Την αποκάλυψη ότι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχουν περίπου 400.000 έγγραφα, που αφορούν τα ημερολόγια της Βέρμαχτ και των στρατευμάτων κατοχής την περίοδο 1941-1944 στην Ελλάδα, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος μιλώντας στη Βουλή κατά την συζήτηση για την επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας. Τα αρχεία που προέρχονται από τις ΗΠΑ, αποδεικνύουν τις καταστροφές που έγιναν στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής.

Το σπάνιο αρχειακό υλικό τίθεται από σήμερα στην υποστήριξη του έργου της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και οφειλών.

Σε αυτά τα έγγραφα καταγράφονται παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές την περίοδο 1941-1944, εξορύξεις, αξιοποίηση και εκμετάλλευση πολύτιμων ορυκτών μετάλλων στην Επικράτεια, καταγράφονται επίσης καταστροφές ιστορικών μνημείων και βεβηλώσεις, καταστροφές αεροδρομίων, λιμανιών, δρόμων, γεφυριών και σπιτιών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα έγγραφα αυτά δεν είναι μόνο μέρος των ιστορικών αρχείων αλλά και των στρατευμάτων κατοχής. Καταγράφονται δηλαδή στοιχεία από τους ίδιους τους κατακτητές και άρα δεν χωράει καμία αμφισβήτηση σε αυτά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι τα αρχεία αυτά που βρίσκονται ήδη σε διαδικασία ψηφιοποίησης, θα είναι πλέον ανοιχτά σε όλα τα ακαδημαϊκά ινστιτούτα, στα πανεπιστήμια, τους φοιτητές, τα σχολεία αλλά και σε κάθε πολίτη που θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό το πολύτιμο ιστορικό υλικό.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.