του Τάσου Σταμάτη *

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά τις τεράστιες μειώσεις στην κρατική επιχορήγηση των Δήμων, η μόνιμη απάντηση των οικονομικών διαχειριστών του Δήμου μας σε οποιοδήποτε ζήτημα, ήταν και είναι «δεν υπάρχουν χρήματα».
Έγινε κάτι λοιπόν την τελευταία τετραετία στην οικονομική διαχείριση του δήμου μας, έτσι ώστε να πάψει ο Δήμος μας να είναι ελλειμματικός και να μην ακούγεται πια αυτή η φράση;
Απολύτως τίποτα. Το μόνο που απαντούσαν οι οικονομικοί διαχειριστές του δήμου, είναι και ήταν, ότι μειώθηκαν οι θεσμοθετημένοι πόροι (κρατική επιχορήγηση), χωρίς βέβαια να μας πουν γιατί και ποιοι αποφάσισαν να επιβάλουν αυτές τις μειώσεις.
Ακόμα και οι νυν υποψήφιοι, Τσαμασλής και Μαυρομάτης, τάζουν έργα και υποδομές στην προεκλογική τους εκστρατεία, έχοντας ως δεδομένο το ρητό «λεφτά δεν υπάρχουν», με μοναδική λύση για έσοδα το ξεπούλημα της περιουσίας του δήμου, τον εκ νέου δανεισμό και την ανάθεση όσο περισσοτέρων υπηρεσιών μπορούν σε ιδιώτες. Δηλαδή μία από τα ίδια, όσα βλέπαμε τόσα χρόνια και οδήγησαν τον δήμο μας σε αυτή την μίζερη κατάσταση. Απλή διαχειριστές της περιουσίας των πολιτών του δήμου μας.

Στην ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ έχουμε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης, ένα εντελώς διαφορετικό όραμα, για την οικονομική διαχείριση στον δήμο μας.
Η σωστή λειτουργία και οργάνωση του δήμου είναι αφενός η εγγύηση για την ορθή, άμεση αντιμετώπιση και επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας, αφετέρου αποτελεί τον μηχανισμό που ρυθμίζει και καθορίζει τους ρυθμούς οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής ανάπτυξης μια τοπικής οικονομίας.

Το τρίπτυχο: «Σωστή οικονομική διαχείριση -  εύρωστος δήμος – δύναμη για τους πολίτες»

Με δεδομένη από την μία πλευρά την τεράστια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την χώρα μας, αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησαν οι υπηρέτες των μνημονίων, που ποτέ δεν καταδίκασαν οι Τσαμασλής και Μαυρομάτης, και από την άλλη την πολύ μεγάλη μείωση των θεσμοθετημένων για τους δήμους πόρων, μόνο μια σωστή οικονομική διαχείριση, μπορεί να οδηγήσει καταρχήν στην επιβίωση του δήμου και κατά δεύτερον με μια έξυπνη και εμπνευσμένη αξιοποίηση των εργαλείων της σύγχρονης Ευρωπαϊκής πραγματικότητας (ΕΣΠΑ, λοιπά Ευρωπαϊκά προγράμματα), μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων;
-       Εξοικονόμηση πόρων από την μη χρήση ειδικών συνεργατών και Γενικού Γραμματέα στον Δήμο.
Ο Δήμος Θερμαϊκού έχει καταντήσει ο «Δήμος των τρίτων» Αν διαβάσουμε τις επίσημα δημοσιευμένες τριμηνιαίες καταστάσεις εξόδων του δήμου, θα παρατηρήσουμε ότι οι τιμολογηθέντες αμοιβές τρίτων και παροχές τρίτων (δλδ. Ειδικών συμβούλων, ειδικών γραμματέων κλπ κλπ ανέρχονται για τα τρία τελευταία τρίμηνα του  2013 στο ποσό των 1.823.801 Ευρώ.  ΠΡΟΣΟΧΗ σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι αμοιβές των αιρετών και οι αμοιβές των υπαλλήλων του δήμου (3.508.788 Ευρώ).

-       Εξοικονόμηση πόρων από την εκπόνηση μελετών.
Εκατοντάδες μελέτες υπάρχουν στα συρτάρια του δήμου.
Μόνο για μελέτες ο δήμος έχει τιμολογήσει στα 3 τελευταία τρίμηνα του 2013 το ποσό των 610.647 Ευρώ και έχει προϋπολογίσει στον σχεδιασμό του έξοδα μελετών για το 2013 1.384.319 Ευρώ.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μελετών θα εκπονείται από την τεχνική υπηρεσία του δήμου.

-       Μείωση των δαπανών του δήμου στην μηχανογραφική υποστήριξη, αναβάθμιση προγραμμάτων, στην προμήθεια αναλωσίμων υλικών, στην μη χρήση του δικαιώματος δωρεάν κινητής τηλεφωνίας, στο κόψιμο τηλεφωνικών γραμμών.
Μόνο για τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2013 η δαπάνη για αναλώσιμα υλικά ανήρθε στα 370.305 Ευρώ.

-       Εξοικονόμηση πόρων από την ένταξη σε Ευρωπαϊκά προγράμματα απασχόλησης.

-       Αλλαγή τραπεζικών λογαριασμών του δήμου, μέσω ανοιχτών προσφορών των τραπεζών, προκειμένου να επιτευχθούν μεγαλύτερα επιτόκια για τον δήμο και πιο ωφέλιμες υπηρεσίες για τους υπαλλήλους, με στόχο να διπλασιαστούν οι αποδόσεις των καταθέσεων των χρημάτων του δήμου.

-       Επαναδιαπραγμάτευση όλων των δανειακών συμβάσεων του δήμου.

-       Δημιουργία Δημοτικού Πρατηρίου καυσίμων, για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιακών οχημάτων και μηχανημάτων του δήμου, καθώς και την τροφοδοσία των σχολείων και δημόσιων κτηρίων με πετρέλαιο θέρμανσης.
Ο εφοδιασμός θα γίνεται απευθείας από τα διυλιστήρια, σε τιμή χονδρικής χωρίς μεσάζοντες.
Ο καλύτερος έλεγχος του ανεφοδιασμού, σε συνδυασμό με την μείωση κόστους αγοράς των καυσίμων, θα έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση των δαπανών του δήμου σε αυτόν τον τομέα.

«ΕΣΠΑ και άλλα Ευρωπαικά προγράμματα»

Ένα μεγάλο κεφάλαιο για την νέα δημοτική αρχή θα είναι και η χρήση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 πρόγραμμα δράσεις για το περιβάλλον, κ.α.

Στην ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ Θερμαϊκού θα επιδιώξουμε την άντληση όσο περισσοτέρων πόρων και την ένταξη όσο περισσοτέρων έργων στα προγράμματα αυτά.
ΟΧΙ έργων που θα έρθουν ουρανοκατέβατα στο μυαλό του Δημάρχου ή κάποιου δημοτικού συμβούλου, αλλά ύστερα από συζήτηση και προτάσεις των τοπικών κοινωνιών, για να καλυφθούν οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Αυτό εντάσσεται και στην μεγαλύτερη καινοτομία του προγράμματος της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, για πραγματική και ουσιαστική λειτουργία των τοπικών συμβουλίων και των 8 τοπικών διαμερισμάτων του δήμου μας. Τα τοπικά συμβούλια θα διαχειρίζονται έναν τοπικό προϋπολογισμό, θα είναι αυτά που θα συναποφασίζουν με την τοπική κοινωνία (ακόμα και με τοπικά δημοψηφίσματα), πια έργα και με πια σειρά θα εκτελούνται για κάθε περιοχή.

ΟΧΙ με ανάθεση έργων σε ιδιωτικές εταιρείες και μελετητές που θα καρπώνονται τεράστιες αμοιβές.

ΟΧΙ με ανάθεση έργων σε ημέτερους, σε σπασίματα έργων για να γίνονται αναθέσεις εκεί που θέλουμε, ΟΧΙ σε υπερτιμολογήσεις.

Και προπάντων ΟΧΙ για να κερδίσουν και να ωφεληθούν οι λίγοι.
Οι τοπικές κοινωνίες θα αποφασίζουν ποιες είναι οι προτεραιότητες κάθε περιοχής.
Με πλήρη διαφάνεια και ανοιχτό οικονομικό έλεγχο.

Η εξοικονόμηση πόρων και η χρήση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι αυτή που θα οδηγήσει τον δήμο στην ανάπτυξη.
Στην ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.
-       Για να μπορεί ο Δήμος να αυξήσει την χρηματοδότηση για την υγεία που έχει πλήρως αποδωμήσει η κεντρική εξουσία. Με την χρηματοδότηση κοινωνικών ιατρείων, κοινωνικών φαρμακείων και την χορήγηση πλήρους υγειονομικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους.

-       Για να αυξήσει ο δήμος την χρηματοδότηση των σχολείων από τα έσοδα του δήμου.

-       Για να μπορεί ο δήμος να ενισχύσει τους οικονομικά άπορους βάση του νόμου 3463/10 αρθ. 202.

-       Για να μπορεί ο δήμος να βοηθήσει τους επαγγελματίες τις περιοχής που καταστρέφονται από την οικονομική κρίση, μειώνοντας τα ενοίκια των δημοτικών καταστημάτων, να μειώσει τα δημοτικά τέλη και να χρεώνει ανάλογα με την κερδοφορία της επιχείρησης, να μειώσει τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.  

-       Για να μπορεί ο δήμος να μειώσει τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες και να έχει ενιαία χρέωση τελών σε όλο τον δήμο. Να απαλλάξει από την πληρωμή δημοτικών τελών τους οικονομικά αδύνατους.

-       Για να μπορέσει ο δήμος να αλλάξει ριζικά τον τρόπο αποκομιδής σκουπιδιών και να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Τακτικό πλύσιμο κάδων, οριοθέτηση κάδων και προμήθεια νέων κάδων.

-       Για να μπορεί ο δήμος να ιδρύσει γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα έχει σαν στόχο την δημιουργία ή και την ανασυγκρότηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με σκοπό την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων.   Να αξιοποιήσει τις δημόσιες εδαφικές εκτάσεις, να έχει την μέριμνα για αναδασμούς, αρδευτικά δίκτυα και αγροτικές οδοποιίες. Να οργανώνει σεμινάρια και ημερίδες. Σε συνεργασία με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών να κατατεθούν φάκελοι για την καταχώρηση ονομασιών τοπικών προϊόντων ως ΠΟΠ-ΠΓΕ. 

-       Για να μπορεί ο δήμος να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει τις εθελοντικές ομάδες που δρουν στον Δήμο μας, και συμβάλουν στην καθαριότητα της περιοχής μας, στην υγεία των κατοίκων, στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής μας. Στήριξη των αθλητικών ομίλων και σωματείων της περιοχής μας.


Γιατί όλοι μαζί, Δημότες και Δημοτική αρχή μπορούμε καλύτερα.
Χωρίς μεσάζοντες. Χωρίς εξυπηρετήσεις.
Με προτεραιότητα στις ανάγκες των πολιτών και όχι στις τσέπες των ημετέρων.


* Αναστάσιος (Τάσος) Σταμάτης
Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος
Εκλογικής Ενότητας Επανομής
ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ – ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
Υπ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σπύρος Κουζινόπουλος
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Η παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων με τον τρόπο που γίνεται ξεπερνά κατά πολύ τις πρακτικές της Αυριανής της δεκαετίας του 1980. Κρίμα διότι αφενός ο συγγραφέας του άρθρου είναι και οικονομολόγος, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα σχετικός με λογιστικά μεγέθη, και αφετέρου κρίμα διότι από τη στιγμή που η Συμπολιτεία θέλει να πρεσβεύει το καινούργια και υγιή δύναμη που προσδοκά να αναλάβει τις τύχες του δήμου, να χρησιμοποιεί προπαγανδιστικές πρακτικές χειρίστου επιπέδου για τη δημιουργία εντυπώσεων προεκλογικά. Τι σχέση έχουν οι αμοιβές τρίτων και οι παροχές τρίτων με τις αμοιβές των αιρετών και των μετακλητών υπαλλήλων ειδικών θέσεων (γενικός γραμματέας και ειδικοί συνεργάτες του Δημάρχου);;; Προς αποκατάσταση της αλήθειας, οι αμοιβές υπαλλήλων ειδικών θέσεων για όλο το 2013 ανήλθαν σε 66.000€!!! Αγαπητέ κύριε Σταμάτη είτε δε γνωρίζετε τι είδους δαπάνες περιλαμβάνονται στις Αμοιβές και Παροχές Τρίτων, οπότε καλύτερα να διαβάζετε πρώτα πριν γράψετε κάτι, είτε σκόπιμα στρεβλώνετε την αλήθεια για τη δημιουργία εντυπώσεων. Δεν είναι κακό να μη γνωρίζει κάποιος κάτι...κακό είναι να το παίζει ότι γνωρίζει. Και ακόμη πιο κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια!!
    Επίπλέον αναφέρεστε στην Εξοικονόμηση πόρων από την ένταξη σε Ευρωπαϊκά προγράμματα απασχόλησης. Σε ποιά προγράμματα αναφέρεστε;; Διότι και τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας (πεντάμηνα κλπ) τα οποία οι αριστερές δυνάμεις θεωρούν ελαστικές μορφές απασχόλησης (αν δεν κάνω λάθος η θέση της Συμπολιτείας είναι μόνιμη και σταθερή εργασία), από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται. Θα κάνει η Συμπολιτεία χρήση τέτοιων προγραμμάτων για να έχει παροχή εργασίας χωρίς κόστος;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.