Αμερικανικό Σχέδιο «Λεωφόρου Δύο Ταχυτήτων»


Οι μεγαλύτερες Ον Λάϊν εταιρείες στον κόσμο, μαζί με μικρότερες ιστοσελίδες, ενώθηκαν σήμερα σε μια συμβολική χειρονομία «αργοκίνητου ίντερνετ», διαμαρτυρόμενες κατά της επιβολής αμερικανικών κανονισμών που θα εισάγουν τον διαχωρισμό των χειριστών του Ίντερνετ, ανάμεσα σε δικαιούχους μεγάλων ταχυτήτων και στην μεγάλη μάζα των συνωστιζόμενων στις χαμηλές ταχύτητες.

Μια περιστρεφόμενη, σήμερα, εικόνα στις οθόνες των υπολογιστών, ένδειξη της δυσχέρεια και βραδύτητα ανταπόκρισης, έδειχνε συμβολικά πως η απώλεια της ελευθερίας και ουδετερότητας του κυβερνοχώρου θα τραυμάτιζε ιστοσελίδες και άλλες υπηρεσίες ον-λάϊν εάν ένας σχεδιαζόμενος νέος αμερικανικός κανονισμός τεθεί σε εφαρμογή.

Στο κίνημα διαμαρτυρίας συντάχθηκαν οι μεγαλύτερες εταιρείες ΄Ιντερνετ, όπως οι Mozilla, Wordpress, Vimeo, Reddit, Foursquare, προβάλλοντας το σύμβολο του περιστρεφόμενου κύκλου και καλώντας τους χρήστες τους να στείλουν μηνύματα διαμαρτυρίας στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, στο Κογκρέσο και στον Λευκόν Οίκο.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών σχεδιάζει να εισαγάγει αλλαγή των ισχυόντων κανόνων, που θα επιτρέπουν σε καλωδιακούς γίγαντες όπως οι εταιρείες ΑΤ&Τ, Comcast και Verison να λειτουργούν Ίντερνετ δύο επιπέδων, με «βραδείες λωρίδες», για τις περισσότερες εταιρείες Ιντερνετ και «ταχείες λωρίδες», για τους πρόθυμους να πληρώσουν έξτρα.

« Η ομοσπονδιακή επιτροπή θέλει να περιορίσει τις ελευθερίες στο Ιντερνετ, πράγμα που σημαίνει πως το Ίντερνετ θα πάψει να είναι πια το θαυμαστό ελεύθερο πεδίο, όπου ο καθένας μπορεί να έχει λόγο», δήλωσε η κ. Λιζ ΜακΙντάϊρ, ειδικός και σχολιάστρια ιστοσελίδων. «Με αυτούς τους περιορισμούς θα παραδοθεί η εξουσία επάνω στο ΄Ιντερνετ στα χέρια μερικών πολύ ισχυρών προσώπων και συγκεκριμένα των εταιρειών τηλεπικοινωνιών»

Ο ανοικτός σχολιασμός του σχεδίου λήγει στις 15 του μηνός και η τελική απόφαση της επιτροπής αναμένεται στο τέλος του χρόνου. Οι νέοι κανονισμοί σκοπεύουν να αντικαταστήσουν την Εντολή Ανοικτού ΄Ιντερνετ 2010, την οποία εξέδωσε Ομοσπονδιακό Εφετείο τον Ιανουάριο. Η διεξαγόμενη συζήτηση έχει ως θέμα την «ουδετερότητα του Ιντερνετ» και τις συνέπειες που θα είχε ένα Ίντερνετ δύο ταχυτήτων για τον συναγωνισμό μεταξύ διακομιστών, τους χρήστες, την ελευθερία του λόγου και την κοινωνική δικτύωση.

Για να υπομνησθεί  στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών ότι το ΄Ιντερνετ είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχεται ισοδίκαια στους χρήστες του, αναπτύσσεται εκστρατεία εκδηλώσεων στις ΗΠΑ, που θα συμπεριλάβει λαϊκές συγκεντρώσεις στη Ν. Υόρκη, την Φιλαδέλφεια και την Ουάσιγκτων, στις 15 και 18 Σεπτεμβρίου.


Ρ.Τ. (μετφ. Μ.Στυλιανού)
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.