Ανοικτή επιστολή προς τους νέους εκλεγμένους Ευρωβουλευτές έστειλε η πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη(CISD), Μαργαρίτα Καραβασίλη σχετικά με το θέμα της εισαγωγής και καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στις χώρες της ΕΕ.

«Μετά από 10 χρόνια, αλλά και μετά από 20 περίπου χρόνια embargo και σκληρών διαπραγματεύσεων, ο Υπουργός ΠΕΚΑ άνοιξε, στις βιομηχανίες που καιροφυλακτούσαν, την κερκόπορτα για την εισβολή ανεξερεύνητων ακόμη «τεχνολογιών» που θα καθορίσουν τη μοίρα των αγροτικών καλλιεργειών και της υγείας των Ελλήνων και Ευρωπαίων Πολιτών, ταυτίζοντας το όνομα της Ελλάδας, με ένα μείζον έγκλημα, το οποίο θα έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στις επόμενες γενιές, χωρίς καν να συνειδητοποιήσει σε ποια οικονομική, διατροφική και περιβαλλοντική περιπέτεια οδηγεί την Ευρώπη.» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Κυρίες και Κύριοι Ευρωβουλευτές,

Οι Έλληνες Πολίτες σας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους για να τους εκπροσωπήσετε κατά τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της χώρας στο πλαίσιο μιας Ευρώπης των Λαών.

Εκπροσωπείτε μια χώρα που χειμάζεται όχι μόνο από την οικονομική κρίση αλλά κυρίως από κρίση αξιών, σε μια Ευρώπη των Λαών που η εφαρμογή της πολιτικής της δέχεται τεράστιες και πολύπλευρες πιέσεις από τις διεθνείς αγορές και άλλα συμφέροντα.

Οι Έλληνες Πολίτες προσδοκούν από σας να διαπραγματευθείτε σθεναρά ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν, με σοβαρές επιπτώσεις στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό μέλλον.

Ένα από τα πρώτα θέματα που θα κληθείτε να διαβουλευτείτε και να ψηφίσετε είναι η απελευθέρωση της εισαγωγής και καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, μετά την σχετική τυπική έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, σύμφωνα με την πρωτοφανή εισήγηση του Προεδρεύοντος Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), κυρίου Γιάννη Μανιάτη.

Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος, παρά την δυνατότητα της επιλογής που αφήνει στα κράτη-μέλη, διαμορφώνει συνθήκες στρέβλωσης του ανταγωνισμού και ως εκ τούτου περιορίζει ασφυκτικά τα κράτη-μέλη αναιρώντας τα όποια περιθώρια τυχόν απαγόρευσης των ΓΤΟ με επίκληση λόγων δημοσίας υγείας, δημόσιας τάξης, προστασίας του περιβάλλοντος, ακόμη και λόγους χωροταξίας.

Είναι μοιραίο, ότι μόλις αρχίσουν τέτοιες καλλιέργειες σε κοινοτικές χώρες, θα είναι πλέον πρακτικά αδύνατον να εμποδιστεί η γενίκευση της εισαγωγής μεταλλαγμένων φυτών και των προϊόντων τους και στις κοινοτικές χώρες, που δεν επιθυμούν την κατανάλωση ΓΤΟ σε οποιαδήποτε μορφή (είτε ως ζωοτροφές είτε ως τμήματα του περιεχομένου τροφίμων για τους ανθρώπους).

Το θέμα αυτό, υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα αντικείμενο τεράστιων προβληματισμών των Κρατών-Μελών, που απέφευγαν να το συμπεριλάβουν στις Προεδρίες τους χαρακτηρίζοντάς το «καυτή πατάτα»!

Κατά την Ελληνική Προεδρία του 2003, η χώρα μας υποστηριζόμενη από την Μ. Βρετανία, την Γαλλία, την Γερμανία και το Βέλγιο, άσκησε veto με περισσή δύναμη και αξιοπρέπεια, ενάντια σε εξαιρετικά ισχυρές πιέσεις, και ανέτρεψε τα σχέδια των πολυεθνικών.

Μετά από 10 χρόνια, αλλά και μετά από 20 περίπου χρόνια embargo και σκληρών διαπραγματεύσεων, ο Υπουργός ΠΕΚΑ άνοιξε, στις βιομηχανίες που καιροφυλακτούσαν, την κερκόπορτα για την εισβολή ανεξερεύνητων ακόμη «τεχνολογιών» που θα καθορίσουν τη μοίρα των αγροτικών καλλιεργειών και της υγείας των Ελλήνων και Ευρωπαίων Πολιτών, ταυτίζοντας το όνομα της Ελλάδας, με ένα μείζον έγκλημα, το οποίο θα έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στις επόμενες γενιές, χωρίς καν να συνειδητοποιήσει σε ποια οικονομική, διατροφική και περιβαλλοντική περιπέτεια οδηγεί την Ευρώπη.

Την προδοσία αυτή μιας μεγαλειώδους προσπάθειας που για 15 τουλάχιστον χρόνια προάσπιζε την Διατροφική Ασφάλεια, το Περιβάλλον και την Υγεία των Ευρωπαίων Πολιτών αλλά και την ευημερία της Ευρωπαϊκής Αγροτικής Οικονομίας έρχεσθε εσείς Έλληνες Ευρωβουλευτές να ανατρέψετε με την σθεναρή σας στάση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η εν προκειμένω αντικειμενικά τεκμηριωμένη και σφαιρική ενημέρωσή σας αποτελεί προτεραιότητα, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη συνεργειών με συναδέλφους σας άλλων Κρατών-Μελών, ενώ η αντίστασή σας σε πιέσεις τρίτων συμφερόντων θεωρείται αυτονόητη.

Έλληνες Ευρωβουλευτές,

αντιλαμβάνεσθε ότι κατά την πενταετή θητεία σας που αρχίζει τώρα, θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε τα πλέον κρίσιμα θέματα από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα κρίνουν την ύπαρξη και την εξέλιξή της.

Το φαινομενικά «ασήμαντο» θέμα της απελευθέρωσης της Εισαγωγής και Καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, θα αποτελέσει την Πρώτη Μεγάλη Μάχη που θα δώσετε, παρουσιάζοντας στον Έλληνα Πολίτη το «δείγμα γραφής» σας.

Η ευθύνη, πλέον, είναι δική σας!»

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.