Έντονο προβληματισμό για την περαιτέρω ανάπτυξη οργανωμένου πυρήνα χρυσαυγιτών στη Νέα Μηχανιώνα προκαλεί στις διωκτικές αρχές το πρωτοφανές ρατσιστικό περιστατικό με πρωταγωνιστή 57χρονο νευρολόγο.

Του Κώστα Καντούρη

Συνελήφθη το περασμένο Σάββατο κατηγορούμενος ότι είχε αναρτήσει πινακίδα στο ιατρείο του ΕΟΠΥΥ, στην οποία έγραφε στα γερμανικά «εδώ οι εβραίοι είναι ανεπιθύμητοι». Η πινακίδα έγινε αντιληπτή από ασφαλισμένους την ίδια ημέρα που στην περιοχή εγκαινιαζόταν -για δεύτερη φορά- τα γραφεία του νεοναζιστικού κόμματος.
Σημαίες με σβάστικες, φωτογραφίες του Χίτλερ, ξίφη με ανάγλυφα τα σύμβολα των Ες - Ες και του ναζισμού, βιβλία που υμνούν τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο και τον Χίτλερ, όπως και έντυπο υλικό της Χρυσής Αυγής ήταν μερικά από τα ευρήματα των αστυνομικών στο σπίτι του νευρολόγου, ο οποίος δήλωσε και στις διωκτικές αρχές ενεργό μέλος του νεοναζιστικού κόμματος, και μέσω του συνηγόρου του τα χαρακτήρισε «εθνοτικά κειμήλια» (φωτ.).
Η ρατσιστική πρωτοβουλία του χρυσαυγίτη γιατρού να αναρτήσει χειρόγραφη πινακίδα στην οποία έγραφε «Die Juden sind hier unerwunschi» (εδώ οι εβραίοι είναι ανεπιθύμητοι), σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Η καταγγελία έφτασε σε μέλη του αντιφασιστικού μετώπου Θερμαϊκού και από εκεί στον δήμο. Αμέσως τον γιατρό επισκέφτηκαν εκπρόσωποι του δήμου και του ΕΟΠΥΥ και, αφού η πινακίδα κατέβηκε, στάλθηκε αναφορά στον ιατρικό σύλλογο και στην εισαγγελία, χωρίς όμως να γίνει άμεση κινητοποίηση.
Ωστόσο, το περασμένο Σάββατο η αστυνομία ενημερώθηκε για όσα συνέβησαν από αναρτήσεις σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και οργανώθηκε επιχείρηση έρευνας στο σπίτι του 57χρονου νευρολόγου, ο οποίος συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου για δώδεκα μαχαίρια που βρέθηκαν στην κατοχή του, τα ναζιστικά ξίφη και 64 ναρκωτικά χάπια, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται και κατηγορίες για ρατσιστική συμπεριφορά. Κατασχέθηκαν επίσης, από αστυνομικούς της κρατικής ασφάλειας Θεσσαλονίκης, τα ναζιστικά σύμβολα και το έντυπο υλικό που είχε. «Ο δήμος κινητοποιήθηκε αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τι συνέβη στο ιατρείο του παλιού δημαρχείου και κατήγγειλε το περιστατικό, τόσο στον ιατρικό σύλλογο όσο και στην εισαγγελία», τόνισε μιλώντας στη «Θ» ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής.
Το συγκεκριμένο ιατρείο, όπου απασχολούνταν ο 57χρονος νευρολόγος, παραχωρήθηκε από τον δήμο στο παλιό δημαρχείο Μηχανιώνας, όπως και σε τρεις άλλους ιατρούς, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως παρότι ο Οργανισμός είχε κλείσει τα ιατρεία του, ο 57χρονος εξακολουθούσε να εργάζεται, εξετάζοντας ασθενείς και έχοντας κολλημένη στο τζάμι της εισόδου τη ρατσιστική πινακίδα.

Λόγω… εγκαινίων

Η ανάρτηση της συγκεκριμένης πινακίδας δεν αποκλείστηκε να συνδυάζεται με τα όσα συνέβησαν στις 22 Φεβρουαρίου στη Νέα Μηχανιώνα, όπου οι χρυσαυγίτες, παρά την αναδίπλωσή τους την περίοδο των αποκαλύψεων για τη δράση του νεοναζιστικού κόμματος, ξαναεγκαινίασαν τα γραφεία τους. Μάλιστα, στη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν μεταφερόμενοι οπαδοί απ’ όλη τη Μακεδονία, μίλησαν τρεις βουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος και συγκεκριμένα οι Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Η συγκέντρωση των εγκαινίων προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους των αντιφασιστών της περιοχής, που πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση και μάλιστα η πλατεία όπου έγιναν τα εγκαίνια των γραφείων της τοπικής Χρυσής Αυγής περικλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Εκτιμάται πως ο γιατρός, που είναι θαυμαστής του νεοναζιστικού κόμματος, επέλεξε τη συγκεκριμένη ημέρα για να εκδηλώσει τη νοσταλγία του στον ναζισμό, αναρτώντας τη συγκεκριμένη πινακίδα.
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως ο 57χρονος, όταν ρωτήθηκε από εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ για ποιο λόγο το έκανε αυτό, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ζητώντας συγγνώμη και προσπαθώντας να το αποδώσει σε… λάθος, δείχνοντας μάλιστα πανικοβλημένος. Ωστόσο ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε ότι η χειρόγραφη ρατσιστική ανακοίνωση είναι δική του, παρά τις αντίθετες μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Και ο συνήγορός του ανέφερε ότι ο γιατρός αρνείται ότι είναι υπεύθυνος για την πινακίδα και ότι την περίοδο εκείνη απουσίαζε από τη Μηχανιώνα. Επίσης, η αδερφή του σε δηλώσεις, που έκανε το πρωί της Κυριακής στα δικαστήρια, επιβεβαίωσε για την ενεργή συμμετοχή του 57χρονου στη Χρυσή Αυγή, τονίζοντας πάντως ότι και η ίδια του ζήτησε να μην εξωτερικεύει τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις.
Την Κυριακή η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννα Κατσή άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για δύο διατάξεις των νόμων που αφορούν φυλετικές διακρίσεις και ρατσιστική συμπεριφορά, για παράνομη οπλοκατοχή και για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών χαπιών για προσωπική χρήση, τον παρέπεμψε να δικαστεί στο αυτόφωρο μονομελές πλημμελειοδικείο και τον άφησε ελεύθερο.

Η επανεμφάνιση των νεοναζιστών της Μηχανιώνας

Η Νέα Μηχανιώνα, με τη λειτουργία των γραφείων του νεοναζιστικού κόμματος πριν από την αποκάλυψη της εγκληματικής δραστηριότητας των ηγετικών στελεχών του, θεωρούνταν από τα χρυσαυγίτικα «κάστρα» μαζί με τον Λαγκαδά. Στις προηγούμενες εκλογές η Χρυσή Αυγή πήρε 7,6%, όμως μετά τις ποινικές διώξεις η τοπική οργάνωση αποδυναμώθηκε και τα γραφεία δεν είχαν καθόλου κινητικότητα, ειδικά μετά την έντονη παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή.
Σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες που μίλησαν στη «Θ», στη Νέα Μηχανιώνα η ενεργή δραστηριότητα των χρυσαυγιτών επικεντρώνεται σε μία ομάδα που δεν υπερβαίνει τα δέκα άτομα. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως μεταξύ των πρωτεργατών είναι ένας Σύρος, ο οποίος είναι χρόνια μετανάστης στην Ελλάδα, ζει στην περιοχή και έχει απασχοληθεί κυρίως σε αλιευτικές δραστηριότητες, στις οποίες εργάζονται πολλοί αιγύπτιοι εργάτες και οι οποίοι έχουν αποτελέσει στόχο των χρυσαυγιτών, παρότι ρατσιστικά επεισόδια δεν πήραν διαστάσεις. Ο συγκεκριμένος διατηρεί μάλιστα και αθλητικό σύλλογο εκμάθησης πολεμικών τεχνών, ενώ αυτό που είχε εκπλήξει τους ντόπιους ήταν ότι συμμετείχε στις ρατσιστικές εκστρατείες του κόμματος με διανομή τροφίμων «μόνο για Έλληνες», ρωτώντας όσους περίμεναν στην ουρά για την… ελληνική καταγωγή τους.
Παρότι οι χρυσαυγίτες της Νέας Μηχανιώνας εδώ και καιρό δεν ανέπτυσσαν δραστηριότητα, το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά τις ανακοινώσεις των υποψηφίων για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης ενεργοποιήθηκαν, εγκαινιάζοντας εκ νέου τα γραφεία τους, που μάλιστα δεν άλλαξαν ούτε χώρο. «Συνήθως οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις τους είναι… μεταφερόμενοι, οι ενεργοί στην περιοχή είναι λίγοι», παρατηρούσαν οι ίδιοι τοπικοί παράγοντες.

Αρνείται ο γιατρός

Χθες για ακόμη μία φορά ο 57χρονος νευρολόγος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης αρνήθηκε ότι ήταν εκείνος που ανήρτησε τη ρατσιστική πινακίδα, ισχυριζόμενος πως ο ίδιος ήταν αυτός που την κατέβασε από το τζάμι του ιατρείου, παραλείποντας όμως να πει πως αυτό έγινε ύστερα από την επίσκεψη εκπροσώπων του δήμου και του ΕΟΠΥΥ. «Δεν είμαι ρατσιστής, τιμώ τον όρκο του Ιπποκράτη», ανέφερε ο γιατρός, ο οποίος ζήτησε και πήρε αναβολή να δικαστεί στο μονομελές την προσεχή Παρασκευή.

πηγή

ΥΓ από ακτιβιστή: Προς συμπλήρωση του ρεπορτάζ και σύμφωνα με τσεκαρισμένες πληροφορίες: Όταν μπήκανε στο ιατρείο εκπρόσωποι του Δήμου και κατέβασαν την αναρτημένη ρατσιστική επιγραφή παρουσία του γιατρού, και καθώς αυτός απολογούνταν λέγοντας "Δεν είμαι ναζιστής" χτύπησε το κινητό του και είχε για ringtone то "Das Deutschlandlied", τον εθνικό ύμνο της Γερμανίας. Και έτρεχε πανικόβλητος να το κλείσει. (κωμωδία )
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.