Ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας πρότεινε στην ισπανική κυβέρνηση να ξεκινήσει ένας «μόνιμος διάλογος» ενόψει της διοργάνωσης ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, δύο ημέρες μετά τη συμμετοχή 2,3 εκατομμυρίων πολιτών σε μια συμβολική ψηφοφορία για το θέμα.

Ο Μας ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι απηύθυνε μια επιστολή στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι με την οποία «καλεί την κυβέρνηση να δημιουργήσει τις συνθήκες ενός μόνιμου διαλόγου».

Ο Καταλανός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές δύο ημέρες μετά τη συμβολική ψηφοφορία της 9ης Νοεμβρίου, στην οποία περισσότερο από το 80% εξ όσων συμμετείχαν —1,8 εκατ. άνθρωποι—τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Ο διάλογος αυτός θα έχει στόχο να διεξαχθεί «μια οριστική και δεσμευτική ψηφοφορία» για το μέλλον της Καταλονίας με ή χωρίς την Ισπανία, υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ κάλεσε τον Ραχόι να «μην αγνοήσει την πραγματικότητα», ότι πολλοί Καταλανοί επιθυμούν να έχουν λόγο για το μέλλον τους, όπως το έχουν ήδη δείξει στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων.

Από την πλευρά της. η Μαδρίτη δεν θα διαπραγματευτεί για το θέμα της αυτοδιάθεσης της Καταλονίας, ένα δικαίωμα που δεν περιλαμβάνεται στο ισπανικό Σύνταγμα, προειδοποίησε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

«Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης το οποίο ζητάτε δεν είναι εφικτό, υπό αυτό το Σύνταγμα», δήλωσε η ντε Σανταμαρία απαντώντας σε ένα ερώτημα που της τέθηκε στη Γερουσία, δύο ημέρες μετά τη συμβολική ψηφοφορία για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

«Με αυτό το κόμμα, με αυτή την κυβέρνηση μην προσπαθείτε να διαπραγματευτείτε για την κυριαρχία των Ισπανών. (…) Αν αυτό που επιθυμείτε είναι η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, τότε θα είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε απευθυνόμενη στον βουλευτή Ζουζέπ Λουίς Κλέριες που ανήκει στον εθνικιστικό δεξιό συνασπισμό CiU, που κυβερνά την Καταλονία.

«Ούτε αυτό το κόμμα, ούτε αυτή η κυβέρνηση θα ψηφίσουν υπέρ μιας συμφωνίας απόσχισης», υπογράμμισε η ντε Σανταμαρία.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.