Ντιμπέιτ με τη συμμετοχή και των πέντε υποψηφίων για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ενώπιον κοινού 300 ή και 500 πολιτών. Σημειώνεται ότι ο διάδοχος του σημερινού προέδρου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για πρώτη φορά και κατά τα προβλεπόμενα από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, θα εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο Ντιμπέιτ συμμετείχαν οι Ζαν - Κλωντ Γιούνκερ (υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), Μάρτιν Σουλτς (νυν πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών), Γκι Βερχόφσταντ (νυν επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και υποψήφιος του ίδιου κόμματος), Σκα Κέλλερ (υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων) και ο Αλέξης Τσίπρας (πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς).

Ο Αλέξης Τσίπρας στις τοποθετήσεις του έθεσε το ζήτημα της λιτότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ επισήμανε πως αυτό που ζητάει «είναι μια συνολική ελάφρυνση του χρέους». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας «Νέας Συμφωνίας» για την ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από την ανάπτυξη. Με τις πολιτικές της λιτότητας «η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται και ιδίως η ανεργία των νέων που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις», τόνισε. Επίσης επισήμανε το «έλλειμμα δημοκρατίας» στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να αποφασίζουν για σημαντικά ζητήματα οι πολίτες μέσω δημοψηφισμάτων και όχι οι αποφάσεις να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες. «Οι ηγέτες συζητούν και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η κ. Μέρκελ», τόνισε.

Σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς για το παρασκήνιο της συνόδου Κορυφής των Καννών το Νοέμβριο του 2011 χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια απάντηση. «Τι συνέβη στις Κάννες; Με ποιο δικαίωμα η ΕΕ συζητούσε παρασκηνιακά για την αντικατάσταση δύο πρωθυπουργών [Γ.Παπανδρέου και Σ.Μπερλουσκόνι] για να τοποθετηθούν τεχνοκράτες. Με ποιο δικαίωμα αποφασίζετε εσείς τι δημοψήφισμα θα γίνονταν στην χώρα μας παραβιάζοντας τους συνταγματικούς κανόνες», ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ολόκληρο το Debate

* Προεπιλεγμένη είναι η ελληνική μετάφραση. Σε περίπτωση που επιθυμείτε Μπορείτε να επιλέξετε γλώσσα κάτω δεξιά στην οθόνη, αριστερά από την επιλογή της μεγέθυνσης





Τη συζήτηση συντόνισε η Ιταλίδα δημοσιογράφος Μόνικα Ματζόνι παρουσιάστρια και διευθύντρια του ιταλικού δημόσιου σταθμού RAI News24. Η συζήτηση ήταν χωρισμένη σε τρία μέρη με διαφορετική θεματολογία το καθένα. Μεταξύ άλλων οι υποψήφιοι μίλησαν για την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, την ανεργία και τις πολιτικές λιτότητας, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την κρίση στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό, τη θρησκεία κ.α.

Κάθε υποψήφιος είχε στη διάθεσή του λίγα λεπτά προκειμένου να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του και μόλις 1 λεπτό για να απαντήσει στις ερωτήσεις ή να σχολιάσει τις απαντήσεις των αντιπάλων του. Πολίτες από όλη τη Ευρώπη μπορούσαν να σχολιάσουν τη συζήτηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το #tellEUROPE. Πρώτοι στα tweets ήρθαν η Βρετανία, η Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.
22:00 Απόλυτη ακρίβεια για τη διοργάνωση της Eurovision… Η εκπομπή μόλις ξεκίνησε. Ο Μάρτιν Σουλτς, ως απερχόμενος πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και ο Γκι Φερχοφστατ «αποχαιρέτισαν» τον εκλιπόντα ευρωβουλευτή και πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου.
22:05 «Είμαι ο Αλέξης Τσίπρας, υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και είμαι από την Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που περιέγραψε την χώρα του ως το πειραματόζωο που δέχτηκε τις καταστροφικές πολιτικές της ευρωπαϊκής ηγεσίας.
«Εύχομαι να μην τα ζήσει κανένας άλλος άνθρωπος στην ήπειρο» προσέθεσε και ρώτησε τους αντιπάλους του αν ό,τι έγινε στην Ελλάδα είναι ιστορία που πρέπει να επαναληφθεί ή είναι μια τραγωδία. Ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι «μια δική μου επιτροπή που θα είναι χωρισμένη μισή μισή σε άνδρες και γυναίκες θα αγωνίζεται κατά της φοροδιαφυγής και υπέρ της απασχόλησης».
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ δεσμεύθηκε για δημιουργία θέσεων εργασίας, τήρηση των δημοσιονομικών μεγεθών και ζήτησε ιδέες για μια καλή εξέλιξη στην Ευρώπη… μνημόνιο με άλλα λόγια… Η Σκα Κέλλερ είπε ότι πρέπει να διαμορφωθεί η Ευρώπη της οικολογίας της δημοκρατίας και των πολιτών…

Schulz-Martin
22:15 Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε ερώτηση για την ανεργία. «Αν συνεχίζουμε τις πολιτικές της λιτότητας δεν θα λύσουμε το τεράστιο πρόβλημα της ανεργία. Δόθηκαν ένα τρις για τη διάσωση των τραπεζών και μόνο έξι δισ. για τους νέους άνεργους. Η λύση είναι να προχωρήσουμε σε νιου στιλ».
Επιμένει ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στην ανάγκη «εξυγίανσης» και «δημοσιονομικής πειθαρχίας». Πάλι λιτότητα δηλαδή… Αντιπαράθεση μεταξύ Φερχοφστατ και Γιούνκερ. Ο φιλελεύθερος υποψήφιος αναφερόμενος στον σοσιαλδημοκράτη είπε «Μάρτιν δεν είσαι πάντα έξυπνος, ο Ζακ Ντελόρ όμως ήταν».
Έπειτα παρενέβη ο Αλέξης Τσίπρας. «Οι ιδέες που εκφράζει ο Γκι είναι -νομίζει- καινούριες αλλά είναι πολύ παλιές. Είναι αυτές οι ιδέες που δημιούργησαν την κρίση του ’29. Αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση πρέπει να εγκαταλείψουμε τη λιτότητα, να τονώσουμε την ενεργό ζήτηση και να φύγουμε από την παράνοια του χρέους, εφαρμόζοντας λύση ανάλογη με του 1953 για τη Γερμανία».
22:20 Δημοσιονομική πειθαρχία θέλει και ο Μάρτιν Σουλτς. ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Κάτι θυμίζει… Σχόλιο για τη διοργάνωση: Ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπάρχει κοινό, που είναι ιδιαίτερα θερμό. Ο Αλέξης Τσίπρας, αν και μιλά στα ελληνικά κερδίζει το χειροκρότημα, όπως και η Σκα Κέλλερ και ο Γκι Φερχοφσταντ. Σαφώς πιο ήπιος ο Γιούνκερ.
22:28 Κατά των αντιπάλων του καταφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το ζήτημα των τραπεζών. «Έχω μείνει άναυδος γιατί ο Γκι υπερασπίστηκε bail in προγράμματα μετά τα bail out προγράμματα.  Η νέα λογική είναι να φορτώνουν όσους έχουν καταθέσεις στις τράπεζες. Τη συμμερίζεται ο Μάρτιν και ο Ζαν Κλοντ»;
«Να μην συζητάμε τα πράγματα που έχουν ήδη γίνει» είπε ο Γιούνκερ σχετικά με τις τράπεζες.
22:35 «Για τον ευρωσκεπτικισμό είναι υπαίτιες οι τρεις πολιτικές οικογένειες που κυβερνούν την Ευρώπη. Πρέπει να δώσουμε εναλλακτική, να δώσουμε εναλλακτική για την Ευρώπη, να την σώσουμε αλλάζοντας το πλαίσιο της. Γιατί σήμερα αναδιανέμει πόνο φτώχεια και εξαθλίωση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό αν επιστρέψει η Ελλάδα στην δραχμή και η Ιταλία στη λιρέτα;» αναρωτήθηκε ο Γκι Φερχοφταντ. Κάποιος επενδύει στο φόβο… και είναι ο υποψήφιος των φιλελευθέρων…

Verhofstadt-Guy
22:44 «Να μην αποδεχτούμε την άνοδο των νεοναζί στην εξουσία της Ουκρανίας. η Ευρώπη πειραματίζεται με τα υλικά του ψυχρού πολέμου» είπε για την κρίση στην περιοχή ο Αλέξης Τσίπρας. Η Σκα Κέλλερ επιθυμεί την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας με παύση των πωλήσεων όπλων στη χώρα από την Ευρώπη. Να αυξήσουμε την ένταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας κυρίως στις χρηματικές ροές θέλει ο Γιούνκερ. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εμφυλίου στην Ουκρανία, οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τη στρατιωτική σύρραξη, πρέπει να το κάνουμε, είπε ο Σουλτς.
22:48 Η κουβέντα για τα κινήματα ανεξαρτησίας. Η άποψη του Φερχοβσταντ είναι να λυθούν σε εθνικό επίπεδο. Η Ισπανία με την Καταλονία για παράδειγμα.
Τσίπρας: Πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα των λαών να ορίσουν το μέλλον τους,σεβόμενοι και το Διεθνές Δίκαιο. Αναφέρεται στην Ισπανία και στην Ουκρανία.
Γιούνκερ: δεν είναι θέμα γι αυτό το debate. Πρέπει να γίνονται σεβαστά τα συντάγματα των χωρών.
 Σουλτς: Οι χώρες αποφασίζουν με βάση το σύνταγμα τους. Η Ε.Ε. δεν είναι δυνατόν να δώσει ενιαία απάντηση στο ερώτημα. Πρέπει να αποδεχθούμε τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο των συνταγμάτων των χωρών μελών
22:53 Για το καυτό θέμα της μετανάστευσης. Ο Φερχοφσταντ τάσσεται υπέρ μιας «κοινής πολιτικής». Παράξενο να θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο πρόβλημα τη στιγμή που χώρες μέλη συμμετέχουν σε επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες, εκεί που δημιουργούνται εστίες μετανάστευσης.
Τσίπρας: Δεν είναι αποτελεσματική η πολιτική της καταστολής. Πρέπει να αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική να αναθεωρηθεί η πολιτική του ασύλου. Να υπάρξει δίκαιη μοιρασιά ευθύνης.  Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη.
Σκα Κέλερ: Νόμιμους και ασφαλείς τρόπους για να φθάνουν οι μετανάστες, οι πρόσφυγες.
Europe-debate-1
22.57 Αυστηρή η Μόνικα, που συντονίζει το ντιμπέιτ… Και τα στατιστικά στοιχεία για την ανταπόκριση μέσω twitter και μετά η τελευταία ερώτηση. Και είναι για την θρησκεία, τα θρησκευτικά σύμβολα.
Σκα Κέλερ: Δεν χρειάζονται κανονισμοί για τα θρησκευτικά σύμβολα.
Διαφωνεί πλήρως ο Φερχοφσταντ και χειροκροτούν οι παρευρισκόμενοι. Υπέρ κοινής ευρωπαϊκής λύσης.
Τσίπρας: Κάθε πολίτης πρέπει να σέβεται τους συνταγματικούς κανόνες της χώρας και το κράτος τις πολιτισμικές παραδόσεις του πολίτη. Επικίνδυνο το κύμα αναχρονισμού, λέει και αναφέρεται στον νόμο κατά των αμβλώσεων που ψηφίστηκε στην Ισπανία, θέμα για το οποίο χειροκροτήθηκε έντονα…
Σουλτς: Η ελευθερία να δείχνει ο καθένα την πίστη του πρέπει να ισχύει για όλους, αλλά οι δημόσιοι χώροι πρέπει να είναι ουδέτεροι, γιατί ανήκουν σε όλους. Ακροβασίες από τον σοσιαλδημοκράτη…
23.05 Και τώρα: ποιος φταίει για την αδιαφορία των Ευρωπαίων για την Ευρώπη…;
Σκα Κέλερ: ο κόσμος ενδιαφέρεται αλλά δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει η ζωή τους. Δεν πιστεύονται την Ευρωβουλή… να ενδυναμώσουμε την δημοκρατία.
Φερχοβσταντ: Χρειαζόμαστε πολιτικούς που να υπερασπίζονται την Ευρώπη., που να προστατεύουν όσα δεν προστατεύονται σε εθνικό επίπεδο. (Αναφέρεται στο πρόσφατο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την NSA)
Γιούνκερ: Μιλάει για τα οφέλη- «εάν δεν είχαμε το ευρώ και την Ευρώπη θα είχαμε εμπλακεί σε νομισματικό πόλεμο»
Το θέμα της συνόδου των Κανών θέτει ο Αλέξης Τσίπρας στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καταχειροκροτούμενος. «Για ποιο λόγο έπρεπε να επιβάλει τι είδους σύνταγμα πρέπει να κάνει μια χώρα; Οι πολίτες απέχουν γιατί δεν πιστεύουν ότι η ψήφος τους συμβάλει πραγματικά…. Είναι μια σύνοδος ηγετών όπου τελικά αποφασίζει η κ.Μέρκελ».
Σουλτς: « Το debate  δείχνει ότι αλλάζουμε για περισσότερη δημοκρατία. είναι ένα βήμα μπροστά. Μιλάει για την ανεργία, για την φοροδιαφυγή. Όλοι περιμένουν μια ΄άλλη Ευρώπη΄»
23.11 Η σειρά της διαφθοράς και των λόμπις των Βρυξελλών…
Σκα Κελερ: Μεγάλο πρόβλημα τα λόμπι, που ξοδεύουν εκατομμύρια και επηρεάζουν την Κομισιόν και οι λαοί δεν ακούγονται. Αυτό πρέπει να σταματήσει…
Φερχοφσταντ: Δεν μπορείς να απαγορεύσεις τα λόμπι. Το πρόβλημα είναι η διαφθορά. Πρέπει να φτιάξουμε νέους κανόνες. Κάνει λόγο για έλλειμμα ηγεσίας και για την 'τράμπα» που γίνεται μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου
 Τσιπρας: η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι και υπόθεση της Ε.Ε. Απαιτείται ευρωπαϊκή νομοθεσία για την διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής των offshore. Όλα αυτά απαιτούν πολιτική βούληση γιατί κρύβουν πίσω τους πολύ μεγάλα συμφέροντα.
Σουλτς: Η διαφθορά είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο. Χρειαζόμαστε κοινούς κανόνες… η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από τη βούληση των χωρών να συνεργαστούν με εμάς.
23:22 Από τα highlight της βραδιάς. Αλέξης Τσίπρας: «Κε Γιούνκερ σας ρώτησα τι συνέβη στις Κάννες και δεν απαντήσατε. Μπορώ να σας δώσω από το δικό μου χρόνο για να απαντήσετε…».
23:25 Για το όραμα, γιατί πρέπει να σας ψηφίσουν οι πολίτες;
Φερχοφστατ: «Χρειάζεται ηγετική μορφή και όραμα στην Ευρώπη. Δουλειές, δουλειές, δουλειές»
Γιούνκερ: «Για μια Ευρώπη που δεν θα καλλιεργεί τους τεχνητούς διαχωρισμούς, για μια Ευρώπη που θα την ξαναερωτευτεί ο Ευρωπαίος»
Τσίπρας: «Θέλουμε μια Ευρώπη που θα ανήκει στο λαό της, με δημοκρατία και συμμετοχή, με δημοψηφίσματα όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Άμεσα να διώξουμε την τρόικα, την καταστρόικα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (καταχειροκροτείται). Βιώσιμη λύση για το χρέος».
Σουλτς: «Η Κομισιόν πρέπει να φέρει το συμφέρον του μέσου του Ευρωπαίου πολίτη. Ευκαιρία στη Νέα Γενιά να έχει ένα καλύτερο μέλλον».
Η βραδιά έκλεισε με την Σκα Κέλλερ να σηκώνει μαζί με τους υπόλοιπους υποψηφίους ένα χαρτί με το αίτημα να επιστραφούν τα κορίτσια που έχουν απαχθεί στη Νιγηρία από την Μπόκο Χαράμ.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.