"Μη βλέπετε διάφορους γελοίους που εμφανίζονται ως ρεμπετολόγοι. Αυτοί ανακατεύουν τον Τσιτσάνη με το παραδάκι. Αυτά, εγώ τα αποδοκιμάζω και καλά κάνω... Εμείς δίνουμε συναυλίες δωρεάν. Το καυχιέμαι - και... με το δίκιο μου. Δεν είμαι από τους πληρωμένους".

Η εισαγωγή του ποιητή στη συναυλία που διοργάνωσαν χθες το απόγευμα στο πατάρι του βιβλιοπωλείου τους στη Θεσσαλονίκη οι εκδόσεις "Ιανός", ήταν μάλλον μικρή, ολιγόλογη.

"Αφορμή" για τη συναυλία - σύμφωνα με το διοργανωτή εκδοτικό οίκο - ήταν "η συμπλήρωση (στις 17 του περασμένου Ιανουαρίου) 30 χρόνων από τον θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη (1915-1984) και το βιβλίο Ανθολογία τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη, με κριτικό υπόμνημα" (κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2009).

Και ο 83χρονος Ντίνος Χριστιανόπουλος - εμφανώς ταλαιπωρημένος μετά την πρόσφατη πολύμηνη περιπέτεια της υγείας του, τους ...έκανε το χατίρι, και...απρόσμενα, - σαν να’ ταν "άλλος"- είχε κάτι καλό να πει για όλους ... .

-"Εξαιτίας μου "Η παρέα του Τσιτσάνη" ("οχι κομπανία- "παρέα" διευκρίνιζε προ 15ετίας -όταν ιδρύθηκε κι άρχισε τις εμφανίσεις της η ομάδα των μουσικών με επικεφαλής τον ποιητή) έχει ένα χρόνο να εμφανιστεί. Και αξίζει τον κόπο. Αν έχετε ακούσει καλύτερο μπουζούκι από τον Στρουθόπουλο να μου τρυπήσετε τη μύτη..", αλλά και ...

- "Η μικρή αυτή (για την ερμηνεύτρια Δώρα Στρουθοπούλου) είναι η νέα Μαρίκα Νίνου", και για την έκδοση του "Ιανού" :

- "Είναι το καλύτερο βιβλίο μου για τον Τσιτσάνη (για την ογκώδη - 375 σελίδων - Ανθολογία των 187 τραγουδιών του Τσιτσάνη). Μου πήρε 15 χρόνια να το ολοκληρώσω. Κινδύνεψα να πεθάνω από την υπερκόπωση. Δεν το μετάνιωσα. Άξιζε τον κόπο. Ότι άλλο έχω γράψει για τον Τσιτσάνη, το έχω αποκηρύξει. Ήταν όλα μέτρια..."

"Κολοφώνα των αρετών του ρεμπέτικου, συνθέτη που είχε Παιδεία, Μακρυγιάννη του τραγουδιού" χαρακτήρισε τον Βασίλη Τσιτσάνη:

"Τον συνάντησα για πρώτη φορά όταν ήμουν 11 χρονών (το 1942) στη Θεσσαλονίκη. Έξι μήνες προτού παντρευτεί… . Έκτοτε - στα 42 χρόνια που ακολούθησαν ως το θάνατο του (το 1984) ήταν λιγοστές οι επικοινωνίες μας. … Κάποτε του έστειλα στίχους μου να τους μελοποιήσει μου τους επέστρεψε, δεν του άρεσαν. Με ρωτούσε για ορισμένα τραγούδια του. του απαντούσα "Απαράδεκτο"! . Θύμωνε . Μαλώναμε πολύ όσο ζούσε ... Δεν πειράζει, τον θεωρώ κορυφαίο…»

Στην εισήγηση του, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος εκτός από το βιβλίο (στις 375 σελίδες του καταγράφονται τα 700 τραγούδια που φέρεται να έγραψε ο Τσιτσάνης και επιλέγονται από τον ποιητή τα 184 "καλύτερα"), αναφέρθηκε και στο CD που εξέδωσε πρόσφατα ο γιός του Βασίλη Τσιτσάνη ("σας το συνιστώ , αν μπορείτε να το αγοράσετε -όπως και το βιβλίο- πόσα εξάλλου σ αυτή την άθλια εποχή αξίζουν τον κόπο;" ειπε μεταξύ άλλων) .

Την "Παρεά του Τσιτσάνη" απαρτίζουν οι: Ντίνος Χριστιανόπουλος, τραγούδι, Νίκος Στρουθόπουλος, μπουζούκι-τραγούδι, Νίκος Ζυγούρας, κιθάρα-τραγούδι και Δώρα Στρουθοπούλου, τραγούδι.

Στη συναυλία που ακολούθησε "Η παρέα του Τσιτσάνη" ερμήνευσε συνολικά 20 τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη ("Το μινόρε του Τσιτσάνη" , "Ο γάμος του Τσιτσάνη", Αράπικο, "Μ΄ενα πικρο αναστεναγμό", "Πέφτεις σε λάθη", "Που θα τα βρείς αλλού στρωμένα" κ.α).

Οι 150 και πλέον ακροατές που κατέκλεισαν το πατάρι του βιβλιοπωλείου ήταν στην πλειονότητα τους παλιοί ρεμπέτες, παλιοί θαμώνες ταβερνών της πόλης (και ακόμα ...φασαριόζοι καθώς, λίγο έλειψε να γίνει παρεξήγηση στο ακροατήριο).

Ανάμεσα σε παλιούς ρεμπέτες και ρεμπετολόγους, πανεπιστημιακούς και λογοτέχνες και λιγοστούς περιπατητές της οδού Αριστοτέλους που έσπευσαν απόγευμα Σαββάτου του Λαζάρου να δουν τον ποιητή που ...αναστήθηκε τραγουδώντας Τσιτσάνη, βρέθηκε και μια ομάδα νεαρών μαθητών γυμνασίου από την περιφέρεια.

Η σχολική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη τους έδωσε την ευκαιρία να δουν και ν ακούσουν από κοντά τον ποιητή ...

Ήταν αυτά τα παιδιά που δημιούργησαν ουρές στο τέλος της συναυλίας ζητώντας από τον εμφανώς κουρασμένο Ντίνο Χριστιανόπουλο μια αφιέρωση στα αντίτυπα των ποιημάτων του που αγόρασαν με το χαρτζιλίκι τους από τους πάγκους του βιβλιοπωλείου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.