Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στoν Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη το Feeding the 5000, μια παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, θα προσφέρει ένα λαχταριστό δωρεάν γεύμα για 5000 κόσμο και σε προσκαλεί να είσαι εκεί! To γεύμα θα προετοιμαστεί με ολόφρεσκες πρώτες ύλες που δε θα καταναλώνονταν είτε λόγω εμφάνισης είτε λόγω περισσεύματος.
 
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback, τη Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Slow Food Thrace και το EU FUSIONS με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
 
Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται ετησίως επειδή δεν είναι… εμφανίσιμα κι άλλα επειδή περισσεύουν! Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, ενώ κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση.
 
Το Με-Νού για 5000 θα είναι μια εντυπωσιακή γιορτή που θα αναδείξει θετικές και πεντανόστιμες λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όχι μόνο σε επίπεδο νοικοκυριού αλλά και στα στάδια παραγωγής, διανομής και πώλησης τροφίμων. Στο πλαίσιο της καμπάνιας Feeding the 5000, μία σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων έχουν πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Νέα Υόρκη, το Ναϊρόμπι και τη Βαρσοβία. Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη αποτελεί επίσης μέρος του EU FUSIONS, ενός τετραετούς προγράμματος κατά της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη. 
 
Από τις 11 το πρωί έως τις 4μμ, μια συνεργασία οργανισμών, εκατοντάδων εθελοντών και επώνυμων υποστηρικτών προσκαλεί το κοινό να απολαύσει το κυρίως γεύμα – ένα γιγαντιίο μπριάμ - και να συμμετάσχει σε μία σειρά ευφάνταστων παράλληλων δραστηριοτήτων. 
Το γεύμα θα ετοιμαστεί από την Ένωση Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης με κύρια συστατικά φρεσκότατα λαχανικά και φρούτα που θα σπαταλούνταν, είτε επειδή  βρίσκονταν σε πλεόνασμα, είτε λόγω «άσχημης» εμφάνισης, όπως στραβά καρότα, άσχημες πατάτες και κολοκυθακια με «χαρακτήρα». 
 
Μάλιστα, όσοι καταφτάσουν στον Λευκό Πύργο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά τρεις επώνυμους σεφ, τον Λευτέρη Λαζάρου  (σεφ στο Varoulko Seaside), την Νταϊάν Κόχυλα και τον Ευτύχη Μπλέτσα οι οποίοι θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προτάσεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού καθώς και μία σειρά γαστριμαργικών δημιουργιών! 
 
Σημείωσε επίσης ότι μπορείς να πάρεις μέρος στo Disco Soup, όπου μαζί με άλλους εθελοντές θα μπορέσεις να φτιάξεις και να απολαύσεις μια γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας φρούτα και λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής των DJ. Την ημέρα πριν την εκδήλωση θα οργανωθεί άλλο ένα Disco Soup - ένα πάρτυ όπου πάνω από 70 εθελοντές θα προετοιμάσουν τα λαχανικά για το κυρίως γεύμα με χορευτική μουσική υπόκρουση.  
 
Δες εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης 
 
Δες εδώ περισσότερα στοιχεία για τη σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκοσμίως

πηγή 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.