Του Δαμιανού Βασιλειάδη *

Σήμερα, αποφράδα ημέρα της καταστροφή της Κύπρου, που συνεχίζουν ορισμένοι ελλαδικοί και κυπριακοί κύκλοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι!

Νέα απάντηση Θεοχάρους σε Βενιζέλο και αιχμές προς κυπριακό ΥΠΕΞ

Η επιστολή Κασουλίδη προς τη Βαρόνη Άστον επιβεβαιώνει και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας ότι υπήρξε ολιγωρία στο Συμβούλιο Σύνδεσης, υπογραμμίζει

«ΕΚΑΝΕ ξεκάθαρο ο κ. Βενιζέλος ότι, αν προκλήθηκαν προβλήματα στις σχέσεις Αθηνών -Λευκωσίας, είναι με τις πράξεις και τις παραλείψεις του ιδίου»


Νέα απάντηση προς τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, για τα διαδραματισθέντα στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, έπειτα από σχετική της ερώτηση, έδωσε η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, μετά τη «δημόσιαν απολογία» του τελευταίου στη Βουλή των Ελλήνων «για όσα δεν έπραξε ως προεδρεύων του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ και για όσα έπραξε στη συνέχεια για να δικαιολογήσει την αδράνειά του».

Η Ελένη Θεοχάρους αφήνει, παράλληλα, αιχμές και εναντίον του κυπριακού ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι έχει υποχρέωση να απαντήσει, αν συμφωνεί ή όχι με τις συνεχείς επιθέσεις του κ. Βενιζέλου εναντίον της. Προσθέτει, δε, ότι η επιστολή του Κύπριου ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδη προς τη Βαρόνη Άστον επιβεβαιώνει και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας ότι υπήρξε ολιγωρία στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ, ενώ καλεί τον κ. Κασουλίδη να αναλάβει τις ευθύνες του. Τονίζει, τέλος, για ακόμη μια φορά, πως το τουρκικό έγγραφο πρέπει να επιστραφεί ως απαράδεκτο.

Πράξεις και παραλείψεις

Σε ανακοίνωσή της η κ. Θεοχάρους επισημαίνει ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη, έκανε ξεκάθαρο πως, αν προκλήθηκαν προβλήματα στις σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας, είναι με τις πράξεις και τις παραλείψεις του ιδίου που προκλήθηκαν και όχι από την ερώτηση που υπέβαλε καθηκόντως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την προεδρεύουσα χώρα.

«Συνεχίζει, ωστόσο, ο ΥΠΕΞ, προκειμένου να καλύψει τα αδικαιολόγητα», προσθέτει η κ. Θεοχάρους, «να εκσφενδονίζει σε βάρος μου ψευδολογίες. Ξεκινώντας από αυτήν ταύτην την ομιλία μου στο ΕΚ, όπου ούτε κριτική άσκησα, ούτε κατηγορίες διετύπωσα εναντίον της Ελλάδας ή του ιδίου, αλλά έθεσα μίαν απλή ερώτηση προς τον ίδιο και προς τον κύριο Μπαρόσο, στην οποία δεν έχω λάβει ακόμη καμιάν απάντηση».

«Δεν είχα καμιά πρόθεση να διαταράξω τις σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας. Δεν επεδίωξα να εμπλακώ σε μικροπολιτικές-μικροκομματικές σκοπιμότητες είτε των Αθηνών είτε της Λευκωσίας και ποτέ δεν επεδίωξα να εξυπηρετήσω ιδιοτελή συμφέροντα, ούτε εξεδήλωσα ‘νοσηρή’ πρόθεση να βλάψω τον κ. Βενιζέλο», διευκρινίζει περαιτέρω η ευρωβουλευτής, τονίζοντας «επιστρέφω την ύβριν. Ας μη κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια ο κ. Βενιζέλος. Ας ελέγξει τους πληροφοριοδότες του. Δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι. Και εάν δεν γνωρίζει τι είναι για μένα και την οικογένεια μου η Ελλάδα, ας φροντίσει να μάθει».

Αναπάντητη η τουρκική πρόκληση

Επισημαίνει περαιτέρω ότι έχει μείνει αναπάντητη μία ακόμη πολύ σοβαρή τουρκική πρόκληση, διότι, όπως εξηγεί, πρόκειται για ένα έγγραφο που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ και χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα. «Η παράλειψη Βενιζέλου συνιστά ολέθριο λάθος της προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. που διά του Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας αποδέχθηκε το έγγραφο της Τουρκίας ως είχε, με συνέπεια να κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο της ΕΕ, ενώ η αντίδραση του ΥΠΕΞ της Κύπρου υπήρξε υποτονική και καθυστερημένη» σημειώνει περαιτέρω η Ε. Θεοχάρους, προσθέτοντας πως «ο ΥΠΕΞ κρύβεται πίσω από τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου ότι εκφράζω προσωπικές θέσεις και όχι τις θέσεις του Κυπριακού ΥΠΕΞ ή του ΔΗΣΥ, ή της Κυβέρνησης».
Εντούτοις, υποδεικνύει, «είτε συμφωνούν οι ανωτέρω μαζί μου είτε όχι, ο κ. Βενιζέλος δεν απαλλάσσεται των ευθυνών του. Το ΥΠΕΞ της Κύπρου έχει υποχρέωση να απαντήσει, αν συμφωνεί ή όχι με τις συνεχείς επιθέσεις Βενιζέλου εναντίον μου. Η επιστολή Κασουλίδη προς τη Βαρόνη Αστον επιβεβαιώνει και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας ότι υπήρξε ολιγωρία στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ. Ο κ. Κασουλίδης με γνωρίζει καλά. Ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Επιμένω σε μια θέση αρχής: Το τουρκικό έγγραφο πρέπει να επιστραφεί ως απαράδεκτο». «Προσωπικά, θα συνεχίσω να πράττω ό,τι θεωρώ ορθό για την πατρίδα μου, για την Ελλάδα και για την Κυπριακή Δημοκρατία. Χωρίς να με φοβίζουν οι επιθέσεις Βενιζέλου που υποδηλούν τις ενοχές του» καταλήγει η κ. Θεοχάρους.

Εάν αυτό δεν συνιστά προδοσία του Ελληνισμού και όχι μόνο της Κύπρου, τότε τι είναι κ. Βενιζέλε του «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ;



Συνεχίζει να παραβιάζει τη νομιμότητα η Τουρκία

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερη, και με σημασία αναφορά στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας «και τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπεριέλαβε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη δήλωσή του για τα 40 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Η Τουρκία», τόνισε, «εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή νομιμότητα στην Κύπρο, να δηλώνει προκλητικά ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με Αποφάσεις, όπως η πρόσφατη Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να αρνείται τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πέραν αυτού, συμπλήρωσε ο κ., Βενιζέλος, «υπάρχει και η άλλη όψη, η άλλη αλήθεια, η δική μας αλήθεια, που είναι η δοκιμασμένη αντοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί πλήρες και ισότιμο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναγνωρίζεται ως στρατηγικός εταίρος τρίτων και αναντικατάστατος παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αδελφική συνεργασία

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και «κοινός στρατηγικός στόχος» Κύπρου και Ελλάδος είναι ο τερματισμός της κατοχής και των συνεπειών της και η εξεύρεση εθνικά αποδεκτής, συνολικής, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Κεκτημένου».

«Πηγή και εγγύηση της αποτελεσματικότητάς μας είναι η αδελφική συνεργασία και ο διαρκής συντονισμός των δύο κρατών μας», υπογράμμισε με νόημα, διαβεβαιώνοντας ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει στο πλευρό της Κύπρου, συμπαραστάτης και αρωγός του κυπριακού Ελληνισμού. Η θέση μας αυτή είναι ιστορικά δεδομένη και η πορεία μας κοινή» τόνισε.

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2014
* εκπαιδευτικού, συγγραφέα
                                                                                      

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.