Η νέα ταινία του Luc Besson Lucy , με πρωταγωνίστρια την Scarlett Johansson, κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτές τις μέρες.
Βασίζεται στο αθάνατο μύθο ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10 τοις εκατό του εγκεφάλου μας. Στον χαρακτήρα που ενσαρκώνει η Johansson γίνεται εμφύτευση με φάρμακα που της επιτρέπουν να έχει πρόσβαση στο 100 τοις εκατό της ικανότητας του εγκεφάλου της. Έχει κερδίσει τη δυνατότητα να μαθαίνει κινεζικά  σε μια στιγμή, να χτυπά τους κακούς, και να γκρεμίζει  αυτοκίνητα με το μυαλό της (μεταξύ άλλων νέων δεξιοτήτων). Ο Μόργκαν Φρίμαν παίζει τον ρόλο του νευροεπιστήμονα καθηγητή Norman, ο οποίος οικοδομεί την καριέρα του γύρω από τον ισχυρισμό του    10 τοις εκατό. «Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 10 τοις εκατό της ικανότητας του εγκεφάλου», λέει, «Φανταστείτε αν μπορούσαμε να αποκτήσετε πρόσβαση σε 100 τοις εκατό."
Jarrett καλύπτουν τις μικρές
Όπως συμβαίνει, έχω γράψει ένα βιβλίο  σχετικά με τους μύθους του εγκεφάλου ( Μεγάλη Μύθοι του εγκεφάλου ? αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτό το Νοέμβριο). Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω ότι έμαθα για να σας δώσω μια 60 δευτερολέπτων εξήγηση πάνω στο μύθο του 10 τοις εκατό .
Από που προήλθε ο μύθος;
Κανείς δεν ξέρει στα σίγουρα. Μια δημοφιλής θεωρία λέει ότι ο δημοσιογράφος Lowell Thomas βοήθησε στην εξάπλωση του μύθου στον πρόλογό του στο block-buster βιβλίο αυτοβοήθειας του Dale Carnegie "Πώς να κερδίζετε φίλους και να επηρεάζετε τους ανθρώπους" . Ο Thomas παραποιήσει τον επιφανή Αμερικανό  ψυχολόγο  William James, καθώς λέγει ότι ο μέσος άνθρωπος ειδικά "αναπτύσσει μόνο το 10 τοις εκατό της "λανθάνουσας ψυχικής του ικανότητας". Στην πραγματικότητα ο James είχε αναφερθεί πιο αόριστα στην "λανθάνουσα ψυχική ενέργεια." Άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι στον Αϊνστάιν αποδίδεται το πνευματικό του χάρισμα  να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί περισσότερο από το 10 τοις εκατό του εγκεφάλου του, αλλά αυτό είναι από μόνο του ένας μύθος. Μια άλλη πιθανή πηγή του 10 τοις εκατό μύθος είναι η ανακάλυψη του νευροχειρουργού Wilder Penfield στην δεκαετία του 1930 του «σιωπηλού φλοιού" - περιοχών του εγκεφάλου που φάνηκε να μην έχουν καμία λειτουργία, όταν τους διέγειρε  με ηλεκτρικό ρεύμα. Γνωρίζουμε σήμερα ότι οι περιοχές αυτές είναι λειτουργικές.
Είναι το Lucy η πρώτη ταινία που χρησιμοποιεί τον μύθο του 10 τοις εκατό ως προϋπόθεση;
Όχι, το 2011 η ταινία Limitless , με πρωταγωνιστή τον Bradley Cooper βασίστηκε στην ίδια ιδέα, εκτός από το ότι το ακριβές ποσοστό τοποθετείται στο 20 τοις εκατό. Ο πωταγωνιστής του Cooper παίρνει ένα χάπι που του επιτρέπει να έχει πρόσβαση στο πλήρες 100 τοις εκατό.Τόσο η ταινία του 1991 Defending Your Life  (χάρη σε  A Voice in The Wilderness για την επισήμανση αυτή πάνω στα σχόλια) και Flight of the Navigator (1986) περιλαμβάνουν την υπόθεση πως οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούν ένα κλάσμα του εγκεφάλου μας. Στον μύθο επίσης κάνει επίκληση η τηλεοπτική σειρά Heroes , για να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν ειδικές δυνάμεις.
Πιστεύει κανείς πραγματικά αυτό το μύθο πια;
Προφανώς. Για παράδειγμα, το 2012, μια έρευνα  εκπαιδευτικών στη Βρετανία και την Ολλανδία διαπίστωσε ότι το 48 τοις εκατό και 46 τοις εκατό, αντίστοιχα, ενέκρινε το μύθο. Πέρυσι, μια έρευνα των ΗΠΑ από τον Michael J Fox του Ιδρύματος για την έρευνα του Πάρκινσον βρήκε ότι το 65 τοις εκατό των ανθρώπων που πίστευαν στον μύθο.
Υπάρχει κάποια αλήθεια στον μύθο;
Σίγουρα δεν υπάρχει καμία αλήθεια στην ιδέα ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10 τοις εκατό των νευρικών στελεχών μας. Σύγχρονες τομογραφίες του εγκεφάλου δείχνουν ότι δραστηριότητα κυλά μέσα από το πλήρες όργανο, ακόμα και όταν είστε σε ανάπαυση. Μικρή εγκεφαλική βλάβη μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα - όχι ό, τι θα περίμενε κανείς αν είχαμε 90 τοις εκατό πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Επίσης, σκεφτείτε την κατάσταση όταν νευρικός ιστός που νευρώνει ένα σκέλος καθίσταται άνευ αντικειμένου λόγω απώλειας του σκέλους. Πολύ γρήγορα, γειτονικές περιοχές προσλαμβάνουν τον ιστό για νέες λειτουργίες, για παράδειγμα, να αντιπροσωπεύει(νευρώνει)  άλλες περιοχές του σώματος. Αυτό δείχνει πόσο εύκολα ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί όλον τον διαθέσιμο νευρικό ιστό.
Γιατί λοιπόν ο μύθος επιμένει;
Για πολλούς ανθρώπους, ο μύθος του 10 τοις εκατό  ακούγεται τόσο εφικτός και ελκυστικός, επειδή τον βλέπουν από την άποψη του ανθρώπινου δυναμικού. Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα - εκμάθηση γλωσσών, μουσικών οργάνων, αθλητικές ικανότητες - αν μόνο εμείς οι ίδιοι εφαρμόζονται. Είναι εύκολο να δούμε πώς αυτή μεταμορφώνεται στη  ιδέα ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10 τοις εκατό της ικανότητας του εγκεφάλου μας ή δυνητικά.
Έχει σημασία ότι ταινίες όπως το Lucy διαδίδει τον  μύθο του 10 τοις εκατό;
Αυτό σίγουρα ενοχλεί πολλούς νευροεπιστήμονες. Υπάρχουν τόσες πολλές, ευρέως διαδεδομένες, παρανοήσεις σχετικά με τον εγκέφαλο, που οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά άχρηστο ώστε να έχουν πιο εκτεταμένες ανοησίες για τα εκατομμύρια των κινηματογραφόφιλων. Άλλοι άνθρωποι που έχω μιλήσει με είναι πιο αισιόδοξοι και πιστεύω ότι το κοινό θα συνειδητοποιήσει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι γραφτό να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Οφείλω να ομολογήσω, μου άρεσε Limitless παρά την ανόητη υπόθεση.
Δεν έχω δει ακόμα το Lucy. Θα ήθελα πολύ να ακούσω τις σκέψεις σας σχετικά με το αν είναι μια καλή ταινία, παρά την κακή επιστήμη, και αν ναι, μπορεί αυτό να δικαιολογήσει την περαιτέρω διάδοση του μύθου του 10 τοις εκατό;

* Βρετανός ψυχολόγος - γνωστικός νευροεπιστήμονας
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.