Είκοσι χρόνια μετά την καταστροφική πλημμύρα που «χτύπησε» την έδρα του ΚΚΕ και το ιστορικό αρχείο, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος διοργάνωσε εκδήλωση για να τιμήσει όσους συνέβαλαν για να διασωθούν εκατομμύρια έγγραφα, φωτογραφικό και ηχητικό υλικό.
Πάνω αριστερά, ασύρματος από την περίοδο που το ΚΚΕ ήταν στην παρανομία. Πάνω δεξιά, ιδιόχειρη επιστολή του Αρη Βελουχιώτη προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ το 1945. Κάτω το βιογραφικό σημείωμα της Η
Πάνω αριστερά, ασύρματος από την περίοδο που το ΚΚΕ ήταν στην παρανομία. Πάνω δεξιά, ιδιόχειρη επιστολή του Αρη Βελουχιώτη προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ το 1945. Κάτω το βιογραφικό σημείωμα της Ηλέκτρας Αποστόλου, Ανάφη, 1939
Στη αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ παρουσιάστηκε έκθεση υλικού όπως χειρόγραφη επιστολή του Αρη Βελουχιώτη προς την Κεντρική Επιτροπή το 1945, ενώ στο οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε μεταξύ άλλων μεταδόθηκε ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή του Νίκου Ζαχαριάδη.
Ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του περιέγραψε την τραγική κατάσταση που επικρατούσε από τη θεομηνία στο κτίριο της ΚΕ, αλλά και την προσπάθεια μελών του ΚΚΕ να διασωθεί μια γυναίκα που ήταν εγκλωβισμένη για ώρες στα κάγκελα της εξωτερικής πύλης των κεντρικών γραφείων του κόμματος.
Η υπερχείλιση του Ποδονίφτη είχε ως αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά του «να πνίξουν στην κυριολεξία τρεις ορόφους του κτιρίου» και τα νερά να εισβάλουν στον χώρο όπου βρισκόταν το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ. Ο κ. Κουτσούμπας στην ομιλία του επισήμανε ότι το αρχείο του ΚΚΕ είναι ένα από τα πιο σημαντικά αρχεία της Ελλάδας και γι' αυτό όπως είπε η ΚΕ καθόρισε ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας τη διάσωσή του, τονίζοντας την ανυπολόγιστη αξία του.
Ζωντανή ξανά η ιστορία του ΚΚΕ
Στην έκθεση ντοκουμέντων που παρουσιάσθηκε χθες, μεταξύ των υλικών, ήταν το βιογραφικό σημείωμα της Ηλέκτρας Αποστόλου, στην Ανάφη το 1939, τηλεγραφήματα και διαταγές του ΕΛΑΣ το 1944, ασύρματος την περίοδο παρανομίας του ΚΚΕ, η πρώτη σελίδα του Ριζοσπάστη, το 1924, εφημερίδες της κατοχής, όπως ο «Αντιφασίστας» και η «Εξόρμηση» αλλά και χειρόγραφες εφημερίδες από την εξορία.
Ο Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία του επεσήμανε ότι το αρχείο του ΚΚΕ είναι ένα από τα πιο σημαντικά αρχεία της Ελλάδας
Ο Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία του επεσήμανε ότι το αρχείο του ΚΚΕ είναι ένα από τα πιο σημαντικά αρχεία της Ελλάδας
Στο ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσιάστηκε ακούγεται η φωνή του Νίκου Ζαχαριάδη, μετά τον Εμφύλιο (εκπομπή του ραδιοσταθμού «Φωνή της Αλήθειας»). Ο Νίκος Ζαχαριάδης ακούγεται να λέει «πως αυτοί θέλουν τον σκοταδισμό και τον χαμό... εμείς θέλουμε ελεύθερη χαρούμενη και γερή Ελλάδα. Για μια τέτοια Ελλάδα χρειάζεται πολλή δουλειά, χρειάζεται μόχθος και ιδρώτας, αλλά θα είναι για μας και τα παιδιά μας. Δεν λέμε λόγια, μάθαμε τα λόγια μας να μη διαφέρουν από τα έργα μας».
Σημειώνεται ότι τελικά από την καταστροφική μανία του Ποδονίφτη, στις 21 Οκτωβρίου 1994, «καταστράφηκαν» εκατομμύρια έγγραφα του αρχείου του ΚΚΕ. Ωστόσο, τελικά διασώθηκε το αρχείο και «καθαρίστηκαν» εκατομμύρια σελίδες, χιλιάδες τόμοι βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων, χιλιάδες φωτογραφίες και μαγνητοταινίες αλλά και κινηματογραφικές ταινίες.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι παρά το γεγονός ότι στη Χιλή αλλά και στη Φλωρεντία είχαν γίνει παρόμοιες καταστροφές σε αρχεία βιβλιοθηκών, η ελληνική περίπτωση ήταν πρωτόγνωρη και απαιτούσε νέα τεχνογνωσία αφού, εκτός από τα βιβλία, υπήρχαν ακόμη και πίνακες αλλά και μικρά σημειώματα γραμμένα με μολύβι...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.