Ο σύγχρονος άνθρωπος χαρακτηρίζεται αχόρταγος, ένα αιώνιο βυζανιάρικο βρέφος που επιθυμεί να καταναλώνει όλο και περισσότερα υλικά αγαθά, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι οι νέες αυτές τεχνητές ανάγκες που δημιουργούνται, χειραγωγούν τα γούστα του και επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες τόσο για τον εαυτό του όσο και για το φυσικό του περιβάλλον.

΄Ετσι λοιπόν διαβιώνει μέσα στο πλαστικό περίβλημα που ο ίδιος δημιούργησε, αν αναλογιστεί κανείς ότι η καθημερινότητά μας βάλλεται πανταχόθεν από πλαστικά υλικά και συσκευασίες στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Πρόσφατη έρευνα αποφάνθηκε ότι το 60% των σκουπιδιών που συλλέχθηκαν με εθελοντική πρωτοβουλία πολιτών από πάρκα και άλλους περιβαλλοντικούς χώρους, ήταν κατά κύριο λόγο πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια και άλλα αντικείμενα μιας χρήσης.

Επίσης παρόμοια έρευνα έδειξε ότι σήμερα παράγουμε 20 φορές περισσότερα πλαστικά απορρίμματα σε σύγκριση με τα παρελθόντα 50 έτη ζωής του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο της αλόγιστης ρίψης σκουπιδιών και δη πλαστικών στο έδαφος και γενικότερα στο περιβάλλον, είναι λυπηρό και δυσοίωνο, αν σκεφτούμε ότι η αποσύνθεση και διάσπαση τέτοιου είδους απορριμμάτων είναι μακροχρόνια και επιβλαβής εντέλει για την ανθρώπινη υγεία.

Μπορεί το πλαστικό να αποτελεί ένα υλικό φθηνό και εύχρηστο για τις καθημερινές μας ανάγκες, αλλά στην ουσία είναι καταστροφικό και επικίνδυνο.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους, ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να ανατρέψει το πλαστικό σκηνικό μέσα στο οποίο ζει και αναπαράγει με τις καθημερινές του αλόγιστες ενέργειες.

Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης όπως και πολλά άλλα σημεία γύρο μας, μας προσφέρουν την δυνατότητα της απόρριψης και τις αποστολής διάφορων υλικών για ανακύκλωση αποτελούν μια αρκετά ωφελιμιστική λύση του προβλήματος, αν ο σύγχρονος άνθρωπος αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα την σημασία που έχει στις μέρες μας όπως και την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης.

Θα πρέπει υπεύθυνα να διαχωρίζουμε και να εναποθέτουμε τις κενές συσκευασίες και τα απορρίμματα μας που μπορούν να ανακυκλωθούν στους αντίστοιχους μπλε κάδους η στα ιδικά σημεία ανακύκλωσης, λύση δεν είναι να τα απόρριψη σε κάδους απορριμμάτων η οι κάδοι για μπάζα η ακόμα χειρότερα σε δημόσιους χώρους μολύνοντας το περιβάλλον.

Γιατί μειώνοντας για παράδειγμα με την ανακύκλωση τον όγκο των πλαστικών απορριμμάτων, αυτόματα εξοικονομούμε ενέργεια και φυσικούς πόρους, ενώ παράλληλα μεριμνούμε για την διατήρηση και την προστασία του φυσικού πλούτου μας αρκεί μόνο να σκεφτούμε πως ένα πλαστικό μπουκαλάκι για να αποσυντεθεί με φυσικό τρόπο θα χρειαστεί πάνω από 400 με 500 χρόνια.

Αυτός που αναζητά την ποιότητα στη ζωή του, θα πρέπει να βρίσκεται σε μια συνεχή προσπάθεια προκειμένου να δώσει μια διαφορετική διάσταση στην ύπαρξή του.

Είναι φυσικό και αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός μας, να βιώνει και να αναπνέει σε ένα καθαρό, φιλικό και υγιεινό περιβάλλον.

Αν πραγματικά λοιπόν ο σύγχρονος άνθρωπος αντισταθεί στα ποικίλα καταναλωτικά μηνύματα και ενστερνιστεί την ιδέα της ανακύκλωσης σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής του ζωής, τότε η πραγματικότητα δε θα τιτλοφορείται ως πλαστική.

Θα έχει τοποθετήσει τα θεμέλια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής γι αυτόν και τους απογόνους του και το μέλλον του πάνω στο πλανήτη δε θα διαγράφεται μελανό, δυσοίωνο και ζοφερό.-

Εν-ημερωμένος Πολίτης
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.