Η εφηβική ηλικία είναι το προστάδιο της πολιτικοποίησης ενός σκεπτόμενου ανθρώπου. Έτσι και εγώ άρχισα να «ψάχνομαι» , να διαβάζω, να προσπαθώ να κατανοήσω όρους όπως πολιτεία, πολίτης, δημοκρατία , λαός, κοινοβούλιο με την ουσιαστική τους ερμηνεία που μέχρι τα 16 μου δεν ήταν παρά λέξεις που βγαίναν από το στόμα του Χατζηνικολάου στα δελτία ειδήσεων και ενός κοντού κυρίου με πολλές ελιές. Ομολογώ πως δεν ενθουσιάστηκα από τα πρόσωπα αυτά... Συνέχισα το ψάξιμο διαβάζοντας εφημερίδες, και πολιτικά εγχειρίδια από Κροπότκιν μέχρι Μακιαβέλλι... Ώσπου κατέληξα πως αυτό που με αντιπροσωπεύει περισσότερο σαν προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία είναι οι αρχές της αριστεράς και του σοσιαλισμού. Της αριστεράς που δεν δογματίζει και δεν μπαίνει σε καλούπια. Με φοβερές ανησυχίες και μαγεμένος από τον θεσμό της δημοκρατίας και τις αρχές της αλληλεγγύης και της ισότητας μέσα σε μια οργανωμένη κοινωνία αποφάσισα να διαλέξω και εγώ το μετερίζι μου και να παλέψω από εκεί. Και έτσι έγινε.. ΜΕΛΟΣ ΠΑΣΟΚ πια... του πολιτικού φορέα της εποχής που εξέφραζε(?) τον σοσιαλισμό. Ως μέλος λοιπόν του ΠΑΣΟΚ και όντας φοιτητής πια, οι ανησυχίες μου έγιναν ακόμη μεγαλύτερες γιατί έγινα κοινωνός σε μια διαδικασία πρωτόγνωρη για μένα. Συζητήσεις, διαβουλεύσεις με ανθρώπους που είχαμε τον ίδιο τρόπο σκέψης. Σαν σήμερα θυμάμαι την ημέρα που διάβασα την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη. Ένα κείμενο σταθμός... Ένα ευαγγέλιο που για την εποχή του φάνταζε ουτοπικό. Και έτσι «γνώρισα» την τεράστια προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου. Μπορώ να πω πως περισσότερο με ενδιέφερε η ιστορία του κόμματος παρά η τότε δράση του. Ξεχωριστός άνθρωπος, οραματιστής πρότυπο για μένα. Και έτσι ξεκίνησε η πορεία μου στο ΠΑΣΟΚ και δεν ντρέπομαι γι’ αυτό. Αυτή είναι η πολιτική μου περιουσία και θα την κουβαλάω πάντα μαζί μου δεν θα την ξεπουλήσω ούτε θα την χαρίσω.Στο σημείο αυτό να ζητήσω συγγνώμη για αυτή τη μίνι εισαγωγή που αφορά το πρόσωπό μου απλά θα καταλάβετε στο τέλος γιατί αναφέρθηκα τόσο πολύ για την πορεία μου στο ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Τα κόμματα έχουν χάσει τον πολιτικό τους προσανατολισμό και λειτουργούν διεκπεραιωτικά κατ εντολή των Ευρωπαίων ηγετών και του ΔΝΤ. Ακούγεται λιγάκι ισοπεδωτικό όμως τα πράγματα αν τα δούμε τελείως ρεαλιστικά έτσι έχουν. Καμία ιδεολογία , καμία ουσιαστική πρόταση. Με μεσοβέζικες προτάσεις τα 2 κόμματα της συγκυβέρνησης προσπαθούν να διασφαλίσουν τα αυτονόητα και κεκτημένα δικαιώματα τόσων ετών. Καμία αξία στον άνθρωπο, στον πολίτη, στη ζωή γενικότερα. Όλα είναι αριθμοί, χρηματιστήρια, αγορές, ομόλογα , success stories. Στο όνομα λοιπόν της οικονομικής κρίσης τα 2 κόμματα συμπράττουν για να διαιωνίζουν μία κατάσταση που δεν φέρει αποτελέσματα. Μας έμαθαν να θεωρούμε την κρίση και τη μιζέρια αναγκαίο κακό. Να ζούμε με αυτό.. να παλεύουμε χωρίς μέλλον, χωρίς προορισμό. Να βάλω πλάτη σαν πολίτης... αλλα γιατι? Με τι στόχο? Για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν? Κι αν δεν έρθουν? Δεύτερη ζωή δεν έχει που λέει και ο ποιητής.
Από την άλλη φασιστοειδή κινήματα – οργανώσεις προελαύνουν του ελληνικού εδάφους και κάνουν πάρτυ ποσοστών, από κόσμο που ακόμη ονειρεύεται δικτατορίες τανκς και βασιλιάδες και από απλούς ανθρώπους που έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη προς την πολιτεία και την πολιτική εν γένει και στρέφονται εκεί με έντονα αισθήματα μηδενισμού και ισοπεδωτισμού των θεσμών , αφού δεν λειτουργούν. Η πρώτη κατηγορία είναι δεδομένη, τους ξέραμε ποιοι ήταν (ωρε γιωργο παπαδόπουλε) η δεύτερη κατηγορία όμως είναι το καταστροφικό στοιχείο της υπόθεσης γιατί δεν έχουν χώρο να εκφραστούν.
Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κατά τη γνώμη μου μια φούσκα που δεν πείθει και δεν θα πείσει. Αν μετά απ΄ολα αυτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να αποτελέσει τον αντίποδα σ’ αυτό που λέγεται ΝΔΠΑΣΟΚ – ΔΝΤ και να συσπειρώσει τον κόσμο που σήμερα ψάχνει σανίδα σωτηρίας, τότε το παιχνίδι έχει χαθεί. Μάλλον πάλι κάτι χάθηκε στην «ιδεολογική πλατφόρμα» κάπου μπάζει.. το πράγμα. Βέβαια αφού έχουμε δει τα χειρότερα ΝΔΠΑΣΟΚ θα μου πείτε , ας δούμε και τον cool Αλέξη. Αυτό όμως δεν είναι πολιτική προσέγγιση. Είναι ρουλέτα. Είναι τζόγος.. Και μετά πάλι στα ίδια. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι.
Για το ΚΚΕ ούτε λόγος.. Καλοί, χρυσοί, αλλά έχουν μείνει σε άλλες εποχές. Οι οποίες δεν θα ξαναρθούν.. Χωρίς προτάσεις μοναχά ρήξη και αρνητισμός σε όλα τα επίπεδα. Τιμημένο ΚΚΕ , σε σεβόμαστε αλλα ως εκεί. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα στελέχη του έχουν πεθάνει λόγω γήρατος (δεν ξέρω αν ζει ο κολοζώφ)
Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη , σε συνδυασμό με την κρίση και την οικονομική εξαθλίωση που βιώνουμε , να γεννηθεί κάτι νέο. Κάτι καινούριο και διαφορετικό. Ένα σχήμα που δεν θα δογματίζει και δεν θα έχει παρωπίδες. Και για να συνδέσω το κείμενο μου με την εισαγωγή που παρέθεσα , θα μιλήσω για την κεντροαριστερά. Για τους ανθρώπους τους προοδευτικούς. Αυτούς που βλέπουν ένα βήμα μπροστά. Κουραστήκαμε όλοι να περιμένουμε.. Χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων μας στα πολιτικά δρώμενα με κάθε τρόπο. Με γερές αντιστάσεις και δυναμικές – μαζικές αντιδράσεις.. Μέχρι να βρει ο καθένας πάλι όπως εγώ τότε στα 16 μου το νέο του μετερίζι και να παλέψει μέσα από αυτό. Ένα μετερίζι που θα αφουγκράζεται την εποχή και τα δεδομένα που υφίστανται.
Γι αυτό και εγώ μπορεί τον Ανδρέα Παπανδρέου να τον έχω ακόμη σε κορνίζα στο γραφείο μου.. Το mail μου να είναι dimopoulos@pasok.gr... Το αγαπημένο μου χρώμα να είναι το πράσινο ..Και έτσι να παραμείνουν... Αλλά... αυτό το ΠΑΣΟΚ.. έτσι όπως κατάντησε δεν το θέλω και δεν θα το ξαναψηφίσω.. Πάμε γι άλλα...


Το κείμενο αυτό δεν αποτελεί κάποια σπουδαία πολιτική ανάλυση. Είναι ένα άρθρο που έγραψα πίνωντας τον καφέ μου για να εξηγήσω σε κάποιους ανθρώπους ότι όταν λέω ότι είμαι ΠΑΣΟΚ εννοώ όλα τα παραπάνω. Η μεγαλύτερη αρετή στον άνθρωπο είναι να σέβεται και να μην απαρνιέται την ιστορία του. Καλό μας ξημέρωμα σύντροφοι....
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

4 comments:

  1. Ούτε σκεπτόμενο άτομο ήσουν ποτέ, ούτε «σύντροφος» καλό μου παιδί.
    Ένα άβγαλτο παλικαρόπουλο ήσουν, ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες άλλων, που φρόντισαν να σε μπολιάσουν με « άφθονη πολιτικοποίηση» - κατά το «άφθονη διούρηση»- και να σε πιάσουν κορόϊδο οι διάφοροι λαλιώτηδες, κουτσογιωργαίοι, σημίτηδες και λοιποί με προεδρεύοντα τον παπατζή αντρέα.
    Ξέρανε, όπως και οι των άλλων παρατάξεων φυσικά ότι, ό,τι «καταφέρουν» να πάρουν με το μέρος τους σε φανατισμένους οπαδούς, θα το κατάφερναν στην τρυφερή σου ηλικία.
    Και με σχέδιο σου έχωσαν στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο τα κόμματα και τις παρατάξεις.
    Κρατώντας σε «όμηρό» τους επί σειρά ετών, «καμαρώνοντάς» σε να συγχύζεσαι σε ατέρμονες συζητήσεις με τους συνομήλικούς σου, και να καρπώνονται την φανατίλα σου.
    Στην πραγματικότητα απολάμβαναν την «τύφλα» σου και κάναν «παιχνίδι», χωρίς να αντιλαμβάνεσαι το παραμικρό !
    Και όταν και συ με την σειρά σου είδες τα κατορθώματά τους των τελευταίων ετών, με ότι κακό μπόρεσαν (όλοι οι πολιτικοί, ΟΛΩΝ των παρατάξεων) να φορτώσουν στον κόσμο,
    έρχεσαι με το άρθρο σου, και κάνεις «κριτική» στους μέντορές σου επειδή δεν βρίσκεις δουλειά ή δεν κατάφερες να βολευτείς, αφήνοντας την ουρίτσα σου απόξω.
    Παλικάρι μου, η κατάντια μας οφείλεται ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ, είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβεις πια;
    ΕΣΥ τους κρατάς τόσες δεκαετίες εκεί που είναι ….σύντροφε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα τα παραπάνω ,δεν σε εμπόδισαν να λάβεις μέρος στις δημοτικές του τόπου μας με αυτόν που εκφράζει ότι λες πως σιχάθηκες. Δικαιώνεις απόλυτα έτσι και τον προλαλίσαντα ανώνυμο ,που συμπερασματικά λέει πως σκοπός σου ήταν το βόλεμα το οποίο και εξακολουθείς ν αναζητάς. Πόσους όμως δικηγόρους μπορεί να βολέψει ο άνθρωπος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το βολεμα δεν συνδεεται με την πολιτικη...Ουδεποτε ηταν αυτοσκοπος..Θα μπορουσα να το εχω κανει..Κι αυτη τη στιγμη να μην εχω λογο να ομιλω!!! Ο καθενας κανει τις επιλογες του και κρινεται για αυτες. Αναφορικα με το σχολιο του ανωνυμου εχω να πω πως εν μερει εχει δικαιο..Δεν αποποιουμαι ευθυνων..Παρ ολα αυτα καταφερα να παραμεινω ανεξαρτητο μεσα στην παραταξη μου. Τωρα αναφορικα με το σχολιο που συνδεει τις τοπικες εκλογες και το βολεμα των δικηγορων κτλ...εχω να πω πως και η δικη σου αποψη σεβαστη...Το ποιος βολευεται η οχι το δειχνει ο χρονος...Αλλα σιγουρα εισαι καποιος συνταξιουχος με προωρη συνταξη που παντελονιαζει το 1000αρικο τουλαχιστον και εισαι εσυ ο βολεμενος που μιλαει ετσι...Θα κριθω και εγω οπως και ολοι μας..Αλλα δεν θα φιμωθω ..Σε καποιους προφανως και δεν αρεσουν τα γραφομενα μου...

    Με εκτιμηση
    Δημοπουλος Σταθης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εάν εκτιμούσες και σεβόσουν τον εαυτό σου δεν θα έπρεπε να γράψεις αυτό το κείμενο. Δεν μας ενδιαφέρει σύντροφε, εάν δηλώνεις ότι είσαι ΠΑΣΟΚ και πως το εννοείς. Αναφέρεις ότι δεν ξεπουλάς και δεν χαρίζεις, την πολιτική σου περιουσία στο ΠΑΣΟΚ. Για ποια περιουσία μιλάς, την χρεωκοπημένη; Αναφέρεσαι στο πολιτικό σκηνικό μιλώντας απαξιωτικά για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Γράφεις ότι είναι επιτακτική ανάγκη , να γεννηθεί κάτι καινούριο -διαφορετικό και αναφέρεσαι στην κεντροαριστερά (προφανώς εννοείς την ΕΛΙΑ). Έτσι λοιπόν εξηγείται, αυτό που δηλώνεις «ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ.. έτσι όπως κατάντησε δεν το θέλεις και δεν θα το ξαναψηφίσεις», αλλά αποφεύγεις να αναφερθείς στις «ΣΗΜΙΤΙΚΕΣ ΕΛΙΕΣ» παρότι δεν σε ενθουσιάζουν. Τέτοιες επιστολές ή άρθρα δεν αποτελούν παρακαταθήκη για το πολιτικό μέλλον κανενός και πολύ περισσότερο όταν αναφέρεσαι με τέτοιο απαξιωτικό ύφος σε εργαζόμενους – συνταξιούχους χαρακτηρίζοντάς τους ως βολεμένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.