από τον Michael Snyder

Ο αριθμός των ηφαιστείων που εκρήγνυνται συνεχίζει να αυξάνεται, και οι επιστήμονες δεν φαίνεται να μπορούν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό. Το 2013, είδαμε τις περισσότερες ηφαιστειακές εκρήξεις σε όλο τον κόσμο που έχουμε δει ποτέ σε ένα μόνο χρόνο , και αυτή η αυξημένη δραστηριότητα συνεχίζεται το 2014. Τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει μεγάλα ηφαίστεια να βρυχώνται στη Ρωσία , στο Περού , στη Χαβάη , στη νήσο Ρεϊνιόν, στην Ινδονησία , και σε όλη την Αλάσκα . Είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο που τόσα πολλά ηφαίστεια εκρήγνυται την ίδια στιγμή.Σύμφωνα με το Discovery Volcano, 34 μεγάλα ηφαίστεια εκρήγνυνται σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή. Αυτό στέλνει ένα τεράστιο ποσό της σκόνης και τέφρας στην ανώτερη ατμόσφαιρα, και αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλά μέρη του πλανήτη αντιμετωπίζουν παράξενα κρύο καιρό αυτή τη στιγμή. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα μπορούσε ενδεχομένως να προκύψουν χρόνιες βλάβες καλλιεργειών και μεγάλοι λιμοί σε όλο τον κόσμο. Και ό, τι έχουμε δει ήδη μπορεί να είναι μόνο η αρχή. Υπάρχουν αρκετά ακόμα πολύ μεγάλα ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο και οι επιστήμονες είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την δραστηριότητά τους. Για παράδειγμα, απλά δείτε τι συμβαίνει στις Φιλιππίνες ...



Το Mayon Volcano στην επαρχία Albay τοποθετήθηκε στο "Alert Level 3" το βράδυ της Δευτέρας, που από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά δείχνει σημάδια "σχετικά υψηλής αναταραχής" .
Σε ένα δελτίο που εκδόθηκε στις 10:00 μ.μ., PHIVOLCS παρατηρηθεί 39 εκδηλώσεις rockfall 5:00 π.μ. με 20.00 μ.μ. στις 15 Σεπτεμβρίου, τα συμπτώματα της συσσώρευση μάγματος στο θόλο σύνοδο κορυφής. Καταγράφηκαν επίσης τουλάχιστον 32 χαμηλής συχνότητας ηφαιστειακοί σεισμοί, υποδεικνύοντας μάγμα εισβολής ή ηφαιστειακή δραστηριότητα του φυσικού αερίου. 
Η PHIVOLCS-DOST αύξησε την κατάσταση συναγερμού στο Mayon Volcano από το Επίπεδο επιφυλακής 2 στο Επίπεδο επιφυλακής 3, το οποίο είναι ισοδύναμο με «Κρίσιμο Alert" στο 5βαθμο σύστημα συναγερμού . Αυτό σημαίνει ότι το ηφαίστειο είναι παρουσιάζουν σχετικά υψηλή αναταραχή, μάγμα υπάρχει στον κρατήρα, και ότι μια έκρηξη είναι δυνατή μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Αλλά ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το Bardarbunga. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σύστημα ηφαιστείων στην Ισλανδία, και μια μεγάλη έκρηξή του θα μπορούσε δυνητικά να είναι απολύτως καταστροφική ...

Αυτή τη φορά η απειλή μιας έκρηξης - πιθανώς να είναι ακόμα πιο ισχυρή από αυτήν του 2010 - από το Bardarbunga, το μεγαλύτερο από τα 30 ηφαιστειακά συστήματα της Ισλανδίας .Βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της χώρας, με την καλντέρα του ηφαιστείου διαμέτρου 10 χιλιομέτρων που βρίσκεται αρκετές εκατοντάδες μέτρα κάτω από Vatnajokull, του μεγαλύτερου παγετώνα της Ευρώπης σε όγκο. 
Οι επιστήμονες λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τις τελευταίες φήμες: περίπου 8.000 χρόνια πριν, η ηφαιστειακή Λεβιάθαν προκάλεσε την μεγαλύτερη έκρηξη των τελευταίων 10.000 χρόνων.
"Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι ακριβώς θα συμβεί με μια έκρηξη», λέει ο ηφαιστειολόγος καθηγητής Ray Cas από το πανεπιστήμιο του Monash, ο οποίος είναι πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για Ηφαιστειολογίας και Χημείας της Γης.

Οι επιστήμονες μας λένε ότι κατά τα τελευταία 10.000 χρόνια το Bardarbunga έχει παραγάγει "περισσότερο λάβα από οποιοδήποτε άλλο ηφαίστειο στον πλανήτη." Αν είμαστε μάρτυρες μιας πλήρους κλίμακας έκρηξης στο Bardarbunga, η ακύρωση των λίγων χιλιάδων πτήσεων μπορεί να είναι η μικρότερη από τις ανησυχίες μας. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε τον πιο κρύο χειμώνα που οποιοσδήποτε από εμάς έχει δει ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο. Αλλά μην υιοθετήσετε την άποψή μου αυτή. Το παρακάτω είναι από ένα άρθρο σε βρετανική εφημερίδα με τίτλο " Το ισλανδικό ηφαίστειο θα μπορούσε να προκαλέσει τον πιο κρύο χειμώνα που αντιμετώπισε η Βρετανία ποτέ, φέτος "...


Ανάλογα με την ισχύ της έκρηξης, η ώθηση λεπτών σωματιδίων πέρα από τη γήινη ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει για ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ χαοτικές καιρικές συνθήκες . 
Τα μικροσκοπικά κομμάτια από τα υλικά του ηφαιστείου θα λειτουργήσουν ως δισεκατομμύρια ασπίδες αντανακλώντας το φως του ήλιου μακριά από τη γη, που σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες του χειμώνα θα μπορούσαν να βυθιστούν χαμηλότερα από ποτέ πριν , ενώ το καλοκαίρι θα είναι απαλλαγμένο από τον ήλιο. 
Το πρώτο αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ένας πικρός κρύος χειμώνας που για εβδομάδες θα βυθίσει τα θερμόμετρα υπό το μηδέν και η θερμοκρασία δεν θα ανεβεί πριν το επόμενο καλοκαίρι .

Εάν αυτό συμβεί, δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να το αλλάξουμε. Θα πρέπει ακριβώς να ασχοληθούμε με το θέμα. Αυτό είναι ένα είδος «κλιματικής αλλαγής» και ο καθένας μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό. Είναι γνωστό ότι οι εκρήξεις ηφαιστείων μπορούν να μειώσουν ουσιαστικά τις χαμηλές παγκόσμιες θερμοκρασίες. Στην πραγματικότητα, μερικοί θεωρητικοί της παγκόσμιας υπερθέρμανσης ήδη κατηγορούν την αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα για το ό,τι οι θερμοκρασίες δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ...

"Κατά την τελευταία δεκαετία, όσο το ποσό του ηφαιστειακού αεροζόλ στην στρατόσφαιρα έχει αυξηθεί , τόσο περισσότερο ηλιακό φως αντανακλάται πίσω στο διάστημα, "είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Benjamin Santer, επιστήμονας του κλίματος στο Laurence Livermore National Laboratory, σε ένα δελτίο τύπου. «Αυτό έχει δημιουργήσει μια φυσική ψύξη του πλανήτη και έχει αντισταθμίσει εν μέρει την αύξηση της επιφάνειας και τις ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες που οφείλονται στην ανθρώπινη επιρροή."

Αλλά αν το Bardarbunga εκραγεί πλήρως, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε κάτι πολύ χειρότερο από ό, τι μια μικρή "παγκόσμια ψύξη". Θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε χειμώνες που ποτέ δεν θα φαίνεται να τελειώνουν. Έχει ξανασυμβεί στην ιστορία πολλές φορές. Ο κατάλογος που ακολουθεί προέρχεται από την Wikipedia ...

Τα αποτελέσματα των ηφαιστειακών εκρήξεων στους πρόσφατους χειμώνες είναι μέτρια σε μέγεθος, αλλά ιστορικά υπήρξαν σημαντικά.
Πιο πρόσφατα, η έκρηξη του 1991 στο Όρος Pinatubo , ένα stratovolcano στο Φιλιππίνες, ψύχει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες για περίπου 2-3 χρόνια. 
Το 1883, η έκρηξη του Κρακατόα (Krakatau) δημιούργησε συνθήκες ανάλογες με ηφαιστειακό χειμώνα. Τα τέσσερα χρόνια μετά την έκρηξη ήταν ασυνήθιστα κρύα, και ο χειμώνας του 1887-1888 είχε ισχυρές χιονοθύελλες. Χιονοπτώσεις ρεκόρ καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο. 
Το 1815 η έκρηξη του Όρους Tambora , ένα stratovolcano στην Ινδονησία , που προκάλεσε μεσοκαλόκαιρο παγετού στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και χιονοπτώσεις στη Νέα Αγγλία και η Νέα Γη και Λαμπραντόρ και κατέληξε το 1816 να είναι γνωστό ως το « έτος χωρίς καλοκαίρι ". 
Ένα έγγραφο που γράφτηκε από τον Benjamin Franklin το 1783 κατηγόρησε τον ασυνήθιστα ψυχρό καλοκαίρι του 1783 για την ηφαιστειακή σκόνη που προήλθε από την Ισλανδία , όπου η έκρηξη του Laki ηφαιστείου είχε κυκλοφορήσει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του θείου , με αποτέλεσμα το θάνατο ενός μεγάλου μέρους της κτηνοτροφίας του νησιού και ένα καταστροφικό λιμό που σκότωσε το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ισλανδίας. Στο βόρειο ημισφαίριο οι θερμοκρασίες μειώθηκαν κατά περίπου 1 ° C κατά το έτος μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου Laki. 
Το 1600 εξερράγη η Huaynaputina στο Περού ξέσπασε. Μελέτες δενδροχρονολόγησης δείχνουν ότι το 1601 ήταν κρύο. Η Ρωσία είχε το χειρότερο λιμό το 1601 έως το 1603. Από το 1600-1602, η Ελβετία , η Λετονία και η Εσθονία είχαν εξαιρετικά κρύους χειμώνες. Η συγκομιδή σταφυλιού το 1601 στην Γαλλία καθυστέρησε, και στο Περού και τη Γερμανία η παραγωγή κρασιού κατέρρευσε. Ροδακινιές άνθισαν αργά στην Κίνα , και η λίμνη Suwa στην Ιαπωνία πάγωσε νωρίς.

Η πιθανότητα οι ηφαιστειακές εκρήξεις να προκαλέσουν ουσιαστική ψύξη στον καιρό μας είναι η μεγαλύτερη "κλιματική απειλή" που αντιμετωπίζουμε. Χωρίς ζεστά καλοκαίρια και μεγάλη ηλιοφάνεια, οι καλλιέργειες μας δεν θα πετύχουν. Και τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων έχουν φτάσει στο όριο. Μόλις αυτή την εβδομάδα μάθαμε ότι ένας στους εννέα ανθρώπους στον κόσμο δεν έχουν αρκετά τρόφιμα για να φάει. Τι θα συμβεί αν η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων μειώθηκε κατά 10 ή 20 τοις εκατό για μερικά χρόνια; Ας επιτηρούμε το Bardarbunga και τα άλλα μεγάλα ηφαίστεια σε όλο τον πλανήτη που τώρα βροντούν υπόκωφα. Μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στο άμεσο μέλλον μας.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.