαγρύπνηση όλους τους πολίτες και τους εργαζόμενους του Δήμου Θέρμης για να αποτρέψουμε τα σχέδια στραγγαλισμού της Αυτοδιοίκησης.

Όλοι μαζί πολίτες, εργαζόμενοι και Δημοτικό Συμβούλιο μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.
"
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.